вторник, 7 януари 2014 г.

Сладки с мас и розова вода







Продукти за около 35 - 40 сладки

250 г мека свинска мас
80 г пудра захар
ванилия
1 яйце
100 г натрошени запечени бадеми
2 с.л. мастика
1 ч.л. бакпулвер
500 г брашно

розова вода за поръсване
пудра захар за овалване



Приготвяне

* Разбийте маста заедно с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето, а след това мастиката и бадемите. Смесете брашното с бакпулвера и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* От тестото оформете топчета с големина на орех. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 12 - 15 минути или докато леко се зачервят. Извадете ги от фурната и докато са горещи ги напръскайте с розова вода и оваляйте в пудра захар. След като изстинат ги приберете в кутия. Най-вкусни са, ако престоят един ден, но кой ще ги чака толкова дълго?

* На половината топчета направих вдлъбнатина и след като ги изпекох ги напълних с пелте от дюли, смесено с малко желатин за да не лепне. Всякак се прекрасни! Да ви е сладко!

* Благодаря от сърце на Ванката Пейчев за тази вкусна рецепта. Малко я измених. Неговите сладки са с масло и амонячна сода, както и пропорциите на продуктите са двойни. Аз много обичам сладки с мас и затова избрах нея вместо масло, а амонячна сода нямах и ги направих с бакпулвер. Останалото е по рецептата му. Опитайте ги, наистина са чудесни сладки! Розовата вода прави чудеса с вкуса им, не я пропускайте.  Отново ти благодаря, приятелю!






.

7 коментара:

  1. Скъпа, Йоли!

    Обожавам масленки, а толкова вкусни и апетитни, като твоите не съм виждала. Отдавна търся хубава рецепта за масленки и много се зарадвах, като видях твоята публикация. Любопитна съм да опитам съчетанието от мастика и розова вода...сигурно ухаят страхотно.
    Поздрави за хубав и успешен ден и благодарности за хубавите рецепти, с които ни радваш :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са станали, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено са много интересни, Йоли, много вкусове и аромати съчетават. :) Аз не обичам анасон, но с удоволствие бих зарадвала някого с подобни лакомства.
    А да попитам... Последната съставка да не би да е пудра захар (повтаря се брашното)?
    Сърдечни поздрави, Йолинце!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, какви чудни сладки с топла йолина снимка! Нямам идея какво ще се получи с вкуса след тази розова баня, мастиката и тя повдига вежди, но определено ме застърга любопитство! Определено ще направя, най-малкото, за да видя реакцията на Филип, който не понася миризмата на мастика и парфюми с роза :) :) А тази розова вода откъде я взе, Йоли? Нали не е онова флаконче с розова вода на парфюмерийния щанд на Българска роза? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Йоли! Искам да попитам, ако все пак използваме амонячна сода, то какво количество? Колкото бакпулвера ли?
    Поздрави!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Миленка,на пакетчетата обикновено пише за какво количество брашно са.Ако не,сложе 1 ч.л. амонячна сода, но задължително първо я угаси в млякото.Благодаря, че попита, не се сетих да го напиша.

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни! ПРедставям си колко са пръхкави с маста. Има сладки, за които просто е наземенина.

    ОтговорИзтриване