събота, 1 март 2014 г.

Канелени гризини с шоколад






Продукти за около 35 - 40 гризини

100 мл хладко прясно мляко
15 г прясна мая
1 ч.л. канела
ванилия
щипка сол
2 - 3 с.л. захар
2 с.л. олио
250 г брашно

100 г шоколад по избор
100 г смлени ядки по избор







Приготвяне

* Разтворете маята в млякото. Разбъркайте брашното заедно с канелата, ванилията, солта и захарта. Сипете го в купа и в средата направете кладенче. Вътре налейте олиото и млякото с маята. Омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете за 20 минути малко да втаса.

* Разточете тестото на тънък правоъгълник с дебелина около 3- 4 мм. Нарежете го на ленти с дължина около 20 см и 1 см ширина. За да ви е по-лесно може да разделите тестото на две части и да го разточите по отделно. По време на разточването поръсвайте по плота малко брашно. Може да оставите лентите така, както са нарязани, а може с длани да им придадете заоблена форма. Преценете сами дали ще ви харесат повече като пръчици или гризини.

* Загрейте фурната на 180*. Подредете гризините в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 12 - 13 минути или докато апитетно се зачервят. Оставете ги добре да изстинат.

* Стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Потопете единия край на гризините, а след това оваляйте в смлените ядки. Подредете гризините върху хартия за печене и ги оставете докато се втвърди шоколада. Да ви е сладко!








* Големината на гризините зависи от вас, ако са много дълги добре стоят подредени във висока чаша. Може да ползвате бял, млечен или натурален шоколад. Когато топвате гризините в шоколада по тях полепва доста голямо количество и е възможно 100 г да не ви стигнат. Затова може да ги намажете с четка и след това да оваляте в ядките. Ако ви харесват много шоколадови увеличете количеството шоколад. Ядките може да са най-различни, ползвайте това, което най-много обичате. Много вкусно става, ако предварително леко ги запечете. А за детско парти може да направите гризините шарени като освен в ядки ги оваляте в кокос, шоколадови пръчици и цветна захар.






.

8 коментара:

  1. Йоли, перфектни са за парти. Определено ще събудят детското и в най-порасналия. :)
    Поздрави и честита Баба Марта! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебно изглеждат,Йоли,
    обожавам канела, а с шоколад и в този вид - неустоими...
    Честита Баба Марта,
    с пожелания за здраве, много усмивки и пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Гризина, ядки, канела и шоколад, при такава комбинация се подписвам веднага под поръчка за 10 дузини! Няма начин да не ме омаеш с тези гризалки! Чудни направо!
    Честита Баба Марта и оттук, мила моя! Здрава и засмяна, бяла и червена! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Децата ме карат непрекъснато да им купувам едно подобно нещо- сега вече ще им направя! Благодаря, Йоли!
    Честита Баба Марта за теб и близките ти! Да сте бели и червени, като мартенички;))))!

    ОтговорИзтриване
  5. Йолинце, вчера приготвихме с Дара гризините - резултатът беше супер сполучлив и вкусен. След закуската тази сутрин, броят на гризините в кутията е 3. Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  6. А така!Много пък се радвам аз!Благодаря и на двете ви,Ани.Прегръщам ви.

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, страхотна Йоли направих гризините, но ми станаха много твърди. Така ли се получават по принцип или аз съм объркала нещо. Спазих рецептата както е написана. На вкус мога да кажа, че са чудни. Антония

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря,че ги опита,Тони.Нищо не си объркала,твърди са.И така и трябва,нали са гризини.Твърди са,но крехки,не да си счупиш зъбите с тях.Може би си ги попрепекла малко повече или не са втасали достатъчно.

    ОтговорИзтриване