четвъртък, 20 март 2014 г.

Мини лимонов пай





Продукти за около 20 тарталети

Тесто

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
ванилия
220 - 250 г брашно

Пълнеж

150 г захар
3 с.л. натурално пшеничено или царевично нишесте
щипка сол
сок от 1 голям лимон
кора от 1 лимон
2 жълтъка
20 г масло
150 мл гореща вода
ванилия

Глазура

2 белтъка
100 г пудра захар
ванилия






Приготвяне

* За тестото разбъркайте маслото и захарта на крем. Добавете ванилията и яйцето, разбъркайте отново и с брашното омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Разточете тестото върху набрашнен плот. Дебелината трябва да е около 2 - 3 мм. С голяма формичка цвете изрежете бисквити. Поставете ги в леглата на тавичка за мъфини и надупчете дъната им. Изпечете ги за 6 - 7 минути до леко порозовяване в загрята на 180* фурна.

* През това време направете крема. Смесете заедно в тенджерка захарта, нишестето и солта. Разредете с лимоновия сок и кипнете на котлона за кратко, като бъркате непрекъснато. Отстранете съда от огъня и добавете жълтъците, лимоновата кора и маслото. Разбъркайте енергично и разредете с горещата вода. Върнете крема отново на котлона и гответе 2 - 3 минути докато се сгъсти.

* Извадете формите за мъфини от фурната и ги напълнете с топлия крем. Доизпечете за още 5 - 6 минути и оставете сладките да се охладят.

* За глазурата разбийте на сняг белтъците заедно с пудрата захар и ванилията. Шприцовайте от крема върху всеки мини пай. Ако ви харесва повече може да запечете сладките за кратко под загряг грил до порозовяване на белтъка. Може да ползвате и горелка за крем брюле. Да ви е сладко!






* На мен ми остана малко от крема. Напълних празните лимоновите половинки с него, сложих ги във формите за мъфини и изпекох за десетина минути. Гарнирах с белтъчен крем.





.

14 коментара:

  1. Свежи, вкусни и усмихнати като пролетта :) Чудни са :)

    ОтговорИзтриване
  2. Забравих да дишам... така ме залепи първата ти снимка! Даже не знам колко време я гледах! :) Прелестни кошнички си сътворила, Йоли, много идейни! А какви са тези малки перлички? Да не си желирала топченца в ледена вода?!

    Иначе, току що осъзнах, че аз явно хич не умея да правя белтъци на истински сняг! Включително преди малко бих белтъци с пудра захар. Стана гъсто, спрях. Както всеки път. Но сместа ми не би могла да се шприцова и да си запази формата... Помня и с целувките ми беше нещо подобно миналата година. Стоят на фльонга, но чак да виждаш нарезите на накрайника на шприца, ньет! Къде ли греша?!

    Честита пролет на теб, мила! Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни пролетни кошнички! Поздравления, Йоли!
    Христина

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам лимонов крем.
    Майка ми правеше едно пандишпанено руло с такава плънка!
    Чудесни пайчета,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, това е едно малко бижу - нежно и красиво. Златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита пролет, Йоли! Прекрасно цветно пиршество за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления Йоли!Вече сьм изпробвала няколко от твоите рецепти и всички опити бяха успешни. Благодаря за поредното предизвикателство!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, толкова свежест и толкова сладост на едно място... Прекрасно предложение!
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Впечатляващо свежи, красиви и ефектни - вълшебни като пролетта!
    Безспорно неустоимо вкусни!
    Честита първа пролет, Йоли
    с пожелания за здраве, усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красиви! Много!
    Честита пролет, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда доста вкусно. Мисля утре да го пробвам

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни, просто съвършени! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Направо пленителни !!! Както всичко в този изкусителен блог на Йоли!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря.Ще се радвам да опитате.Може да направите и един голям пай,но така като бисквитки е по-симпатично,нали?

    ОтговорИзтриване