петък, 4 април 2014 г.

Яйчен крем с червено цвекло





Продукти за  4 порции

2 яйца
50 мл прясно мляко
сол, черен пирер  и индийско орехче на вкус
1/2 малка глава лук
100 г червено цвекло
1 с.л. олио
1 с.л. масло
1 ч.л. захар
1 - 2 с.л. балсамов оцет
80 г бяло сирене
прясна мащерка и див лук за гарниране





Приготвяне

* Нарежете цвеклото на тънки пръчици, а лука на ситно. Запържете ги в двата вида мазнина за 2 - 3 минути. Цвеклото трябва да е хрупкаво, почти сурово. Добавете захарта и разбъркайте докато се стопи и карамелизира. Овкусете със сол. Налейте постепенно оцета и опитайте за да може добре да балансирате вкуса. Ако е нужно добавете от захарта, солта или оцета. Оставете цвеклото за изстине.

* Разбийте яйцата и млякото докато добре се смесят. Най-добре е да направите това с вилица или бъркалка. Не ползвайте миксер за да не се образуват много мехурчета в сместа. Подправете със сол, пипер  и индийско орехче.

* Намажете до половината четири малки стъклени бурканчета с масло. Разпределете в тях по равно яйчената смес. Сложете бурканчетата в тенжера и сипете в нея гореща вода. Водата трябва да стига до средата на бурканите. Гответе на умерен огън около 10 - 15 минути или докато яйцата се стегнат на крем. Добре е водата да не завира, само да е много гореща. Може да закриете отворите на бурканите с алуминиево фолио. Оставете крема да се охлади.

* Гарнирайте яйчения крем с цвекло и кубчета сирене. Накрая поръсете с мащерка и ситно нарязан зелен лук  и сервирайте. Да ви е сладко!






* Идеята е от Lecker. Там рецептата е дадена в по-големи количества, но при мен се получиха двойно по-малки. Зависи от големината на бурканчетата. Тяхното предложение е с пушена риба, а моето със сирене. Получи се приятна комбинация, бърза и ефектна рецепта с малко продукти. Надявам се да ви хареса и на вас.





.

9 коментара:

  1. Направо ме зашемети... Не бих се сетила за подобно нещо, а изглежда и звучи прекрасно! Ех, че си и ти един извор, Йолинце!
    Прегръдки, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Я,какъв идеен крем-карамел,но в солен прочит...супер вкусно изглежда,Йоли,а и си поднесла отново с финес!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда и звучи!
    Направо ми се прииска да го опитам веднага : )
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно гурми предложение! Много ми харесва, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастично предложение - изкусително, вкусно, красиво!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова пък да е стилно и интригуващо! Толкова пък да е Йолино! Обичам тези твои кадри, този твои талант и ръце, които създават неща, които мога да съзерцавам, докато забравя накъде съм тръгнала и какво съм искала да кажа...
    Заинтригува ме и начинът на "сготвянето" на кремчето. Как бих предпочела с това да ме нагостиш, а не с оФлюви... Всъщност, я да не ти напомням! Току виж си забравила.
    Прегръдка от мен и лека нощ! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Как обичам такъв крем... мога да изям с тонове... страхотен е...

    ОтговорИзтриване
  8. Много оригинално! Не знам дали някога би ми дошло на ум да направя солен крем Карамел. Изглежда фантастично, Йоли, толкова цветно и нежно! Благодаря за споделената идея!
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, нямам думи просто :) страхотно е!!! Докато четях заглавието си мислех, че кремчето е сладко, а то такава приятна изненада :)

    ОтговорИзтриване