неделя, 30 март 2014 г.

Cantuccini





Cantuccini или Cantucci са традиционни италиански бисквити, широко разпространени са не само в Италия, а и в целия свят. Казват им Biscotti, където Bi означава "двойно". С други думи, двойно приготвено. Кантучите се пекат веднъж под форма на хлебчета, след което се нарязват на филийки и отново се запичат. Получават се твърди сладки сухари, които са с много голяма трайност. Правят се без мазнина, с ядки, кандирани кори, какао, различни подправки и т.н. Вариантите са много, но класиката е с бадеми.

Произходът на кантучините е от Прато - Тоскана. Традиционно се сервират  с Vin Santo - Свято вино. Това е едно много интересно вино, което се приготвя от полу изсушено грозде, станало едва ли не на стафиди. Е, днес ги хапваме на закуска с кафе или ги приготвяме като сме на по-дълъг път. Когато ги изпекох синът ми каза, че ще си счупи зъбите, но само след един ден не можеш да спреш да ги хрупаш. Това са едни от любимите бисквити в къщи, ще се радвам да ги опитате и вие. Да спомена само, че най-вече се приготвят по Коледа. Сега е една красива пролет, но катнучите са така вкусни, че не могат да чакат до зимата.






Продукти за около 20- 25 бишкоти

400 г брашно
200 г цели бадеми - леко запечени
2 равни ч.л. бакпулвер
150 г захар
щипка сол
2 с.л. захаросани портокалови корички
ванилия
3 яйца





 Приготвяне

*  В купа смесете всички съставки без яйцата и разбъркайте. Добавете яйцата и с ръце разбъркайте лепкаво тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да остане лепкаво, но да може да се оформя на хлебчета.

* Постелете тава с хартия за печене. Разделете тестото на две части и с мокри ръце оформете франзели. За по-добър вид може да ги намажете с разбито яйце.

* Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 30 - 35 минути. След като почти изстинат ги нарежете на филийки с остър нож. Подредете филийките в тавата и отново запечете за около 5 - 8 минути или докато станат златисти.

* След като изстинат добре съхранявайте кантучините затворени в кутия или буркан. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Наздраве!





.

14 коментара:

  1. Йоли, все по-красиви снимки и все по-прималиви предложения, и все по-захласнта съм аз... Той синът ти ще си строши зъбите, пък на ме ми изтекоха очите. Хайде, помагай и на двамата. :)
    Прегръдки, другарче, прекрасни са канточините ти! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бих ги хрупала по всяко време, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиви,пролетни снимки и толкова неустоими кантучини!
    Хубава нова седмица Йоли, с много усмивки и слънце!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък тези кантучини ти ги опитах!!! И гарантирам с широка усмивка, че ти бяха чудни! Приятно хрупкави, нежно сладки и с този мой любим дъх на ядки... Вълшебни просто! Благодаря ти за удоволствието! Надявам се си снимала и записала и рецептата на завинтените, че и те много ми харесаха :) Ще проям десерти и сладкиши покрай теб...
    Целувка!

    ОтговорИзтриване
  5. Хей, ама ти си сложила и орехи май. Дали ще ми се получат с пълнозърнесто брашно?

    ОтговорИзтриване
  6. Ами съвсем случайно имаше няколко ядки при бадемите.може тук там да се виждат, но основата си е бадеми.Има кантучи и с пълнозърнесто брашно,може би трябва да го смесиш все пак с бяло.Най-добре е да погледнеш из нета какво пише по този въпрос.Аз не съм правила и не искам да те подведа.Ще се радвам да ги опиташ,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  7. И аз като Дани, бих ги хрупала по всяко време, видно са пристрастяващи:)
    Страхотна рецепта, слънчеви снимки и красива презентация, Йоли!
    Благодаря за удоволствието, хубав и усмихнат пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Открих блога си и сега аз трябва да ви кажа, че е прекрасен пространство, аз бях развълнуван, така че да не пропуснете нито един пост, аз съм последовател сега! Аз ви каня да се разхождат из моя малък ъгъл, надявам се да ви хареса също! http://madamenaroa.blogspot.com/, поздрави от Уругвай, Южна Америка

    ОтговорИзтриване
  9. И на мен са ми любими тези кантучини, Йоли :) Аз никога не съм пробвала да ги приготвя, но миналата година в Италия ни ги поднесоха точно с Vin Santo и италианците си потапяха кантучините в него. В началото ги погледнах с изненада, но като опитах се замаих -страхотна комбинация. Сега вместо великденски бисквити ще взема да врътна едни кантучини. Скоро си идваме (за постоянно) и вече няма да пропускам кулинарните и музикалните ти изяви. Прегрътки от мен.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти,Наора.Много ми е приятно,че си тук!Имаш чудесен блог,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. При второто печене трябва ли да са изцяло твърди или леко меки във вътрешността на филийките? При мен се получи второто

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, трябва да се изсушат като сухари. Всъщност, то си е томно това. Сухари от вид сладък хляб. Може да ги доизсушиш допълнително, не се притеснявай.

      Изтриване