Един любим мой сладкиш, който знам от Габи. Много лек и ароматен, приготвя се с малко продукти, става бързо и още по-бързо изчезва от трапезата. Незнам точно каква е по народност рецептата, предполагам, че е френска. Тики също беше правила скоро подобен сладкиш. Променила съм съставките и пропорциите според моя вкус. Всъщност няма значение, важното е да ни е вкусно!
Продукти
3 ябълки
2 круши
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
Заливка
100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми
Приготвяне
* Почистете плодовете и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в голяма купа.
* Разбийте яйцата, захарта и млякото до получаване на балончета. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора. Накрая сипете маслото и разбъркайте.
* Сипете сместа при плодовете и объркайте всичко за да може добре да полепне тестото по тях.
* Намажете с масло тортена форма 26 см. Поръсете я с брашно. Може да ползвате и хартия за печене. Сипете тестото и загладете. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна за около 35 - 40 минути.
* За заливката разбъркайте заедно яйцето, захарта и маслото. Намажете сладкиша и поръсете с бадемите. Върнете във фурната за още десетина минути или докато бадемите се зачервят. Сервирайте сладкиша добре охладен. Да ви е сладко!
.
Прекрасен е, Йоли!
ОтговорИзтриванеОбичам сладкиш с круши и твоята мус торта е сред фаворитите ми!
Прегръдка с морски привкус :)
Йоли, десерта изглежда фантастично и съм сигурна, че е много лек и вкусен! Определено влиза в списъка за готвене! Ама и така добре си го представила, че ми иде да грабна парченцето..:)))
ОтговорИзтриванеПривет! Много е красив сладкишът, а предполагам и много вкусен! На снимките ми се виждат резенчетата като подредени на пластове. Така ли е или така се е получило?
ОтговорИзтриванеСладкишът ми се струва прекрасен! Обичам такива леки предложения без брашно. Най-много ме радват крушите обаче:) Въобще, много добре се получават сладкиши, в които към ябълките се добави и малко круша. Напомни ми за един филм, в който се отделяше много внимание на ябълковия пай. Една от героините беше особено прочута с умението си да го приготвя по-добре от всички останали. Другите дмакини много се чудеха каква е "тайната". Най-накрая майсторката призна: "Слагам круши":)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Отново предлагате една красота, а предполагам, че е и вкусотийка!
ОтговорИзтриванеЙоли, много красиво изглежда и сигурно е голяма вкусотия (с тези продукти)- леко, плодово, че и хрупкаво отгоре! Прегръдка и хубава вечер, миличка!
ОтговорИзтриванеТози сладкиш изглежда униканлно добре и греховно вкусен... Йоли, знаеш как да подкосиш краката на сладколюбците. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, другарче!
Йоли чуден е! Явно ще ходя за плодове! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Радвам се,че ви хареса сладкиша.Правя го поне от 8 години,откакто познавам Габи.А чак сега се наканих да ви го покажа и на вас.Наистина е много лек и ароматен.Френска му работа.Не съм редила нищо на пластове,получават си се от самосебе си.Опитайте го,ще ви хареса,знам си аз.Благодаря ви отново.
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш, Йоли, спомням си страхотните рецепти на Габи,
ОтговорИзтриване/сигурно има и много нови, но изгубих връзка/.
Изглежда много фин, ароматен и неустоимо изкушаващ...
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни!
наистина звучи лесно, а снимките са изящни! щ ес епробва, круши и ябълки поне лесно се намират:) Благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеЙоли, много обичам сладкиши с ябълки! Изглежда неустоимо този разрез! С удоволствие бих похапнала парченце! Много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПодозирам , че само ако го опитам, и на мен ще ми стане любим@! Изгледжа просто идеалния сладкиш!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако опитате сладкиша. Знам, че ще ви хареса, просто няма друг начин. Много е лек и ароматен. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЛеле, колко вкусно изглежда!!!
ОтговорИзтриванеВеднага си записвам рецептата!!! В момента вече посягам към други плодове когато пазарувам, но ябълки и круши има целогодишно в магазините та смятам при следващото пазаруване да се сдобия с малко, за да го опитаме и ние този десерт!
Поздрав най-сърдечен!
Спечели ме от раз с това бижу,Йоли!Невероятно,адски съблазнително изкушение!Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!
ОтговорИзтриванеЙоли, защо си "крила" този сладкиш, след като го правиш от толкова години?! Много е хубав, току що го направих и от нетърпение допуснах грешката да си отрежа парченце, докато и още топъл. Наистина, трябва хубаво да изстине и стегне. Но кой да чака?! Чудя се как може толкова лесно и с толкова обикновени продукти, да се постигне такъв елегантен превъзходен вкус. Сега поне има круши, от Южното полукълбо, където е есен, така че ще се прави още много пъти. Благодаря за споделеното! Ана
ОтговорИзтриванеНевероятен сладкиш и лек,много ни хареса.
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че ви хареса,Ани.Наистина това е един лесен,евтин и вкусен сладкиш.Заслужава си.Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на всички останали за милите коментари.
Направих го :-)Сладкишът е разкошен!!!
ОтговорИзтриванеО, супер много се радвам! Благодаря ти, че го опита. Да ви е сладко на всички у дома!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за страхотните рецепти! Всички са невероятни! Това са моите резултати http://mariana-web.blogspot.com/2014/04/blog-post_2.html
ОтговорИзтриванемного ви благодаря за идеята...вчера го направих...цялата кухня мирише прекрасно от него...наистина е ароматен.само направих една грешка-тавата ми е с диаметър 30см и стана по-тънък...но се изпече добре;)направих също и рецептата на Нещо като баница...също се получи страхотно...благодаря ви за вдъхновението!Мариета
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря,Мариетка.Страшно се радвам,че ти е харесал сладкиша.Тънък или не,няма значение,важното е да е вкусен.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЕх,Маринче,каква си ми душица!Благодаря ти много за доверието.Чудни кексчета и сладкиш си направила.Да ви е сладко на всички у дома!
ОтговорИзтриванеАх,Йоли,направих го,стана разкошен,но моля те добави към рецептата,хартия за формата за новаци като мен, само си представи....сърдечен поздрав от Бургас и от мен Дори
ОтговорИзтриванеZdravei Yoli,izvini me za latinicata. Sladkishat me grabna oshte kato go vidqh I razbira se I za minuta ne se pokolebah da go napravq. Stana strashno vkusen, no ne izglejdashe kato tvoq. Poluchi mi se dosta tamen na cvqt, a tvoqt razrez e tolkova svej. Imash li predstava kakva moje da e prichinata? Blagodarq ti mnogo. Pozdravi ot London. Radostina
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Радост.Много съм щастлива,че ти е харесал сладкиша.Всичко зависи от сорта ябълки.Има такива,които светкавично потъмняват.Има и други,които си остават бели.Имам една разрязана от 3 дена в хладилника,нака си стои,бяла и свежа.От това е потъмнял,няма друга причина.кафявата захар също тъмнее,ако човек я ползва.Няма значение,важното е,че е вкусно.Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеНаправих го! Благодаря ти Йоли! Много елегантен и ефектен! Целувки! Милена
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли! Сладкиша изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеСега го направих,но сместа ми се вижда доста рядка, така ли трябва да бъде, или аз съм объркала нещо? А и сега, при самото печене леко прокапва от формата?
Ирен, радвам се, че опита сладкиша. Да, рядко е тестото, като палачинково е. Печи сладкиша по- дълго за да се изсуши, покрий го ако искаш с фолио да не прегаря. И не забравяй добре да го охладиш преди да го разрежеш. Най- добре в хладилника. Благодаря ти, дано си доволна от резултата.
ИзтриванеЙоли, ако го направя само с круши дали ще стане добре с тези пропорции?
ОтговорИзтриванеО, да, със сигурност. Само си мисля, че е добре крушите да са по-твърди, да не са съвсем узрели. Много са нежни и има опасност да станат на пюре. Ароматизирай ги и с канела, ако обичаш. Ще се радвам да опиташ сладкиша, благодаря ти.
ИзтриванеСТРАХОТНИ СЛАДКИШИ
ОтговорИзтриванеЙоли, за една седмица го направих 2 пъти - разкошен и много вкусен. Вторият път замених ябълките с дюли и стана много ароматно. Увеличих дозата, защото явно формата ми е по-голяма. Тъй като сладкиша се беше надигнал, а като изстина поспадна - ако го оставя да изстине във фурната ще си запази ли формата?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мери. Много се радвам, че ти харесва сладкиша. По принцип става нисък, няма достатъчно брашно в него, нито набухвател. Може би трябва да го печеш по-дълго, доста влага има в него и наистина изисква повече печене. Благодаря ти още веднъж.
ИзтриванеНевероятен се получи!! Аз добавих малко канела и бял шоколад, а отгоре поръсих със съвсем малка идея пудра захар. Страхотен, ароматен...Със сигурност ще бъде направен отново!
ОтговорИзтриванеТи си страхотна, не е причината в сладкиша, а в теб. Че си го направила с желание и умения. Само така се получава вкусно и красиво. Благодаря ти за доверието. Много ме зарадва, да ви е сладко!
ИзтриванеНека и аз да споделя :) Благодаря за страхотната рецепта, толкова лесен, вкусен и лек сладкиш скоро не бях хапвала. Аз го направих с пълнозърнесто брашно и мед вместо захар. Ако не го бях спряла, моята половинка щеше да изяде цялата тава. Хем здравословно, хем вкусно. Още веднъж благодаря, че има и такива рецепти за начинаещи домакини като мен :)
ИзтриванеДа, чуден е този сладкиш. Французите много си ги разбират тези работи, нали? Много тиблагодаря, че опита. И най-вече, че ви хареса. Следващият път, двойна доза, че да не тормозиш така горкия ти мъж. Ха ха, бъдете ми здрави!
ИзтриванеНаистина чуден сладкиш - лек, фин, елегантен! Благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за доверието, мила Ели! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша! Да ви е сладък на всички у дома!
ИзтриванеЙоли не устоях на изкушението,и запретнах ръкави и веднага го направих.Проблема е че сега не мога да спра да го ям,толкова е вкусен,топи се в устата.Прекрасна си с тези лакумства ��
ОтговорИзтриванеТук сме на едно мнение.И аз мисля, че е много вкусен. Лек и ароматен. Страшно много ти благодаря за доверието и хубавите думи! Радвам се, че го опита.
ИзтриванеДнес правя този сладкиш за втори път в рамките на един месец. Много вкусен и лесен за приготвяне.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за интересната рецепта.
Толкова се радвам! Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеПросто страхотен! Адмирации, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Радвам се, че ти хареса. Да ви е сладко на всички у дома!
Изтриване