сряда, 26 март 2014 г.

Ябълков сладкиш





Един любим мой сладкиш, който знам от Габи. Много лек и ароматен, приготвя се с малко продукти, става бързо и още по-бързо изчезва от трапезата. Незнам точно каква е по народност рецептата, предполагам, че е френска. Тики също беше правила скоро подобен сладкиш. Променила съм съставките и пропорциите според моя вкус. Всъщност няма значение, важното е да ни е вкусно! 






Продукти

3 ябълки
2 круши
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми






Приготвяне  

* Почистете плодовете и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в голяма купа.

* Разбийте яйцата, захарта и млякото до получаване на балончета. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора. Накрая сипете маслото  и разбъркайте. 

* Сипете сместа при плодовете и объркайте всичко за да може добре да полепне тестото по тях.

* Намажете с масло тортена форма 26 см. Поръсете я с брашно. Може да ползвате и хартия за печене. Сипете тестото и загладете. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна за около 35 - 40 минути. 

* За заливката разбъркайте заедно яйцето, захарта и маслото. Намажете сладкиша и поръсете с бадемите. Върнете във фурната за още десетина минути или докато бадемите се зачервят. Сервирайте сладкиша добре охладен. Да ви е сладко!




.

48 коментара:

  1. Прекрасен е, Йоли!
    Обичам сладкиш с круши и твоята мус торта е сред фаворитите ми!
    Прегръдка с морски привкус :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, десерта изглежда фантастично и съм сигурна, че е много лек и вкусен! Определено влиза в списъка за готвене! Ама и така добре си го представила, че ми иде да грабна парченцето..:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! Много е красив сладкишът, а предполагам и много вкусен! На снимките ми се виждат резенчетата като подредени на пластове. Така ли е или така се е получило?

    ОтговорИзтриване
  4. Сладкишът ми се струва прекрасен! Обичам такива леки предложения без брашно. Най-много ме радват крушите обаче:) Въобще, много добре се получават сладкиши, в които към ябълките се добави и малко круша. Напомни ми за един филм, в който се отделяше много внимание на ябълковия пай. Една от героините беше особено прочута с умението си да го приготвя по-добре от всички останали. Другите дмакини много се чудеха каква е "тайната". Най-накрая майсторката призна: "Слагам круши":)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Отново предлагате една красота, а предполагам, че е и вкусотийка!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, много красиво изглежда и сигурно е голяма вкусотия (с тези продукти)- леко, плодово, че и хрупкаво отгоре! Прегръдка и хубава вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. Този сладкиш изглежда униканлно добре и греховно вкусен... Йоли, знаеш как да подкосиш краката на сладколюбците. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли чуден е! Явно ще ходя за плодове! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви. Радвам се,че ви хареса сладкиша.Правя го поне от 8 години,откакто познавам Габи.А чак сега се наканих да ви го покажа и на вас.Наистина е много лек и ароматен.Френска му работа.Не съм редила нищо на пластове,получават си се от самосебе си.Опитайте го,ще ви хареса,знам си аз.Благодаря ви отново.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен сладкиш, Йоли, спомням си страхотните рецепти на Габи,
    /сигурно има и много нови, но изгубих връзка/.
    Изглежда много фин, ароматен и неустоимо изкушаващ...
    Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. наистина звучи лесно, а снимките са изящни! щ ес епробва, круши и ябълки поне лесно се намират:) Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, много обичам сладкиши с ябълки! Изглежда неустоимо този разрез! С удоволствие бих похапнала парченце! Много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Подозирам , че само ако го опитам, и на мен ще ми стане любим@! Изгледжа просто идеалния сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  14. Ще се радвам, ако опитате сладкиша. Знам, че ще ви хареса, просто няма друг начин. Много е лек и ароматен. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Леле, колко вкусно изглежда!!!
    Веднага си записвам рецептата!!! В момента вече посягам към други плодове когато пазарувам, но ябълки и круши има целогодишно в магазините та смятам при следващото пазаруване да се сдобия с малко, за да го опитаме и ние този десерт!
    Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  16. Спечели ме от раз с това бижу,Йоли!Невероятно,адски съблазнително изкушение!Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, защо си "крила" този сладкиш, след като го правиш от толкова години?! Много е хубав, току що го направих и от нетърпение допуснах грешката да си отрежа парченце, докато и още топъл. Наистина, трябва хубаво да изстине и стегне. Но кой да чака?! Чудя се как може толкова лесно и с толкова обикновени продукти, да се постигне такъв елегантен превъзходен вкус. Сега поне има круши, от Южното полукълбо, където е есен, така че ще се прави още много пъти. Благодаря за споделеното! Ана

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятен сладкиш и лек,много ни хареса.

    ОтговорИзтриване
  19. Много се радвам,че ви хареса,Ани.Наистина това е един лесен,евтин и вкусен сладкиш.Заслужава си.Благодаря ти много.

    Благодаря и на всички останали за милите коментари.

    ОтговорИзтриване
  20. Направих го :-)Сладкишът е разкошен!!!

    ОтговорИзтриване
  21. О, супер много се радвам! Благодаря ти, че го опита. Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  22. Много благодаря за страхотните рецепти! Всички са невероятни! Това са моите резултати http://mariana-web.blogspot.com/2014/04/blog-post_2.html

    ОтговорИзтриване
  23. много ви благодаря за идеята...вчера го направих...цялата кухня мирише прекрасно от него...наистина е ароматен.само направих една грешка-тавата ми е с диаметър 30см и стана по-тънък...но се изпече добре;)направих също и рецептата на Нещо като баница...също се получи страхотно...благодаря ви за вдъхновението!Мариета

    ОтговорИзтриване
  24. Много ти благодаря,Мариетка.Страшно се радвам,че ти е харесал сладкиша.Тънък или не,няма значение,важното е да е вкусен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. Ех,Маринче,каква си ми душица!Благодаря ти много за доверието.Чудни кексчета и сладкиш си направила.Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  26. Ах,Йоли,направих го,стана разкошен,но моля те добави към рецептата,хартия за формата за новаци като мен, само си представи....сърдечен поздрав от Бургас и от мен Дори

    ОтговорИзтриване
  27. Zdravei Yoli,izvini me za latinicata. Sladkishat me grabna oshte kato go vidqh I razbira se I za minuta ne se pokolebah da go napravq. Stana strashno vkusen, no ne izglejdashe kato tvoq. Poluchi mi se dosta tamen na cvqt, a tvoqt razrez e tolkova svej. Imash li predstava kakva moje da e prichinata? Blagodarq ti mnogo. Pozdravi ot London. Radostina

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти Радост.Много съм щастлива,че ти е харесал сладкиша.Всичко зависи от сорта ябълки.Има такива,които светкавично потъмняват.Има и други,които си остават бели.Имам една разрязана от 3 дена в хладилника,нака си стои,бяла и свежа.От това е потъмнял,няма друга причина.кафявата захар също тъмнее,ако човек я ползва.Няма значение,важното е,че е вкусно.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  29. Направих го! Благодаря ти Йоли! Много елегантен и ефектен! Целувки! Милена

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоли! Сладкиша изглежда невероятно!
    Сега го направих,но сместа ми се вижда доста рядка, така ли трябва да бъде, или аз съм объркала нещо? А и сега, при самото печене леко прокапва от формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирен, радвам се, че опита сладкиша. Да, рядко е тестото, като палачинково е. Печи сладкиша по- дълго за да се изсуши, покрий го ако искаш с фолио да не прегаря. И не забравяй добре да го охладиш преди да го разрежеш. Най- добре в хладилника. Благодаря ти, дано си доволна от резултата.

      Изтриване
  31. Йоли, ако го направя само с круши дали ще стане добре с тези пропорции?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, със сигурност. Само си мисля, че е добре крушите да са по-твърди, да не са съвсем узрели. Много са нежни и има опасност да станат на пюре. Ароматизирай ги и с канела, ако обичаш. Ще се радвам да опиташ сладкиша, благодаря ти.

      Изтриване
  32. СТРАХОТНИ СЛАДКИШИ

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, за една седмица го направих 2 пъти - разкошен и много вкусен. Вторият път замених ябълките с дюли и стана много ароматно. Увеличих дозата, защото явно формата ми е по-голяма. Тъй като сладкиша се беше надигнал, а като изстина поспадна - ако го оставя да изстине във фурната ще си запази ли формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мери. Много се радвам, че ти харесва сладкиша. По принцип става нисък, няма достатъчно брашно в него, нито набухвател. Може би трябва да го печеш по-дълго, доста влага има в него и наистина изисква повече печене. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  34. Невероятен се получи!! Аз добавих малко канела и бял шоколад, а отгоре поръсих със съвсем малка идея пудра захар. Страхотен, ароматен...Със сигурност ще бъде направен отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си страхотна, не е причината в сладкиша, а в теб. Че си го направила с желание и умения. Само така се получава вкусно и красиво. Благодаря ти за доверието. Много ме зарадва, да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Нека и аз да споделя :) Благодаря за страхотната рецепта, толкова лесен, вкусен и лек сладкиш скоро не бях хапвала. Аз го направих с пълнозърнесто брашно и мед вместо захар. Ако не го бях спряла, моята половинка щеше да изяде цялата тава. Хем здравословно, хем вкусно. Още веднъж благодаря, че има и такива рецепти за начинаещи домакини като мен :)

      Изтриване
    3. Да, чуден е този сладкиш. Французите много си ги разбират тези работи, нали? Много тиблагодаря, че опита. И най-вече, че ви хареса. Следващият път, двойна доза, че да не тормозиш така горкия ти мъж. Ха ха, бъдете ми здрави!

      Изтриване
  35. Наистина чуден сладкиш - лек, фин, елегантен! Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за доверието, мила Ели! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша! Да ви е сладък на всички у дома!

      Изтриване
  36. Йоли не устоях на изкушението,и запретнах ръкави и веднага го направих.Проблема е че сега не мога да спра да го ям,толкова е вкусен,топи се в устата.Прекрасна си с тези лакумства ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук сме на едно мнение.И аз мисля, че е много вкусен. Лек и ароматен. Страшно много ти благодаря за доверието и хубавите думи! Радвам се, че го опита.

      Изтриване
  37. Днес правя този сладкиш за втори път в рамките на един месец. Много вкусен и лесен за приготвяне.
    Благодаря за интересната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова се радвам! Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  38. Просто страхотен! Адмирации, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Радвам се, че ти хареса. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване