понеделник, 12 май 2014 г.

Домашно топло пушена сьомга




  Лесно може да опушите риба в домашни условия. Не е нужно да имате пушинля, нужни са ви само една дълбока тенджера, алуминиево фолио, стърготини за опушване, решетка и ризбира се, риба. Най-вкусна става сьомгата, тъй като съдържа много мазнини, които я запазват сочна и мека. Начинът на приготвяне запазва максимално всичко, което ни предлага великолепна риба. Опитайте!
Продукти за 4 порции

4 котлета норвежка сьомга
2 с.л. ябълкови или други стърготини за опушване
морска сол
500 г зелени аспержи
холандски сос

Приготвяне

* Измийте рибата, подсушете я с кухненска салфетка и я посолете.

* На дъното на голяма тенджера с дебело дъно сложете лист алуминиево фолио и поръсете стърготините. Фолиото ще предпази дъното на тенджерата от загаряне и след това няма да се налага да миете и търкате. Сложете тенджерата на котлона и я загрейте на силен огън докато стърготините започнат леко да пушат. Отворете капака и сложете решетка, а върху нея парчетата сьомга. Затворете, намалете огъня с 2 или 3 степени и гответе 10 - 13 минути без да отваряте капака и да обръщате рибата. Така в нея се запазват всички сокове, става мека и нежна. А от стърготините остава ето това.




* За гарнитура сервирайте варени в подсолена вода аспержи и холандски сос. Рецептата ще намерите тук. Да ви е сладко!




.

20 коментара:

  1. Е, браво! Прекрасно звучи и изглежда, пък и щом е домашно... Спечели ме, Йоли! :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, това е страхотно :) благодаря, че го сподели!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, тези дни непременно ще намеря стърготини за опушване, за да пробвам, изглежда невероятно. Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама че примамливо звучи Йоли :)
    А тези стърготини за опушване ... от къде да си ги купя?

    ОтговорИзтриване
  5. Вкъщи, със съпруга ми, много обичаме риба и това ще е нещото, което ще се пробва задължително. Благодаря ти, Йоли! Надявам се, че ще се получи същия резултат и с някой друг вид по-мазна риба!
    Поздрави и прекрасен ден, слънчева Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Този метод ми се струва по лесен от други за които съм чела и чувала. Предполагам може да се използва за всякакъв вид риба, заинтригувах се и ще опитам :)
    Благодаря!
    Приятен ден ти желая, Йоли:)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта, изглежда много вкусно. Йоли, би ли псоделила от къде си набави стърготини за опушване?

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви,радвам се,че ви хареса.Отдавна исках да ви напиша такава рецепта.По същият начин и за същото време,е, може би 5 минути повече опушвам и бяло пилешко месо.Става страхотно - сочно,ароматно и крехко.Опитайте и с него.

    Всякаква риба става,няма значение колко е мазна.Излишната мазнина изтича долу във фолиото и в рибата остава само вкусното.

    Стърготини купувам от Бриколаж или Практикер.Има и в Метро,както и в магазини,в които се продават аксесоари и инструменти за барбекю.Освен това имам и дъбови стърготини,даде ми ги един приятел от дърводелска работилница.И с тях е чудно.Може да натрошите и орехови черупки.Единствените дървета,които не са подходящи са тези,които имат смоли в себе си.Всички останали са супер!

    Благодаря още веднъж,ще се радвам да опитате.

    ОтговорИзтриване
  9. Макар да изглежда страхотно, сьомгата е рибка, която леко ми тежнее. Ма мога да опуша друга, като събера смелост;)
    Хубав четвъртък, чаровна!

    ОтговорИзтриване
  10. Предложението е много добро, мила ми Йоли :)
    Бих опитала с удоволствие. Благодаря ти за споделената рецепта.
    Целувки,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Йоли, както винаги страхона рецепта. Искам да те попитам дали рибата може да се опуши в камина- когато под скарата върху жарта се сложат от триците за опушване? В къщи имаме камина и обикновено приготвям рибата на дървени въглища.

    ОтговорИзтриване
  12. Да,може разбира се.И аз имам камина,но не съм пробвала.Просто ще е по-различен вид опушване,по-скоро ще е стуздено пушена,а не топло.Ще стане като пушената сьомга,която си остава сурова.А тук рибата се сготвя от температурата,която се образува вътре в затворената тенджера.Ти прецени,аз бих опитала.Чудесна е идеята ти!Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Йоли, впечатлих се много от рецептата и когато я споделих ми казах, че продукта трябва да се постави освен върху решетка и върху чиния, защото иначе мазнината щяла да задуши пушека. Но нали идеята е да няма толкова много мазнина. Та въпроса ми е, има ли нещо такова или пушека е достатъчен за да се получи тази вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  14. Категорична съм по този въпрос. Няма такова нещо.Казвам го с пълна увереност,защото два поредни пъти правих риба по този начин в тенджера.Можеш да разгледаш снимки в нета на различни домашни пушилни,както и да прочетеш за тях.Принципът е същия.Храната се поставя върху решетка.Мазнината капе долу и именно това е целта.Всичко излишно изтича,остава само това,което е нужно ястието да стане прекрасно.Никакъв пушек не се задушава.Ти сама ще си го нагодиш и като температура,не е нужно да е много висока.След като стърготините се разпушат намали огъня.Проверявай от време на време рибата и я готви толкова,колкото на вас ще ви хареса.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти много за изчерпателния отговор, ще споделя впечатления когато я приготвя, което смятам да е тези дни:).

    ОтговорИзтриване
  16. Така добре наближава часа ми за обяд, че гледайки тази невероятна риба започвам да огладнявам и коремчето ми да се обажда.Поздравления за невероятното ястие,което сте направили и така отлично поднесли.С удоволствие бих си хапнала в този момент малко рибка.Знаме колко е полезна и здравословна тя за нас. До сега не съм правила риба в тенджера, но след като казвате, че става тези дни ще опитам и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ тази технология на домашно опушване. Наистина става вкусно, бързо и лесно. И да, здравословно е отвсякъде. Много ти благодаря за милите думи. Хубава неделя и да ви е сладко у дома!

      Изтриване
  17. Здравейте, а аз исках да попитам откъде да си намеря хубави стърготини, навсякъде предлагат, но е като прах прекалено наситно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Веднага ще ти кажа. Аз ги купих от Мосю Бриколаж. В Практикер и Метро също ги има. Потърси го в Интернет като "Чипс за опушване". Ще се ориентираш бързо. Аз съм ползвала освен дъбов и ето този, ябълковия. Ето линк-адрес.

      http://images.google.de/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fistatic.bazar.bg%2Fphotosbazar%2Fpictures2%2F54%2Fpics%2F540dba068d235acb8205f887d700940a.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fbazar.bg%2F%25D0%25BE%25D0%25B1%25D1%258F%25D0%25B2%25D0%25B0%25E2%2580%25937152432%2F%25D0%25B4%25D1%258A%25D1%2580%25D0%25B2%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25B5%25D0%25BD-%25D1%2587%25D0%25B8%25D0%25BF%25D1%2581-%25D0%25B7%25D0%25B0-%25D0%25BE%25D0%25BF%25D1%2583%25D1%2588%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B5-barbecook&h=245&w=640&tbnid=vNQCmtN7kHr8TM%3A&docid=x12r6DbIJsh9tM&ei=Js80V8qKGqGcgAayhKZo&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=1399&page=1&start=0&ndsp=21&ved=0ahUKEwjKtfDumNXMAhUhDsAKHTKCCQ0QMwg5KA4wDg&bih=635&biw=1366

      Изтриване
    2. Ох, че дълъг адрес ... съжалявам, че не е направо линк, но не мога оттук да го прикача. Копирай го и след това го виж.

      Изтриване