Лесно може да опушите риба в домашни условия. Не е нужно да имате пушинля, нужни са ви само една дълбока тенджера, алуминиево фолио, стърготини за опушване, решетка и ризбира се, риба. Най-вкусна става сьомгата, тъй като съдържа много мазнини, които я запазват сочна и мека. Начинът на приготвяне запазва максимално всичко, което ни предлага великолепна риба. Опитайте!
Продукти за 4 порции
4 котлета норвежка сьомга
2 с.л. ябълкови или други стърготини за опушване
морска сол
500 г зелени аспержи
холандски сос
Приготвяне
* Измийте рибата, подсушете я с кухненска салфетка и я посолете.
* На дъното на голяма тенджера с дебело дъно сложете лист алуминиево фолио и поръсете стърготините. Фолиото ще предпази дъното на тенджерата от загаряне и след това няма да се налага да миете и търкате. Сложете тенджерата на котлона и я загрейте на силен огън докато стърготините започнат леко да пушат. Отворете капака и сложете решетка, а върху нея парчетата сьомга. Затворете, намалете огъня с 2 или 3 степени и гответе 10 - 13 минути без да отваряте капака и да обръщате рибата. Така в нея се запазват всички сокове, става мека и нежна. А от стърготините остава ето това.
* За гарнитура сервирайте варени в подсолена вода аспержи и холандски сос. Рецептата ще намерите тук. Да ви е сладко!
.
Е, браво! Прекрасно звучи и изглежда, пък и щом е домашно... Спечели ме, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, другарче!
Йоли, това е страхотно :) благодаря, че го сподели!
ОтговорИзтриванеЙоли, тези дни непременно ще намеря стърготини за опушване, за да пробвам, изглежда невероятно. Лека нощ!
ОтговорИзтриванеАма че примамливо звучи Йоли :)
ОтговорИзтриванеА тези стърготини за опушване ... от къде да си ги купя?
Вкъщи, със съпруга ми, много обичаме риба и това ще е нещото, което ще се пробва задължително. Благодаря ти, Йоли! Надявам се, че ще се получи същия резултат и с някой друг вид по-мазна риба!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден, слънчева Йоли!
Този метод ми се струва по лесен от други за които съм чела и чувала. Предполагам може да се използва за всякакъв вид риба, заинтригувах се и ще опитам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Приятен ден ти желая, Йоли:)
Страхотна рецепта, изглежда много вкусно. Йоли, би ли псоделила от къде си набави стърготини за опушване?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,радвам се,че ви хареса.Отдавна исках да ви напиша такава рецепта.По същият начин и за същото време,е, може би 5 минути повече опушвам и бяло пилешко месо.Става страхотно - сочно,ароматно и крехко.Опитайте и с него.
ОтговорИзтриванеВсякаква риба става,няма значение колко е мазна.Излишната мазнина изтича долу във фолиото и в рибата остава само вкусното.
Стърготини купувам от Бриколаж или Практикер.Има и в Метро,както и в магазини,в които се продават аксесоари и инструменти за барбекю.Освен това имам и дъбови стърготини,даде ми ги един приятел от дърводелска работилница.И с тях е чудно.Може да натрошите и орехови черупки.Единствените дървета,които не са подходящи са тези,които имат смоли в себе си.Всички останали са супер!
Благодаря още веднъж,ще се радвам да опитате.
Макар да изглежда страхотно, сьомгата е рибка, която леко ми тежнее. Ма мога да опуша друга, като събера смелост;)
ОтговорИзтриванеХубав четвъртък, чаровна!
Предложението е много добро, мила ми Йоли :)
ОтговорИзтриванеБих опитала с удоволствие. Благодаря ти за споделената рецепта.
Целувки,
Илиана
Здравей Йоли, както винаги страхона рецепта. Искам да те попитам дали рибата може да се опуши в камина- когато под скарата върху жарта се сложат от триците за опушване? В къщи имаме камина и обикновено приготвям рибата на дървени въглища.
ОтговорИзтриванеДа,може разбира се.И аз имам камина,но не съм пробвала.Просто ще е по-различен вид опушване,по-скоро ще е стуздено пушена,а не топло.Ще стане като пушената сьомга,която си остава сурова.А тук рибата се сготвя от температурата,която се образува вътре в затворената тенджера.Ти прецени,аз бих опитала.Чудесна е идеята ти!Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, впечатлих се много от рецептата и когато я споделих ми казах, че продукта трябва да се постави освен върху решетка и върху чиния, защото иначе мазнината щяла да задуши пушека. Но нали идеята е да няма толкова много мазнина. Та въпроса ми е, има ли нещо такова или пушека е достатъчен за да се получи тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеКатегорична съм по този въпрос. Няма такова нещо.Казвам го с пълна увереност,защото два поредни пъти правих риба по този начин в тенджера.Можеш да разгледаш снимки в нета на различни домашни пушилни,както и да прочетеш за тях.Принципът е същия.Храната се поставя върху решетка.Мазнината капе долу и именно това е целта.Всичко излишно изтича,остава само това,което е нужно ястието да стане прекрасно.Никакъв пушек не се задушава.Ти сама ще си го нагодиш и като температура,не е нужно да е много висока.След като стърготините се разпушат намали огъня.Проверявай от време на време рибата и я готви толкова,колкото на вас ще ви хареса.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за изчерпателния отговор, ще споделя впечатления когато я приготвя, което смятам да е тези дни:).
ОтговорИзтриванеТака добре наближава часа ми за обяд, че гледайки тази невероятна риба започвам да огладнявам и коремчето ми да се обажда.Поздравления за невероятното ястие,което сте направили и така отлично поднесли.С удоволствие бих си хапнала в този момент малко рибка.Знаме колко е полезна и здравословна тя за нас. До сега не съм правила риба в тенджера, но след като казвате, че става тези дни ще опитам и аз.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да опиташ тази технология на домашно опушване. Наистина става вкусно, бързо и лесно. И да, здравословно е отвсякъде. Много ти благодаря за милите думи. Хубава неделя и да ви е сладко у дома!
ИзтриванеЗдравейте, а аз исках да попитам откъде да си намеря хубави стърготини, навсякъде предлагат, но е като прах прекалено наситно.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Веднага ще ти кажа. Аз ги купих от Мосю Бриколаж. В Практикер и Метро също ги има. Потърси го в Интернет като "Чипс за опушване". Ще се ориентираш бързо. Аз съм ползвала освен дъбов и ето този, ябълковия. Ето линк-адрес.
Изтриванеhttp://images.google.de/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fistatic.bazar.bg%2Fphotosbazar%2Fpictures2%2F54%2Fpics%2F540dba068d235acb8205f887d700940a.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fbazar.bg%2F%25D0%25BE%25D0%25B1%25D1%258F%25D0%25B2%25D0%25B0%25E2%2580%25937152432%2F%25D0%25B4%25D1%258A%25D1%2580%25D0%25B2%25D0%25B5%25D1%2581%25D0%25B5%25D0%25BD-%25D1%2587%25D0%25B8%25D0%25BF%25D1%2581-%25D0%25B7%25D0%25B0-%25D0%25BE%25D0%25BF%25D1%2583%25D1%2588%25D0%25B2%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B5-barbecook&h=245&w=640&tbnid=vNQCmtN7kHr8TM%3A&docid=x12r6DbIJsh9tM&ei=Js80V8qKGqGcgAayhKZo&tbm=isch&client=firefox-b&iact=rc&uact=3&dur=1399&page=1&start=0&ndsp=21&ved=0ahUKEwjKtfDumNXMAhUhDsAKHTKCCQ0QMwg5KA4wDg&bih=635&biw=1366
Ох, че дълъг адрес ... съжалявам, че не е направо линк, но не мога оттук да го прикача. Копирай го и след това го виж.
Изтриване