събота, 10 май 2014 г.

Маринована сьомга в хрупкав пармезан








Тези дни на гости ни е Норвежката кухня. И по-специално морската, а емблемата и със сигурност е Норвежката сьомга. Бях поканена да се включа в това събитие и се отзовавам с огромно удоволствие, тъй като морската храна е тази, което обичам най-много. Личното ми мнение за сьомгата е, че колкото по-малко се обработва, подправя и готви, толкова по-добре се усеща като вкус и аромат. Затова ви предлагам предястие със суров вариант на тази вкусна риба. Надявам се да ви допадне, тъй като норвежката сьомга е призната в цял свят като една от най-вкусните и качествени риби.






Продукти за 8 - 10 броя

100 г филе сурова норвежка сьомга 
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. водка
1 малка краставица
80 г пармезан





Приготвяне

*  В купичка разбъркайте солта, захарта и водката. С остър нож нарежете сьомгата на максимално тънки филета. Сложете я в плитка чиния и залейте с алкохола. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за 12 часа.

* Настържете сиренето. Сипете го на малки купчинки в тиган с незалепващо покритие. Разтопете ги на котлона и бъдете внимателни! Сиренето бързо прегаря. След като се разлее и образува дупчици като решетка, махнете тигана от котлона. Изчакайте малко докато пармезана започне леко да се втвърдява. Внимателно го отлепете като повдигнете с върха на нож. Поставете кръгчетата сирене върху точилка за да се извият.

* Извадете сьомгата от хладилника, изплакнете я леко и подсушете с кухненска салфетка. Нарежете краставицата на тънки филийки.

* Във всяка пармезанова подложка сложете краставица и сьомга. Гарнирайте с див лук. Да ви е сладко!




.

21 коментара:

  1. Прекрасно е, суши хапки в пармезан :))Грабвам едно за отскок и те каня да продължиш на лазаня при мен ;)Поздравления за красивите снимки! Целувки

    ОтговорИзтриване
  2. Е, как няма да ни е сладко!
    То е като произведение на изкуството!
    И аз обичам сьомгата минимално обработена!
    Благодаря ти, мила за идеята и насладата от видяното :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, прекрасно изглеждат - нежни, ефирни, съблазнителни и със сигурност вкусни!!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво и много вкусно!Чудесни снимки, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма красота и много нежност в чинийка! Представям си вкуса... Прегръдка, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  6. Любимата ми рибка ... великолепно поднесена :)
    Слънчев поздрав Йоли!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, чудесно предложение! Вече си налях чаша бяло вино. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен вкус. Ще се пробва:)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви.Обичам сурова риба,само така,леко маринована ми допада много.Опитайте и вие.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, невероятна визия има предложението ти, а и е несъмнено много вкусно! Някаква подобна сьомгова измишльотина заредих днес, да видим какво ще излезе...

    ОтговорИзтриване
  11. Знам си ги аз твоите измишльотини.Повече от прекрасни са,Иги.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  12. Приказно предложение, Йоли,
    идея, оформление и снимки - неустоимо, фино и много елегантно - повече от фантазия!
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Отново голяма красота, а за вкуса не се и съмнявам, че е чудесен, Йолинце. Прегрътки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Браво,браво,истинска феерия,Йоли,толкова финес има във всяко твое презентиране,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам,мила.Благодаря ти.Да не стягаш куфарите вече?

    ОтговорИзтриване
  16. Стягам ги аз, голямо какафония е. Ще ти се обадя тези дни, Йоли. А пък дано скоро да ни изненадаш с някоя вкусна музикална проява :)

    ОтговорИзтриване
  17. Без съмнение наслада за очите и небцето!!! Перфектно и изискано предястие. Ще събере очите и на най-претенциозните гости. Браво Йоли, мила!:)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте!
    А има ли някакъв вариант водката да се замени с нещо друго, в смисъл да не е алкохолно?
    Деси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, мариновала съм сьомга в джин. Става чудесно. Пробвай и ти, ако искаш.

      Изтриване
    2. Ааааааааа, ти ме питаш да не е алкохолно, чак сега прочетох. Ето погледни как мариновам обикновено тази риба без алкохол. Пускам ти линк.

      http://yoli-www.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

      Изтриване
  19. Благодаря ти, слънчева Йоли! : )
    Деси.

    ОтговорИзтриване