събота, 24 май 2014 г.

Желирани бонбони от бъз





Продукти за около 40 бонбона

5 - 6  цвята от бъз
300 мл вода
150 г захар или на вкус
1 лимон
30 г желатин




Приготвяне

*  Смесете водата и захарта. Сложете цветовете от бъз и лимона, нарязан на парчета заедно с кората. Кипнете всичко за 2 минути. Махнете от огъня и оставете да престои 4 - 5 часа.

* Изстискайте лимоните и отстранете цветовете от бъз. Прецедете всичко с фина цедка.

* В купичка залейте желатина с част от сиропа и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го в сиропа и добре разбъркайте. Ако има пяна на повърхността я отстранете.

* Постелете дъното и стените на малка правоъгълна форма с найлоново фолио. Сипете бъзовия сок и оставете на студено за няколко часа да се желира добре. Отстранете фолиото и нарежете бонбони. Да ви е сладко!

* Бонбоните са много вкусни с шоколад. Потопете нарязаните кубчета желе в стопен шоколад и ги поставете върху хартия за печене докато шоколада се втвърди.





* Ето и бонбона отвътре.






*  И  вариант на бонбоните, оваляни в кристална захар. Направете го непосредствено преди да ги сервирате. Захарта бързо абсорбира влагата от бонбоните и се овлажнява.



.

25 коментара:

  1. Йоли, страхотна идея! Красиво, нежно, и със сигурност е много вкусно! Утре сме за риба край реката и вече знам какво ще си събирам там...

    ОтговорИзтриване
  2. Много ефектно, ароматно и красиво - още едно впечатляващо предложение...
    А днес специално:
    Честит, светъл и вдъхновен 24 - май, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Такава красота! Бонбоните греят като полиран опал! Направо да им пробиеш дупка в горния край и да си направиш колие :) И я признай, каква марка лазер за рязане ползваш!? :)
    Честит празник, Йоли! Черпя се за твое здраве, виртуално с красиво бонбонче, реално с шепа бадеми :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама наистина си вълшебница, да знаеш и да помниш! :)
    Прекрасни са, Йоли, прекрасни! Да ви е сладичко и честит празник!
    Прегръдки, другарче. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Йоли! Прекрасни бонбони, както каза Тики, направо са бижута! Много обичам сок от бъз, но за пръв път виждам нещо подобно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Все едно съм лапнала един от тези бонбони! МнмнннМ-вкусно! С удоволствие ще ползвам черен шоколад за тази, така впечатляваща комбинация! ...Хм, защо в България нама локум с аромат на БЪЗ!?

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Йоли как сме мислили в една посока! :)
    Тъкмо днес прецедих сиропа и отделих малко за да го насипя в пликчета за лед - много е удобно, освежаващо и вкусно в летните жеги да си бухнеш няколко ледени, бъзови топчета в чашата с газирана вода. Мина ми през ума дали няма да стане хубав локум от него, но оставих за следващата доза. И сега ти какво предлагаш тук - страхотни, бонбонки, че даже и шоколадови! :))) Приказка! Ще се пробва непременно!
    Благодаря ти за идеята, мила! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря, радвам се, че харесахте бонбоните. Наистина станаха много вкусни. Има все още бъз, давайте. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Малки сладки бижута :) Чудесни снимки Йоли!
    С най-голямо удоволствие бих се забавляваля с няколко цвята бъз и в кухнята и с фотоапарата :)
    Слънчев поздрав :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна идея, Йоли! Вече е записано:)

    Ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. По-нататък ще си купя от пазара цветове от бъз специално за тази прекрасна и здравословна рецепта. Или ще опитам вариант с листа от маточина (те имат лимонов вкус). Невероятен източник на идеи си мила Йолинко! Някога Айнщайн беше казал, че най-важното качество в човека е въображението и то изпреварва по значимост знанието, а ти ги имаш в изобилие и въображението, и фантазията, и познанието! Кулинарните ти композиции са измерими с най-нежните мелодии, които извайваш като музикант! Целувки: cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, каква си миличка, Цвети!Благодаря ти.Ще се радвам да опиташ,лично аз страшно обичам маточина.Дори по салатата от домати си я режа.Чудесна е идеята ти,ще стане страхотно!

    Благодаря и на всички останали.

    ОтговорИзтриване
  13. Уникална си, Йоли и неповторима! Каква страхотна идея за бонбони само си показала... Прекрасни! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Набрах бъз за сок, но май ще се връщам на полето за още. Страшно идейни бонбонки. Поздрав, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, Йоли, чудна идея за пролетна сладка закачка :) сокът от бъз ми е любим, така че бонбоните зарължително ще ги опитаме.

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам,че ви харесаха бонбоните.Експериментирайте и с други вкусове.Благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Йоли,
    отново съм запалена по твое произведения...утре мъжа ми има рожден ден - та колегите му ще се гощават с бонбони от бъз. Желето е стегнало и чака в хладилника заливка от шоколад
    Имам 2 въпроса обаче - с какви ги ряза за да не се разкъсва желето? Аз мисля с нож за пица, или?
    Другото което искам да те питам е за шоколада - да сложа ли малко масло? Или по-добре е да стане твърд.

    ОтговорИзтриване
  18. Нееееееее, Поли. Съкън, недей слага масло в шоколада.Трябва да си е като истински бонбон.Да има твърда шоколадова обвивка и да не цапа като го вземеш с ръка.Просто гледай да си темперираш добре шоколада за да стане наистина твърд,лъскав и да не ти побелее.А иначе бонбоните ги рязах с най-нормален нож.Изобщо не се разкъсват.Но ти ще видиш как е още при първото рязане.може и с ножица да ги нарежеш,и с ножче за пица.Благодаря ти,че избра тези бонбони за празника на мъжа ти.Да е жив и здрав.Весел ви празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  19. Никога не променяй рецепта на Йоли! Рецептите на Йоли са точни го милиграм! Е, да, знам го, но желатинът в тази рецепта ми се стори много и сложих 25 гр. вместо 30. И бонбоните станаха трудни за нарязване и треперещи. Но въпреки че нямат вид, са много вкусни. И се правят много лесно.

    ОтговорИзтриване
  20. Светле,много си мила,ама не е точно така.Ще си призная - понякога имам проблем точно с мерките.И белята е,че все на око карам.Така и не се научих да претеглям продуктите.Започнах от скоро за да мога да ги пиша тук,но не винаги са напълно точни.

    Можеше да стопиш наново желето и да добавиш още желатин.Така е най-лесно.Но сигурно не си имала време да го чакаш да стяга наново.Ако са ти харесали може да опиташ с всякакъв сок.Ще стане чудно.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можело да го стопя, ама кой да се сети... Определено ще пробвам и с други сокове. Благодаря ти за идеите, Йоли!

      Изтриване
  21. Здравей Йоли, първия път не се получи, просто не съм обърнала внимание, че пакетчето с желатин е 10грама, а не 30 гр както е в рецептата:) Нооо, след това спазих всичко точно, увеличих захарта, че обичаме по-сладичко и станаха чудни! Благодаря ти за идеята:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за доверието! Много се радвам, че опита този вариант с бъз. Да, едно пакетче е от 10 г, а даже съм виждала и по 7 г. Лесно се оправя това, ако не е достатъчно добре желиран един крем може да се затопли леко и да се прибави още желатин. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  22. Може ли да попитам какъв шоколад ползвате. Пробвам с ковертюр но не се получи добре.и сега се чудя как да ги направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ванче. Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Сигурно вече сте излапали бонбоните със сили без шоколад, наистина късно се включвам. Аз ползвам само и единствено кувертюр. За всичко. Много рядко ползвам шоколад, и то само, ако е вътре с някакъв сладкиш или крем. Всъщност какво не се получи добре? На вкус, на консистенция или при разтопяването имаше проблем?

      Изтриване