петък, 30 май 2014 г.

Картофи и сирене на фурна с орехов сос




Продукти за 4 порции

1 кг сварени намачкани картофи
60 г масло
2 с.л. олио
1 глава нарязан на ситно лук
2 - 3 стръка нарязан зелен лук
2 скилидки нарязан чесън
шепа нарязан магданоз
1 с.л. нишесте
2 жълтъка
сол  и черен пипер на вкус
250 г бяло саламурено сирене

За соса

1 малка глава ситно нарязан лук: 30 г
2 с.л. олио
200 мл прясно мляко
1/4 ч.л. лют червен пипер
сол на вкус
6 с.л. смлени орехи: 60 г




Приготвяне

* Използвайте за тази рецепта тиган, който издържа и на температура при печене. Задушете в маслото и олиото двата вида лук и чесъна. Прибавете картофите и жълтъците. Подправете със сол, пипер  и магданоз. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Накрая сложете сиренето, нарязано на кубчета. Отново разбъркайте и гответе 3 минути. Сложете ястието във фурна, загрята на 200* и печете 20 минути или докато върху картофите се образува апетитна червена коричка.

* За соса задушете лука в олиото. Добавете млякото, пипера и солта. Кипнете всичко и сипете орехите. Гответе на среден огън 10 минути до сгъстяване, като бъркате периодично.Ще получите консистенция на палачинково тесто. След като соса изстине ще се сгъсти. Ако искате все пак да получите гъстота на дип, варете още 5 минути.

* Сервирайте ястието топло, а соса поднесете отделно. Сосът е много вкусен и е подходящ за месо, риба и зеленчуци. Да ви е сладко!




 Източник : Genuss
.

23 коментара:

  1. Веднага си придърпвам къде що видя по снимките! Много вкусно предложение, Йоли!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще си гребна направо от тигана един залък :)
    Моята баба правеше нещо такова, но беше с настъргани тиквички и печен патладжан, изключителен вкус, но и с картофки ще е супер!
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам картофи, приготвени по всякакъв начин. Тази рецепта е още едно допълнение. Благодаря ти за идеят :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, тотално съм я забравила тази рецепта. Благодаря ти, че ме подсети. Да, малко по-необичайно ястие с картофи е това. Вкусно е и ще се радвам, ако и на теб ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  4. Страхотна е. Пробвах я и много ми хареса. Ореховия сос - има ли нещо специфично в приготвянето му? Защото на мен не ми се получи като на снимката - на цвят и гъстота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, толкова ти благодаря! Мислех, че никой никога няма да обърне внимание на тази рецепта. Радвам се, че ти хареса. За соса- ха сега де. Изобщо не помня какво съм правила, със сигурност съм го варила може би малко по-дълго за да се сгъсти. Знам ли? Рядък ли ти стана?

      Изтриване
  5. Да стана рядък, може би аз очаквах да се усеща повече млякото. Но пак беше вкусен. Тия дни мисля да го направя, но този път към месо /джолан/ и зеленчуци на фурна. Затова те питах, но ще видим какво ще стане. Този път може да се получи по-добре. Ще кажа какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  6. Тъй като се разгърна дискусия за сосът , а рецептата е чудна и търпи вариации, си мисля че соса може да се сгъсти с малко нишесте например ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Момичета, ще ме накарате пак да го направя. Не мога да не си призная, че изобщо не помня какво се случва с този сос. Правих го само веднъж, като публикувах рецептата и после съвсем го забравих. Чудна идея даваш, Дени! Благодаря ти, наистина ще го направя и ще пиша.

      Изтриване
    2. Супер Йоли........явно сме поне няколко, които го чакаме :)

      Изтриване
    3. Край! Дени, най-малкото заради теб ще го направя! Утре. Обещавам. Ще премеря всичко точно и ще ви пиша. Прегръдки.

      Изтриване
  7. Стопли ме с това обещание 😊 Аз ще бъда първата , която ще го направи след теб. Блога ти е страхотен, рецептите също, а тази е на път да стане любима 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей ме на, Дени. Пристигам с обещаното. Сосът е готов, ще стои и ще чака до утре, че ще имам гости. Не направих картофите, разбира се. Мисля с мръвка да го сервирам, та да видим дали ще е удачно. Надявам се да им хареса.

      Направих соса така, както съм написала, но този път претеглих съставките съвсем прецизно. 6 с.л. с връх смлени орехи се оказаха 60г. Сложих малка глава лук. Тя излезе 30г. Млякото си е толкова1 200 мл , олиото също. След като млякото кипна прибавих орехите и варих точно 10 минути без капак. Получи се консистенция на гъстичко палачинково тесто. В момента сосът е студен и много гъст. Орехите са поели влагата. Не бих казала, че има млечен вкус, изобщо не се разбира, че в него има мляко. Лютичък е, мирише на орехи и лук. На мен ми харесва, чудя се дали да не му капна утре малко лимонов сок. Ще пробвам в една лъжичка и ако е добре ще го подкиселя. Що се отнася до варенето, колкото по-дълго се вари, толкова по-гъст става. Захарите в млякото карамелидират, сгъстяват го и го правят кафяв на цвят.

      Ами май това е положението. Сега ще редактирам рецептата и ще напиша по-точни мерки. Благодаря ти отново за търпението и доверието, Дени. И за край не мога да не кажа: Честит Гергьовден!

      Изтриване
    2. Честит празник Йоли.... И ти благодаря за всеотдайността и отдадеността ти. Така трябва да се случват и правят нещата- с любов и желание. Когато си събера децата след бабините празници , първата ми работа ще е да сготвя цялата рецепта :)

      Изтриване
    3. Йоли.... Сготвих по рецептата и се връщам веднага с отзиви... Картофите станаха страхотни , аз само добавих настърган кашкавал отгоре ( обожавам запечения кашкавал ). Сосът се получи с нужната консистенция е много вкусен, но го варих около 20 Мин. на среден огън. Благодаря ти за рецептата... Факт че е лесна , но крайния резултат е - да си оближеш пръстите :)

      Изтриване
    4. Благодаря ти Дени! Много се радвам, че ти хареса. Аз нали ти казах онзи ден, че соса ще го поднеса с месо. Имах гости и го сипах в купичка за мръвки на скара и печени зеленчуци пак на скара. Е, не го харесаха изобщо. За зеленчуците бях направила и съвсем нормален нашенски млечно-чеснов сос. От него си облизаха пръстите, ореховия им бил тежък и както каза госпожата "брашнян" и стоял на езика и прекалено миришел на орехи. Майтап, ама германска му работа. Обаче ако им бях дала кетчуп и майонеза щяха да са най-доволни. Та така. Благодаря ти още веднъж мила!

      Изтриване
    5. Е с германци няма как да не си ударила на камък 😂 Аз пък впечатлих бившата си свекърва 😄😉. Пък и синът ми тийнейджър , който е с куп претенции - майнезата и кетчупа влизат в тях. Тъй че - от моя гледна точка това е тотален успех с огретен и орехов сос 😊

      Изтриване
    6. Кеф, кеф, кеф! Много се радвам! Благодаря ти отново, мила Дени!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Здравей Тея. Принципно да знаеш: когато в рецептите не е упоменато точно какво да е нишестето, това означава, че е абсолютно без значение дали ще избереш царевично или пшеничено. И двете сгъстяват и не се отразяват на основния вкус на храната. Така че, сама избери.

      Изтриване
  9. Благодаря за отговора, сложих пшенично. Току що го метнах във фурната и след малко започвам соса :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ами явно само на мен не ми се получава :), което ме навежда на мисълта че в мен е проблема :). Повторих опита, но резултатът е - мокри орехи :D , единственото което не спазвам в рецептата е, че слагам сладък червен пипер /не обичам люто/. Но това няма да ми попречи да продължавам да си правя картофите. Страхотни са. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж сега. Тотално го зарежи този сос! Има си такива проклетички рецепти, които просто ти правят на пук и не искат никога да станат както трябва. Има всякакви други вкусни сосове, направо го забрави този. Ок? Благодаря ти, че не се отказваш, мила.

      Изтриване