неделя, 1 юни 2014 г.

Пелте от бъз




Продукти

1 литър пресен ябълков сок
10 цвята от бъз
1 лимон
600 г захар
1 ч.л. винена киселина (лимонтузу)
1 с.л. ябълков пектин




Приготвяне

*  Сварете за 5 минути ябълковия сок, цветовете бъз и лимона, нарязан на парчета. Оставете сока да престои няколко часа. Изстискайте парчетата лимон от сока им, отстранете цветовете бъз и прецедете през марля.

* Кипнете течността заедно със захарта. Варете 2 - 3 минути. Разтворете пектина с 1 чаша от горещия сироп и го прибавете към останалия. Варете още 5 минути, добавете лимонтузуто и разбъркайте.

* Сипете пелтето в чисти сухи буркани и веднага затворете с капачките. Съхранявайте го на сухо място.

* Може да направите пелте само от бъзов сок, но аз исках да използвам киселината на ябълките. Избрах зелени, но чудесно би станало и с червени ябълки.

* Получи се страхотно пелте, ароматно и свежо. Освен, че е вкусно на филийка или с палачинки, пелтето е чудесно за овкусяване на кремове и сладкиши. Да ви е сладко!





.

3 коментара:

  1. Анонимен10 юни 2015 г., 7:00

    Ако не използвам ябълков сок,какво друго трябва да се промени вколичеството на съставките,
    за да бъде киселината достатъчна?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей. Няма проблем да пропуснеш сока от ябълка. Може само от бъз. Изцеди на вкус лимонов сок и подкисели както на теб ти харесва. Да не говорим, че той ще запази светлия цвят на пелтето и ще послужи за стабилизатор. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване