Продукти за блата
1 яйце
100 г захар
50 мл олио
100 г кисело мляко
1 ч.л. настъргана лимонова кора
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 каф.ч. сок от бъз за сиропиране на блата
Продукти за крема
400 г фина неовкусена извара
400 г заквасена сметана
200 г гъсто кисело мляко
200 г пелте от бъз
ванилия
захар на вкус
1 каф.ч. сок от бъз
20 г желатин
За гарниране
плодове по избор
1 каф.ч. сок от бъз
10 г желатин
Приготвяне
* За блата разбъркайте яйцето, захарта и ванилията. Добавете млякото, олиото и лимоновата кора. Накрая смесете всичко с брашното и бакпулвера. Разбъркайте отново и сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.
* За крема разбъркайте добре изварата, сметаната, млякото, ванилията и пелтето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете захар. Разтворете желатина на водна баня в 1 каф.ч. сок от бъз. Сипете го в крема и разбъркайте енергично.
* Сложете блата в равна тортена чиния и го сиропирайте. Стегнете го с подвижен ринг. По стените от вътрешната страна на ринга сложете лента ацетатна хартия. Ако нямате такава може да ползвате ленти, които сте изрязали от най-обикновени пластмасови папки от книжарницата. Върху блата сипете крема докато е още течен и приберете тортата за няколко часа в хладилника докато се стегне добре.
* Върху желирания крем подредете различни плодове. Намажете помежду им желатин, разтворен на водна баня в сок от бъз, за да се споят добре. Приберете отново тортата в хладилника за още няколко часа. Преди сервиране отстранете ринга и лентата ацетатна хартия. Освежете с листенца босилек или мента. Да ви е сладко!
* Ако нямате пелте от бъз може да овкусите тортата със сипор или сок от бъз. Препоръчвам за по - добро качество на крема да се използва рикота или кварк, вместо обикновена извара. Ако желаете, за повече свежест може да панирате блата на тортата с натрошен суров шам фъстък.
.
Йоли, пак си сътворила кулинарно вълшебство. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТортичката е толкова свежа, цветна и кокетна, истинска пролетна приказка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Йоли!
Йоли, ама е прекрасна! И винаги съм се чудила на това небрежно подреждане отгоре на плодовете. Колкото и да опитвам, не ми се получава красиво... Майстор си ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, другарче! :)
Сигурна съм, че е божествено на вкус :)
ОтговорИзтриванеИ толкова изкушаващо красиво!
magnifico!!
ОтговорИзтриванеМного красива и лека тортичка! обичам плодовите десерти и тази със сигурност ще ми хареса! Отново прекрасна рецепта, Йоли! Желая ти слънчев ден!
ОтговорИзтриванеНе мога да Ви опиша колко прекрасно се чувствам всеки път като погледна Ваше произведение на изкуството. Човек можа само с поглед да се нахрани, толкова е невероятно въздействащо това, което правите. Продължавайте само така! :)
ОтговорИзтриванеВълшебница! Пак ме изкушаваш:)
ОтговорИзтриванеВ друг модел сладкиш сложих бъз и беше превъзходно. Няма да остана безучастна и към този, Йоли! А и при нас бъз все още има! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДобре, че не ти помагах да редиш плодовете върху тортата, защото щеше да има такса... за всеки боцнат плод отгоре, по един изяден :) Ама толкова красиво стоят на тортата! И самата тя нямам съмнение е отлична. Щом има и бъз, трябва да ухае омайно! :)
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасно продължение на бъзовата ти серия!! Колко е красива и богата на вкусове и цветове!! Сътворяваш Сладки, кулинарни картини, а ние се облизваме като котараци :) :)!!
ОтговорИзтриванеХубав, слънчев ден, миличка!!
Много ви благодаря.Радвам се,че ви хареса тортата.Много е лесна,бързо се прави и е вкусна.Този бъз наистина е чуден.
ОтговорИзтриванеОх, не мога и не мога вече. Този бъз ме дебне отвсякъде! Сега и в торта :( Имай милост, Йоли!
ОтговорИзтриванеЙоли,фантастична торта отново и отново!Толкова свежи багри,вкусове и аромати е побрала,истинска феерия и наслада!Хубави летни дни,мила!
ОтговорИзтриванеПролетно, свежо, вълшебно ароматно и много красиво -
ОтговорИзтриваневпечатляващо ефектно предложение, Йоли!
Сърдечни поздрави и благодаря за удоволствието!
Прекрасни - и тортата, и ти! :)
ОтговорИзтриванеТова се казва да сервираш на трапезата си цветовете и плодовете на Земята :)
ОтговорИзтриванеТорта преливаща от цветове и аромат!
Поздравления Йоли!
Йоли, прекрасна торта, не спирам да преглъщам :) То цветове, то вкусове, да се замаиш направо. Остава да завършиш серията с някоя изкушавашта бъзова напитка.
ОтговорИзтриванеАх, този бъз! Отново прелест ни поднасяш, Йоли! Много свежа, красива и гарантирано вкусна торта си сътворила! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЙоли , моля Ви да ми кажете как се закрепва шам фъстъка към блата?
ОтговорИзтриванеЩе се опитам да ти обясня. Взимаш в шепата си малко шам-фъстък, а в другата си ръка държиш тортата. И с шепата малко по малко залеряш ядките отстрани по блата, който разбира се е намазан с малко крем за да залепнат. Нищо сложно. Постели отдолу някаква хартия, защото падат много ядки. След това ги събери и си ги използвай пак. Дали обясних добре? Много се надявам да съм била ясна.
ИзтриванеМного Ви благодаря за отговора ! Да , бяхте много ясна.Приятен ден !
Изтриване