неделя, 1 юни 2014 г.

Плодова торта с бъз




Продукти за блата

1 яйце
100 г захар
50 мл олио
100 г кисело мляко
1 ч.л. настъргана лимонова кора
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 каф.ч. сок от бъз за сиропиране на блата

Продукти за крема

400 г фина неовкусена извара
400 г заквасена сметана
200 г гъсто кисело мляко
200 г пелте от бъз
ванилия
захар на вкус
1 каф.ч. сок от бъз
20 г желатин

За гарниране

плодове по избор
1 каф.ч. сок от бъз
10 г желатин




Приготвяне

* За блата разбъркайте яйцето, захарта и ванилията. Добавете млякото, олиото и лимоновата кора. Накрая смесете всичко с брашното и бакпулвера. Разбъркайте отново и сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

* За крема разбъркайте добре изварата, сметаната, млякото, ванилията и пелтето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете захар. Разтворете желатина на водна баня в 1 каф.ч. сок от бъз. Сипете го в крема и разбъркайте енергично.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го сиропирайте. Стегнете го с подвижен ринг. По стените от вътрешната страна на ринга сложете лента ацетатна хартия. Ако нямате такава може да ползвате ленти, които сте изрязали от най-обикновени пластмасови папки от книжарницата. Върху блата сипете крема докато е още течен и приберете тортата за няколко часа в хладилника докато се стегне добре.

* Върху желирания крем подредете различни плодове. Намажете помежду им желатин, разтворен на водна баня в сок от бъз, за да се споят добре. Приберете отново тортата в хладилника за още няколко часа. Преди сервиране отстранете ринга и лентата ацетатна хартия. Освежете с листенца босилек или мента. Да ви е сладко!

* Ако нямате пелте от бъз може да овкусите тортата със сипор или сок от бъз. Препоръчвам за по - добро качество на крема да се използва рикота или кварк, вместо обикновена извара. Ако желаете, за повече свежест може да панирате блата на тортата с натрошен суров шам фъстък.






.

22 коментара:

  1. Йоли, пак си сътворила кулинарно вълшебство. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортичката е толкова свежа, цветна и кокетна, истинска пролетна приказка :)
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, ама е прекрасна! И винаги съм се чудила на това небрежно подреждане отгоре на плодовете. Колкото и да опитвам, не ми се получава красиво... Майстор си ти!
    Прегръдки, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурна съм, че е божествено на вкус :)
    И толкова изкушаващо красиво!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива и лека тортичка! обичам плодовите десерти и тази със сигурност ще ми хареса! Отново прекрасна рецепта, Йоли! Желая ти слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Не мога да Ви опиша колко прекрасно се чувствам всеки път като погледна Ваше произведение на изкуството. Човек можа само с поглед да се нахрани, толкова е невероятно въздействащо това, което правите. Продължавайте само така! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вълшебница! Пак ме изкушаваш:)

    ОтговорИзтриване
  8. В друг модел сладкиш сложих бъз и беше превъзходно. Няма да остана безучастна и към този, Йоли! А и при нас бъз все още има! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Добре, че не ти помагах да редиш плодовете върху тортата, защото щеше да има такса... за всеки боцнат плод отгоре, по един изяден :) Ама толкова красиво стоят на тортата! И самата тя нямам съмнение е отлична. Щом има и бъз, трябва да ухае омайно! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, прекрасно продължение на бъзовата ти серия!! Колко е красива и богата на вкусове и цветове!! Сътворяваш Сладки, кулинарни картини, а ние се облизваме като котараци :) :)!!
    Хубав, слънчев ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря.Радвам се,че ви хареса тортата.Много е лесна,бързо се прави и е вкусна.Този бъз наистина е чуден.

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, не мога и не мога вече. Този бъз ме дебне отвсякъде! Сега и в торта :( Имай милост, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли,фантастична торта отново и отново!Толкова свежи багри,вкусове и аромати е побрала,истинска феерия и наслада!Хубави летни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Пролетно, свежо, вълшебно ароматно и много красиво -
    впечатляващо ефектно предложение, Йоли!
    Сърдечни поздрави и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни - и тортата, и ти! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Това се казва да сервираш на трапезата си цветовете и плодовете на Земята :)
    Торта преливаща от цветове и аромат!
    Поздравления Йоли!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, прекрасна торта, не спирам да преглъщам :) То цветове, то вкусове, да се замаиш направо. Остава да завършиш серията с някоя изкушавашта бъзова напитка.

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, този бъз! Отново прелест ни поднасяш, Йоли! Много свежа, красива и гарантирано вкусна торта си сътворила! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли , моля Ви да ми кажете как се закрепва шам фъстъка към блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитам да ти обясня. Взимаш в шепата си малко шам-фъстък, а в другата си ръка държиш тортата. И с шепата малко по малко залеряш ядките отстрани по блата, който разбира се е намазан с малко крем за да залепнат. Нищо сложно. Постели отдолу някаква хартия, защото падат много ядки. След това ги събери и си ги използвай пак. Дали обясних добре? Много се надявам да съм била ясна.

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря за отговора ! Да , бяхте много ясна.Приятен ден !

      Изтриване