неделя, 22 юни 2014 г.

Фантазия




     Това е една от най - вкусните торти, които съм правила. Изключително нежна като консистенция и богата на вкус и аромат. Приготвя се лесно, бързо и е без печене. Ще се радвам да я опитате и вие!




Продукти

300 + 200 + 100 г натурален шоколад
400 + 100 мл течна сметана за разбиване
150 г бишкоти
40 г масло
500 г маскарпоне
300 г рикота
100 г захар
ванилия
300 г малини




Приготвяне

* Предният ден преди на започнете да правите тортата загрейте на слаб огън 400 мл сметана и 300 г шоколад. Разбъркайте докато се стопи шоколада и получите гладък крем. Може да направите това и в микровълнова фурна. Охладете крема и го приберете в хладилника.

* За основата натрошете на ситно бишкотите. В съд с незалепващо покритие стопете маслото заедно с 200 г шоколад. Отново може да направите това в микровълнова фурна на слаба температура. Сипете сместа при бишкотите. Разбъркайте с лъжица за да се разпредели равномерно шоколада навсякъде.

* Покрийте тортена чиния с хартия за печене. Поставете ринг за торта. Добре е да облепите стените му с ацетатна хартия за да може след това да отлепите без проблеми тортата. Сипете бишкотените трохи и ги притиснете с пръсти или лъжица. Трябва да получите плътна основа.

* В купа с бъркалка разбъркайте маскарпонето, рикотата, захарта и ванилията. Не ползвайте миксер за да не се разводни крема от високите обороти.

* Извадете шоколадовия крем от хладилника и го разбийте с миксер до сгъстяване.

* Върху бишкотите сипете с лъжица тук - там купчинки от белия крем и тук - там купчинки от шоколадовия. Между тях сложете малини. Не се стремете да е равно и подредено. Истинска прелест е при разрязването на тортата всяко парче да е различно. Загладете с шпатула като леко я намокрите. Приберете тортата в хладилника за 2 часа.

* Направете глазурата като загреете на слаб огън 100 мл сметана и 100 г шоколад. Разбъркайте на гладък крем. Излишно е да повтарям, че и това може да направите в микровълнова фурна.

* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатната хартия. Залейте тортата с глазурата и украсете по желание. Да ви е сладко!





* Тортата, която виждате е с размер 20 см. Направих я с половината количества от продуктите. Със сигурност мога да кажа, че е достатъчна за 16 порции. Плътна е на вкус, едно малко парче е достатъчно да ви очарова напълно.

* Рецептата, която съм написала е за голяма торта с размер 26 или 28 см. Изключително вкусна е, горещо я препоръчвам, особено при по-специални поводи.

* За бишкоти е добре да ползвате савоярди, а сметаната да е млечна. Не бих препоръчала обикновена извара вместо рикота, както и не бих заменила малините с друг плод. Мисля, че те най-добре си кореспондират с вкуса на шоколада и маскарпонето. Ако не може да намерите пресни малини, без колебание ползвайте замразени. Получава се чудесно и с тях. Не ги размразявайте, просто ги поръсете както са замръзнали.

* Основата на тортата е много твърда след като е престояла в хладилника. Шоколадът и маслото се превръщат в истински камък! За да нямате проблеми при отрязването оставете тортата на стайна температура за 1 час. Не се тревожете, целостта и външният вид няма да пострадат. Режете винаги с горещ подсушен нож. След като отрежете първото парче, лесно може да отстраните хартията за печене. Още веднъж, да ви е сладко!






Източник : Lecker

.

237 коментара:

  1. ауу страхотна! Шоколадова, че и без печене!
    Трябваше да дойдеш вчера на срещата и да я носиш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е фантазия, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  3. наистина е фантазия! и толкова подходяша за сезона :)

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, Йоли, не само е страхотна, невероятно апетитна, с фантастичен вкус, ами на всичкото отгоре и шоколадова с МАЛИНИ - умирам си за тази комбиняция! И сега какво? Трябва пак торта да правя - този път по мое желание, ей така, без повод!
    Аа, убиваш ме просто! :)
    Прегръщам те, мила! Незабравимо лято ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички! Много се радвам,че харесахте тортата,защото наистина е прекрасна като вкус.Рядко ще чуете от мен похвала за нещо сладко.Знаете,обичам повече соленички храни.Така че,може да ми повярвате - тортата е разкошна.Никак не е трудна,няма печене.Наистина ще съм щастлива,ако я опитате.

    Пеп,правих я преди месец,че и повече...Синът ми като започна работа я занесе да почерпи за първа заплата.Голям майтап,доживях да го видя и това.Та,нямаше как да я донеса на срещата,иначе с най-голям кеф!

    ОтговорИзтриване
  6. Боже, защо отказах захарта?!?!?!
    Може би ще преосмисля решението си-поне що се касае до една Фатазия!

    ОтговорИзтриване
  7. УНИКАЛНА ТОРТА! ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА ЙОЛИ!
    Непременно ще я направя.
    Тони

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина фантазия си сътворила, Йоли! Прекрасна е и перфектна! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, благодаря за прекрасната споделена рецепта!!!Моля препоръчай млечна сметана - на коя фирма и от къде. Все попадам на растителни сметани, които не са по вкуса ми.Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  10. а от къде да намеря млечна сметана?

    ОтговорИзтриване
  11. каква сметана ползваш Йоли

    ОтговорИзтриване
  12. Очаквах с голям интерес поредното сладко изкушение от теб Йоли :) макар, най-близкият възможен повод у дома да е чак септември месец, смятам да направя тази красота у дома. Обикновено засвидетелствам уважението си къмм твоето изкуство, като го приготвям основно за рождените дни на моето семейство :) Поздравления за поредният шедьовър :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви отново.

    Няма да имате проблем да намерите млечна сметана.Наистина за тази торта не бих препоръчала растителна.Да не и влошаваме вкуса с маргарин,нали така?Защото,нямада се лъжем,растителната сметана си е чист маргарин.И изобщо не би трябвало да се нарича "сметана".Сметаната може да е само и единствено млечен продукт.

    В Пикадили имат своя собствена млечна сметана.Много е хубава,в картонени опаковки е и е с логото на магазина.Мисля,че беше лъвче.

    В Лидл също има винаги в картонени опаковки по 200мл млечна сметана.

    За Президент да не говорим,знаете,че е хубава,но е скъпа.

    В руските магазини също има прекрасна сметана.Руснаците имат много добро име по отношение на сметаната.Само трябва да купите такава,която е за разбиване.

    ОтговорИзтриване
  14. Изглежда божествено, Йоли! Въобще не се съмнявам за вкуса - съчетанието на продуктите е показателно. Аз също съм фен повече на сладките неща, но съм тотално изкушена от тази фантазия! Поздрави и комплименти!

    ОтговорИзтриване
  15. Може ли да се ползва шоколада от LIDL или няма да се получи ?

    ОтговорИзтриване
  16. Каква е тази ацетатна хартия?

    ОтговорИзтриване
  17. Ацетатната хартия всъщност е лист пластична пластмаса.Много е удобно за тортите да се облепя вътрешната част на ринга.Особено при торти с желатин.След като се махнат лентите страницата на тортата винаги е правилна,лъскава и без никакви нарушения по целостта и.Ацетатната хартия или фолио се продава в специализираните магазини за сладкарски консумативи.Ако не може да намерите има друг начин.Лесет и евтин.Купувате си от книжарницата някакви папки за документи.Пластмасови,които да се огъват без проблеми.От тях режете ленти и това е.Меките,например джобовите за документи не са удачни.Опинвала съм и с целофан,но не става добре.Прави гънки,защото е много мек.Трябва да е нещо наистина пластично.Тези ленти може да ги ползвате с години.Просто ги измивате.Освен това върху тях се получават чудесни шоколадови и белтъчени украси,ако решите да си направите.

    Да,от Лидл шоколада е добър.В случая няма кой знае какво значение откъде е шоколада,защото не ни трябва темпериран шоколад.И в крема,и в глазурата шоколада се стопява.Разбира се,колкото по-качествен е,толкова по-добре за вкуса на тортата.Но по отношение на работата с него няма никакви проблеми.И аз понякога ползвам шоколад от Лидл.Този,която е кувертюр и още един, който е на щанда с шоколадите.Мисля, че беше около 1 лв за 100г.

    ОтговорИзтриване
  18. Сигурна съм, че може да ти се довери човек за вкуса, щом казваш, че е вкусна, значи е! Освен това изглежда като едно разтапящо се в устата удоволствие!
    Със сигурност ще я опитам в подходящ момент, много ме изкуши.
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  19. Впечатлена съм от тази торта, ще си я приготвя. Бишкотите савоярди къде мога да ги намеря? Милвена :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви отново. Много ме радвате!

    Савоярди са бишкотите за тирамису. Има ги навсякъде, особено в по- големите магазини. Препоръчвам тях, защото са много крехки и сухи. Нашите са леко гумени и стават на каша в сладкишите.

    ОтговорИзтриване
  21. Йолинце ... показваш ни нещо фантастично ... отново съм без думи и да знаеш че като я направя първо на теб ще кажа :)
    Прегръдки Слънце :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ей,Йоли....това е наистина фантазия от шоколад,сметана,маскарпоне и малини!Креместа,сочна,богата торта!Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, страхотна е! Непременно ще я направя по някой повод. Примерно имения ми ден след 5 дена :)))

    ОтговорИзтриване
  24. Познавам един, дето ще ахка по тази фантазия, ако му попадне! Познавам и един, дето ахка по красивите снимки и изпълнение! :)
    Прелест, фантазия, все подходящи думи за тортата ти!
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви много,страшно съм щастлива,че харесахте тортичката.

    ОтговорИзтриване
  26. Фатастична тортичка, Йоли! Чудесно съчетание на шоколадов вкус и сезонни плодове! Сочна и ароматна!

    ОтговорИзтриване
  27. Това е нещо наистина невероятно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  28. И аз благодаря за добрите отзиви.Радвам се,че ви хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  29. Приказна торта или по-скоро фантастична! Представям си колко мек и интересен вкус има! Поздрави от мен и приказен ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Скъпа, Йоли!

    Тази торта наистина е една истинска фантазия, наслада за окото и със сигурност и за небцето. Бих искала да Те попитам за основата бишкотите колко ситно трябва да бъдат смлени, като за чийзкейк с блендер или по-на едро? Другият ми въпрос е дали захарта, с която се разбъркват маскарпонето и рикотата трябва да е пудра или кристална?
    Благодаря Ти, предварително за отговорите и Ти желая слънчев и усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  31. Тортата изглежда страхотно!
    Поздравления!
    А ще има ли нови епизоди от "Домашни рецепти с Йоли"? Комплименти за предаването!
    Всяка събота го гледах с най-голямо удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей.Не си оставила име,съжалявам,че така се обръщам към теб.Недей да мелиш бишкотите с нищо.Те са сухи,ще станат на прах и после нищо няма да стане както трябва.Просто ги натроши с пръсти.Колкото по-неравно,толкова по-добре.Нека има и дребни,и едри парченца.Хубаво е както да се виждат при срез,така и да се усещат при хапване.Изобщо не им придиряй,ей така,просто си ги натроши с ръце на трохи.Заахарта си е напълно нормална кристална,няма нужда от пудра,нито пък от миксер.Всичко се разтваря идеално.Ще се радвам да опиташ тортата.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  33. А аз ти благодаря за хубавите думи.Много се радвам,че ти харесва предаването!И се надявам да опиташ някоя гозба.Тази година няма да снимаме,може би другото лято.Засега ще ги повтарят ... за съжаление прекалено често и активно.На хората със сигурност ще им писне.Но,това не зависи от мен.Е,ако ти харесват рецептите ми,и без предаване ще се справим.Заповядай тук.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  34. Йоки, ти си истински виртуоз - и не само с инструмента, но и в кухнята! След като от години ти се възхищавам мълчаливо, най-после реших и да ти го напиша!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря Кате. Толкова си мила! Ето на, усмихна ме рано в събота.

      Изтриване
    2. Е да де, ама вместо Йоли, съм написала Йоки...... Тези мои опечатки..........трябва много да внимавам......

      Изтриване
  35. йоли скъпа а рикота от къде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,не се тревожи. Ще намериш без проблеми. Помти във всички магазини я има, особено в по-.големите вериги Пикадили,Фантастико,Билла,хит,Метро и т.н.

      Изтриване
  36. Прекрасна торта, наистина, че и без печене -направо разкош. Задължително скоро ще я изпробваме, Йоли. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  37. Мерси Аничка. Ще се радвам да я опиташ!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, Йоли! Тортата изглежда много апетитно и при първа възможност ще я направя. Оставих ти коментар под Лимоновия чийзкейк, ще го погледнеш ли и ако може да ми отговориш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери, много ще се радвам да я опитате. Моля те, извини ме и тук за забавянето на отговора ми за лимоновия чийз кейк.

      Изтриване
  39. Скъпа Йоли, а рикота от къде купуваш ?

    ОтговорИзтриване
  40. Няма да имаш проблеми с намирането на рикота. Има я във всички по- големи магазини. Билла, Фантастико, Метро, Пикадили, Хит и др. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей, Йоли. Вчера спретнах рецептата, но ме притесни факта, че не видях желатин в нея. Странното е, че ме притесни, когато вече я направих и седи в хладилника :(. Би ли могла да стегне така без желатин ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма желатин мила. Никакъв. Ще видиш резултата като я разрежеш. Надявам се да е станала чудесна. За белия крем затова съм написала в рецептата само да се разбърка ръчно, а не с миксер. Това е единствено да не се разводни крема от високите обороти на миксера. Непременно ми пиши какво се е получило. Благодаря ти много, че я опита!

      Изтриване
  42. Йоли какви точно марки Маскарпоне, Рикота и сметана използваш? Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, честно да ти кажа, каквото намеря в магазина. Изобщо не се заглеждам чак толкова по марките. Гледам да са италиански и толкова. Но и немското маскарпоне е хубаво. така че, избери си както ти решиш марките.

      Изтриване
  43. Йоли, направих тортата за именния ден на детето ми, стана страхотна и всички много я харесаха. Само леко промених - вместо малини сложих банан, защото детето ми не харесва малини.
    Поздрави! Антония

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Тони! Благодаря ти от сърце! И с банани ше е чудесно, убедена съм. Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  44. Йоли, тортата изглежда чудна наистина, много искам да я направя, но приятелят ми не харесва малини, та се чудех дали ще стане, ако ги заменя с боровинки, как смяташ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, с каквото и да смениш малините, пак ще е хубава. Просто това е торта с адски качествени продукти и няма какво да развали вкуса и. Все пак, ако случайно харесва ягоди ти предлагам тях като вариант. Защото са червени, ще има хубав контраст, а и вкуса им много си подхожда с този на шоколада и маскарпонето. С боровинки също ще е чудесно, може и с банани, праскови, койсии .... всичко, което обичате. Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за съвета, ще я направя с ягоди. Страхотна си!!!

      Изтриване
  45. Йоли рингът с каква височина трябва да бъде? Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, съвсем стандартен. Височината е пре достатъчна. Много е удобно, ако имаш разтегателен.

      Изтриване
  46. Йоли, прочетох, че ацетатната хартия може да бъде заменена от найлонови папки. Имаш предвид, меките найлонови папки ли и ако "да" коя част от тях да се ползва- горната или долната? Ще правя тортата за четвъртък и ми изникват въпросите постоянно, за което ти се извинявам. Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, никакво значение няма от коя част ще са лентите. На теб ти трябва нещо пластично, да се огъва добре и да е полиетиленово. Поразгледай какви папки продевет, да са по-тънки и пластични. Не като джобовете за документи, те са много меки. Ако не намериш си изрежи ленти от хартия за печене. И с нея става. А може и изобщо да не ползваш подобно нещо. После лесно ще отлепиш тортата от ринга като леко прокараш нож. Аз съм го казала принципно за удобство, хубаво е да имаш ацетатна хартия не само за такъв случай. Върху нея стават прекрасни украси от шоколад, белтък... нищо не залепва и се огъва добре. Но наистина не е задължително.

      Изтриване
  47. Здравейте! Уникална и определено, спираща дъха човек торта! Убедена съм,че и на вкус е неповторима! Следя блога Ви от дълго време, но така и не се осмелявах да Ви пиша! Страхотна сте, готвите с много любов и въображение!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Креми. Много, много си мила! Радвам се, че ти харесва блога!

      Изтриване
  48. Здравейте, Йоли!
    Поздравления за проявената "фантазия" :) и изобщо за любовта, която влагате при боравенето с храна!
    Един въпрос: сполучливо ли ще бъде, ако вместо натурален шоколад, се използва бял за тортата??
    Деси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не Деси. Категорично не е моят отговор. Поне за вкуса ми, лазбира се. Ако искаш пробвай, може на теб да ти се хареса и така. Благодаря ти много за милите думи.

      Изтриване
  49. Здравей, Йоли! За пореден път се доверих на твоите сладки предложения и не сбърках. Тортата наистина е много лесна и изключително вкусна. Всички много я харесаха и свърши за отрицателно време. Все пак, лично за мен, тортата е прекалено сладка, въпреки че даже не бях направила глазурата. Следващият път смятам да я направя с бишкоти с кафе (като за тирамису) или с блата ти от Шоколадово-малиновата торта.
    Много благодаря за страхотните рецепти, които споделяш с нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Цвети. Много се радвам, че я опита. Нищо не мога да направя по отношение на сладостта. Такава си е рецептата. За цялата торта има само 100 г захар. Всичко идва от шоколада. Но ти си я направи така, както най-много ще ви хареса. Само така!

      Изтриване
  50. Глазурата колко време се остава, за да стегне? Радост

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, няма и 10-15 минути като се прибере в хладилника и е готова. Все пак е шоколад и сметана, стига само да се охлади. Ще се радвам да опиташ, Радост.

      Изтриване
  51. Йоли, благодаря за страхотната рецепта. Тортата е разкошна! Наистина Фантазия! Направих я за рождения си ден! Всички я харесаха, даже и критикарите у дома. Изобщо не ни беше голяма... Отива в "любими". Лошото е, че в по-малките градове не се намират някои от продуктите, но определено ще се прави пак и пак. Благодаря и за идеята с папките. Голямо удобство е. Успешна седмица! Светла

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти аз, Светле! Верен последовател си ми ти! Много се радвам, че ви е харесала тортата.

      Изтриване
  52. Изглежда страхотно. Рецептата за колко сантиметрова форма е? Вкъщи май имаме стандартна 24-26. След като се разбие ганашът увеличава ли обема си, защото аз съм го ползвал само за заливка, но като крем не и ми се струва малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Марио. Много е вкусна тортата, ще се радвам, ако я пробваш. Снимките, които виждаш са с половината доза от това, което съм написала. Формата ми беше около 22 см. А цялата доза си е за стандартна форма 26 - 28 см. Не е малко количеството на ганаша, не забравяй, че има същото количество друг крем освен него. Двата заедно дават достатъчен обем.

      Изтриване
    2. Мисля да я пробвам тази седмица и ще се похваля, ако се получи, че последната ми торта беше с много вкусни компоненти, ваниловият крем беше гладък и лек, но не стегна достатъчно и не се задържа много между блатовете, а аз обичам торти с много крем. Време е да си върна самочувствието с нещо. :D

      Изтриване
    3. Йоли, много благодаря за тази страхотна рецепта! Направих тортата, като спазих всички твои указания. И аз направих половин доза като теб. Резултатът беше невероятен!!! Стана точно като твоята!!!

      Изтриване
    4. Така ето и моят опит. Страхотна торта. Не се постарах особено с украсата, че вкъщи ми бяха изяли белия шоколад, а и не ми се темперираше честно казано. Не е перфектна. Шоколадовият мус нещо не ми се получи като този от снимката и леко започна да се разтича. Някаква идея защо? Ползвам шоколадов кувертюр, който купувам на грамаж и сладкарска сметана myDay. Пропорциите бяха същите. Мисля, че го разбивах достатъчно или може би е трябвало повече. Както и да е. Беше вкусно. Ето две снимки. Не знам как се слагат линкове тук, затова може директно да си копирате пътищата.
      http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0288.jpg
      http://i982.photobucket.com/albums/ae305/horus92/IMG_0295.jpg

      Изтриване
    5. Много ти благодаря, Марио за доверието! радвам се, че опита тортата. А още повече, че ви е харесала на вкус. Лично аз бих искала на моята торта шоколадовият мус да е малко по-мек, като твоя. А стана твърд. Предполагам, че зависи от самата сметана, както и от това колко време е бил охлаждан крема. Наистина трябва да е много студен за да се разбие добре. Аз ползвах млечна сметана от Лидл. Не е малко крема като количество, видя ли? А и тортата е тежка, много са и силни продуктите. Човек изяжда малко парче от нея и напълно засища глада си за сладко. Чудесно изглежда тортата ти, колкото по-семпла, толкова по-добре е украсата точно на тази торта. Много, много ти благодаря още веднъж! Сега мисля да се захвана с една торта с череши. Да видим какво ще излезе.

      Изтриване
    6. О супер. Ще се прави пак торта. :D Иначе кремът беше в хладилника почти 24 часа. Каква е тази сметана от Лидъл? Подсладена ли се води. Виждал съм една в не големи разфасовки от по литър, ами по-малки.

      Изтриване
    7. Сметаната от Лидл е в малки червени картонени кутийки по 200 мл. Млечна е и аз затова я купувам. Мисля, че е на Pilos. Има и синя такава, но тя не е за разбиване и е по-ниско маслена. Опитай я, чудна е. Не е подсладена. Първо разбивам само нея и като се посгъсти тогава прибавям пудра захар. Не ги разбивам отначало заедно, защото млечната сметана по-трудно се разбива, стои леко течна. В случая като е смесена с шоколад изобщо не подслаждам. Благодаря ти отново, Марио. Страхотно ме зарадва, да знаеш!

      Изтриване
  53. Йоли, много благодаря за тази страхотна рецепта! Направих тортата, като спазих всички твои указания. И аз направих половин доза като теб. Резултатът беше невероятен!!! Стана точно като твоята!!! Веселина

    ОтговорИзтриване
  54. Оооооооооо, страшно ми е приятно да чуя това, Веси! Много, много се радвам и още повече ти благодаря! Да ви е сладка!

    ОтговорИзтриване
  55. Здравей Йоли,
    бих искала да те попитам дали ще стане сметаната за разбиване да се замени с млечна сметана за готвене като и се добави захар? Тук не се намира за разбиване. Мисля си че ако е над 30% и има захар ще стане.....ама колко захар? Много ми се иска да я направя и с млечна. И аз споделям твоето мнение че растителната има друг вкус...различен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Незнам Поли, да съм честна с теб и да не те подведа. Никога не съм опитвала. Ако имаш все пак Лидл или Пикадили наблизо, купи си от тяхната сметана. Млечна е и е за разбиване. Става чудесно. Ще се радвам да опиташ тортата.

      Изтриване
  56. Йоли, след многото въпроси, които отправих към теб направих тортата за рожден ден на детето ми. Всички останаха очаровани. Благодаря ти за хубавите рецепти! Да си жива и здрава! Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Деси! Радвам се, че сте харесали тортата. Направо съм щастлива, че я избра за празника на най-любимото си същество! Да ти е живо и здраво детенцето!

      Изтриване
  57. Здравей Йоли, много харесвам блога ти, изпробвала съм няколко рецепти до сега, всички станаха много вкусни.
    Дойде ред и на тази торта която я гледам от доста време. Купих сметана за разбиване с 30% масленост от Кауфланд, в момента е в хладилника с шоколада (той е 60% какао, това достатъчно ли е или трябва да е поголям процента?) Утре ще приготвя тортата, надявам се да стане, ще пиша:)
    Благодаря за рецептите
    Поздрави
    С

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за милите думи. Радвам се, че ще опиташ тортата. Дано не ти отговарям прекалено късно. Процентите в шоколада ще повлияят само на вкуса. С млечен ще е по- сладка, това е разликата. Твоят е добър, ще стане чудесно. И сметаната би трябвало да не ти създава проблем при разбиването. Ще чакам с нетърпение после да пишеш дали ви е харесала тортата.

      Изтриване
  58. Много ти благодаря за отговора Йоли, се още не съм я направила днес след работа я почвам, само си мислех може ли глазурата вместо черен шоколад да я направя с бял,много обичам бял шоколад?

    Поздрави
    С

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може мила, само имай предвид, че трябва да сложиш почти двойно количество бял шоколад в сравнение с натуралния. Иначе глазурата ти ще остане течна. И още нещо. Тортата ще стане доста по- сладка с бял шоколад . Прецени си сама.

      Изтриване
    2. Здравей Йоли, направих тортата преди да изчакам отговора ти, но на края стана много вкусна и всички останаха доволни от десерта:)
      Иначе пробвах с бял шоколад наистина не стана. Направих я с черен, опитах се да я украся с бял но явно и за това не става че се втвърди много бързо.

      Благодаря много за рецептата. Със сигурност ще те тормозя още защото, имам намерение да опитам колкото се може повече от рецептите ти.

      Желая ти хубав ден
      Поздрави
      С

      Изтриване
    3. Нямаш никакъв проблем, винаги с радост ще ти отговоря. Благодаря ти отново. Много се радвам, че опита тортата.

      Изтриване
  59. Здравей Йоли!
    От доста време се каня да направя тази Фантазия и ето че той дойде.За тържеството на един малък сладур съм решила да я направя.Тъй като все пак е за дете ми се иска да и сложа няколко фигури от фондан.Въпроса ми е според теб дали ще ги издържи ?Тортите покрити цялостно с фондан нещо не са ми по вкуса.
    Предварително ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. С теб станахме две. И аз никак не обичам фондан.

      Тортата е много вкусна, горещо я препоръчвам. Ще се радвам да я направиш за празника на детето. Няколко фигурки ще издържи без проблем, но не и покритие. Все пак отгоре няма блат, а само крем. Сложи фигурките в последния момент за да не се овлажнят от крема. Благодаря ти и весел празник

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за бързия отговор!Към днешна дата съм приготвила голяма част от твоите торти и винаги са били много успешни,убедена съм че тази ще бъде много вкусна...
      Адмирации!

      Изтриване
  60. Здравей Йоли Много ме изкуши твоята фантазия и реших да я спретна за моя рожден ден даже вече съм я започнала та въпросът ми е такъв Купих сметана опаковка 1 литър с мисълта че ще я правя отново за следващата седмица но се оказа че ще я ползвам чак на 31 08 което е невъзможно ако направя муса и го замразя дали ще може да се разбие след размразяване

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мариетка. Честно да ти кажа, никога не съм опитвала. Има само един начин да разбереш, нали знаеш? Ако ти се рискува, давай. Малко ме притеснява, че може след замразяване сметаната да се пресече и да не се разбие. Ако това стане, има спасение. Слажаш желатин в крема и готово. Просто ще е по-различно. Ще ти кажа какво бих направила аз. Просто бих си оставила муса затворен в кутия или буркан в хладилника до 31-ви. Няма какво да му се развали. Самата сметана е с много голяма годност, със сигурност е няколко месеца напред. За шоколада пък да не говорим. Нищо му няма на муса, остави го в хладилника и след 2 седмици си направи крема. Успех ти желая и благодаря за доверието.

      Изтриване
  61. Благодаря Йоли Ще пробвам втория вариант и да знаеш че съм ти голяма фенка Доста неща съм направила и всичко е с невероятен успех Само искам да ти кажа че никой не искаше да повярва че шоколадово малиновата торта и мое дело а не е купена от сладкарница Неделя Еее умря циганката дето ме хвалеше но това е истината Следя те с голям интерес и много се радвам че те има Спокойна вечер и усмихнато утре ЙОЛИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Мариета. Благодаря ти отново. Със сигурност всяка една домашно приготвена торта е по-добра от тази, която би купила в сладкарница. Хубава неделя и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  62. Благодаря за страхотната торта!!! Фин вкус и елегатна визия! Приготвих я два пъти в рамките на месец, поради неустоимите молби на цялото ми семейство. Благодаря още веднъж, за сладкото изкушение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви харесва. И аз смятам, че това е една много качествена торта. Не е от най-евтините, но продуктите са толкова качествени, че си заслужава човек да я направи по някакъв повод. А ти вече два пъти за един месец я правиш да си я хапнете в къщи! Просто страхотно! Много, много ти благодаря! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  63. Здравей Йоли, изглежда страшно апетитно... отивам да тарся малини, но тук мноооого рядко мога да намеря. Прочетох че може да ги заменя с друг плод и ако не намеря ще се наложи да ги сменя, въпреки че аз лично ги предпочитам. Имам едно вапросче обаче, ако я направя под формата на полукълбо дали ще издържи? И аз не искам да слагам фондант, но трябва някак си да докарам полукълбо... Иначе утре ще я почвам. Поздрави и ти благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  64. Здравей Йоли, не знам дали си получила коментара ми защото не го виждам...Затова направо ще питам пък дано да го видиш...Мога ли да направя тази торта Фантазия във формата на купол( полусфера) ? като е студена мога да ползвам купа , но не знам дали схте издържи и дали ще стегне достатъчно добре... а и мога ли да сложа малко желатин на белия крен да стегне по вече?
    Благодаря ти предваритено за вниманието и за прекрасните рецепти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Роси. Още веднъж се извинявам за закъснелия отговор. Писах ти малко по-долу. Нямаш проблем с купола, стига да не е много висок. Но май вече наистина е късно, сигурно си я направила. Благодаря ти много и пак извинявай.

      Изтриване
  65. Здравей Йоли, наистина страхотни рецепти . Сега съм на път да пробвам и тази, но се чудя дали ще издържи ако се направи във формата на полукълбо?

    ОтговорИзтриване
  66. Здравей. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Да, ще издържи, но полусферата да не е много висока. Няма никакъв проблем да я оформиш и така. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ тортата.

    ОтговорИзтриване
  67. Всъщност реших да я поизменя за всеки случай и да сложа блатове , а другото да пробвам да го сложа като крем.... не знам дали ще се получи, но поне ще има по голяма вероятност да издържи особенно с фигурката която мисля да сложа. Благодаря ти много , ще ти кажа после какво се е получило. А и мисля че някаде бях чела за твоя книга с рецепти... има ли такава и от каде мога да си я намеря? Така няма постоянно да скачам от компютара в кухнята :).Лек и ползотворен ден от мен !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси. Имам две книги, едната е със сборни рецепти, а другата е само сладкарска. "Вкусно с Йоли" и "Сладки ноти". Има ги в големите книжарници със сигурност. Ще чакам непременно да пишеш за тортата. Успех!

      Изтриване
  68. Привет,избрах тази торта за специален повод с моя специален съпруг! Изглежда прекрасно и много вкусно,както всичко,което творите! Въпросът ми е, понеже не можах да намеря рикота може ли cottege cheese? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Яна. Чудесен избор на торта! Препоръчвам я горещо на всеки! Радвам се, че си избрала да зарадваш съпруга си точно с нея. Недей да ползваш сирене котидж, няма да стане добре. Спокойно може да замениш рикотата с наша фина неовкусена извара, ако обичаш такава. Но наистина трябва да е добро качество. Аз да си призная не бих рискувала. Но бих направила друго. Купи натурална Филаделфия, ще стане чудно с нея като я разбъркаш с маскарпонето. А още по-добре ще е , ако имаш Лидл наблизо. Купи си натурално крем сирене на Пилос. В червени кофички по 200г е и пише Крем за мазане. Страхотно е за сладкиши, много често го ползвам. Успех и благодаря още веднъж.

      Изтриване
  69. Много благодаря! Утре я започвам!

    ОтговорИзтриване
  70. Голямо благодаря,че направихте празника ни още по-прекрасен с това вълшебство!Съпругът ми остана очарован! Яна Братоева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, миличка. Ти си направила празника прекрасен, не аз. Аз не съм дошла да приготвя тортата, ти си го направила. А това, че си взела отнякъде една рецепта няма никакво значение. Рецептите са затова, да правят дните ни вкусни и щастливи. Благодаря ти от сърце, много се радвам!

      Изтриване
  71. Йоли, и аз да се включа - направих я преди два месеца за рождения ден на мъжа ми - УНИКАЛНА!!! Страхотно съчетание на вкусове - сладичко, киселко, мммм. Отново благодарности за рецептите ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мери! Страшно се радвам, че ви е харесала тортата. Да е жив и здрав съпругът ти и да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  72. Здравей, Йоли!! Тортата изглежда уникално вкусна- поредния ти шедьовър!!! Все още съм начинаеща в готварството и сладкарството, но ти ми действаш вдъхновяващо :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Имаш добро око, насочила си се към една от най-хубавите торти, които съм опитвала. И точно като за начинаещи е. Няма печене, става бързо и безпроблемно. Ще се радвам, ако се решиш да я опиташ!

      Изтриване
  73. Направих тортата, Йоли! Благодаря за рецептата!
    Направих я със сладко от малини, защото в деня, когато я правих, не можах да намеря пресни малини. Сладкото остана на дъното- единствения недостатък на така направената торта. Но пък това изобщо не влияе на вкуса- разкошен е! Сложих малко повече сметана, та затова тъмния крем стана повече от маскарпонето. Аз също я направих с ринг 20 см и разделих продуктите- някъде при деленето съм объркала сметаната :)
    Прегръдки и слънчеви поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Габи. Много се радвам, че опита тортата, а още повече, че ви е харесала. Казваш, че си объркала някъде сметаната, че си ползвала малиново сладко. Ето, виждаш ли, това е най-ценното при готвенето. Всичко е въпрос на настроение, въображение и експеримент. Задължителни неща няма! Чудесно е, че си променила нещата. Това винаги ме радва най-много. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  74. Здравей, Йоли! Поклон пред творенията ти и в частност тази торта! Тъй като в събота имам специален повод и планувам да я направя, искам да ползвам възможно най-близки до твоитре продукти, за да се получи подобен резултат. Разбрах, че си ползвала сметана от Лидл, а какъв шоколад използва? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много се радвам, че избра тази торта. Много е хубава, наистина я препоръчвам горещо. Да, сметаната от Лидл е чудесна, млечна е и не е така скъпа като на Президент. В Лидл има и шоколадов кувертюр, мисля, че е по 200 г разфасовката. Ако искаш вземи от него. Единственото е, че е малко по-сладък. Аз ползвам кувертют 70% какаова маса. Предпочитам го, защото така десертите не стават прекалено сладки. Но и с този от Лидл ще стане добре. Другото, което има в Лидл и е много добро е едно крем сирене. Пак е на Пилос и е в кръгли кутийки. Пише "Клем за мазане". Ако искаш може да замениш рикотата и с него. Често го ползвам за сладкиши и чийз кейкове. Чудесно е. Само внимавай, че има с различни вкусове. Трябва да е натурално. Успех с тортата и благодаря за доверието.

      Изтриване
  75. Здравей,Йоли!
    Тази торта я правя 3 пъти в рамките на 10 дни поради различни поводи.Уверявам всички,че до този момент това е най-хубавата торта.Смея да твърдя това,защото съм правила почти всички торти.Великолепна!Благод

    ОтговорИзтриване
  76. Благодаря ти за всички рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееее, страхотно! Толкова много ти благодаря! И аз намирам тази торта за великолепна. Да им е сладка на всички, за които си я правила.

      Изтриване
  77. Аз също я приготвих преди известно време, уникално вкусна наистина, страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гале, много се радвам,че си опитала тортата. Да ви е сладка! Много съм щастлива, че ви е харесала.

      Изтриване
  78. Здравей,Йоли. И аз съм хвърлила око на тази прекрасна торта. Но тъй като по това време на година няма пресни малини, искам да попитам дали може да ги заменя със замразени такива.От тях имам в изобилие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Ани. И със замразени ще е чудесно. Но ги поразмрази малко предбарително за да им се изцеди водата. Иначе има опасност да ти разводнят крема. Аз друго бих направила. Бих кипнала за 1 минутка замразените малини с малко захар. бих ги сгъстила с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко вода. Ще стане гъст плътен сос и много наситен вкус и цвят. Това може да се направи още от предния ден. После от цялата тази смес бих сложила тук там в тортата. При разрез ще е вълшебно. Ще се радвам да опиташ тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  79. Здравей, Йоли,
    харесах и аз тази торта, а и като чета силно я препоръчваш. Имам следните въпроси, да ми помогнеш. Първи, тортата ми трябва за събота вечерта, ако я направя в петък през деня, ще се запази ли видът й до събота вечер? Да не се разтече? Мога ли отстрани да я украся с шоколадови "лентички", т.е. да разтопя шоколад, който да го размажа на тънко върху фолио/хартия и като стегне да го подредя отстрани върху стената на тортата. Отгоре са сипя шоколадовият кувертюр. Благодаря от Влади

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Влади. Добра торта си избрала, убедена съм, че ще ти хареса. Изобщо не го мисли, още днес си я направи, ако искаш. Задължително трябва да престои поне ден в хладилника. Няма да се разтече, напротив, точно обратното.

      Направи си я в петък, както си решила и я дръж до събота в хладилника стегната с ринга. В събота махни ринга, с нож или шпатула леко доизглади страниците, ако имат нужда. След това си направи лентите с шоколад и я облепи. За нула време ще се стегне в хладилника. Няколко часа преди да я поднесеш отстрани лентите от шоколалда и си я доукраси както желаеш. Ще стане страхотна с този шоколад отстрани.

      Успех и още веднъж благодаря да доверието.

      Изтриване
  80. Здравейте. Искам да направя тортата за рождения ден на мъжа ми. Йоли, моля те кажи каква точно сметана ползваш (марка). Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Бисе. Много хубава торта си избрала. Който я е измислил е голям майстор! Убедена съм, че ще ви хареса.

      Сметаната, която напоследък използвам е от Лидл. Там намирам млечна сметана на сравнително поносими цени, иначе не бих се поколебала да ползвам Президент. Просто е много скъпа, това е. Та, на въпроса. В Лидл има в малки картонени кутийки сметана "Пилос". Чудесна е, става и за сладкиши, и за солени ястия. За тази торта съм ползвала такава сметана. Добре охладена трябва да е за разбиване, а за глазури и кремове не е нужно.

      Много ти благодаря, че избра тази торта. Само да ти кажа, че е добре да я извадиш от хладилника поне 2 часа преди поднасяне. За да стане кремообразна и наистина да се разгърнат вкусовете. Весел празник!

      Изтриване
  81. А със синята сметана с капачка от Лидъл става ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не става. Купи си от тази в червените кутийки. Просто не рискувай със синята, няма да се получи. Ще се радвам да опиташ тората. Благодаря ти.

      Изтриване
  82. Здравейте!Преди два месеца попаднах на тази рецепта и днес ще правя за трети път тортата!страхотна е!правя половин доза винаги, че само аз и мъжът ми ядем торти вкъщи, децата не си падат по торти.Става много хубава!Благодаря ви.Екатерина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате. Много се радвам, че ви е харесала тортата. И аз я намирам за много вкусна. Ще се радвам занапред да ми пишеш в новия сайт www.yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Още веднъж много благодаря за доверието и хубавите думи!

      Изтриване
  83. Здравейте!Много торти правя най-сполучливите и вкусни са от рецептие на Йоли.Искам да кажа едни голямо БЛАГОДАРЯ!Мисля да направя тази торта за Новогодишната нощ и се чудя ако й се добавят лешници дали ще се получи добре? Меги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Меги. Разбира се, че ще стане чудесно. Шоколад, маскарпоне и лешници ... какво по-хубаво! Давай смело.

      Ще се радвам да оставяш коментарите си в новия ми сайт www.yoli.bg, защото тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря ти и весели празници!

      Изтриване
  84. Здравей Йоли,правила съм няколко твои рецепти и винаги са били успешни и страшно вкусни.Впечатлявала съм гостите си особено с новогодишната маслена погача,всеки ми иска рецептата!А мус торта с круши е една от най-хубавите които съм опитвала!Нали знаеш колко важно нещо е доверието..моето е пълно в теб и когато избера да правя нещо съм спокойна също и уверена,че ще стане нещо много вкусно!Също съм впечатлена от теб,колко си непринудена и позитивна,колко хубаво отговаряш на всеки един въпрос.Мисля че ти си един прекрасен човек,Бог те е надарил с невероятни таланти!Просто ми се прииска да ти кажа тези неща отдавна си мислех да го направя.Също бих искала да те попитам откъде мога да черпя чужди рецепти,ти на кого имаш доверие имам предвид от англ.ез.?Съпругът ми открива скоро заведение,той също много те харесва,дори има твои неща в менюто,а аз ще правя десертите.Искам да са напълно истински и различни от тези които се предлагат в нашия град!На последно,но не по важност искам да ти благодаря прекрасна Йоли,продължавай да ни радваш,обичаме те!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, направо ми пламнаха ушите! Толкова ти благодаря, мила! Дано оправдавам доверието ти и занапред. Много, много успех ви желая с новото заведение. Да е пълно с доволни клиенти! Честно да ти кажа, от английски незнам какво да ти предложа. Но ще ти препоръчам немски сайт, правила съм доста рецепти от него. Поразгледай го. Винаги можеш да си преведеш с Гугъл някой текст.

      http://www.lecker.de/rezepte/desserts.htm

      И още един немски

      http://www.essen-und-trinken.de/ostern/osterkuchen-und-gebaeck-1021946.html?image=33&eid=1012870

      Благодаря ти още веднъж. Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти.

      Изтриване
  85. Йоли, тази торта е истински кулинарен шедьовър! Комплименти за невероятното изпълнение. Имам няколко въпроса - колко торти трябва да направя, за да стигнат за 30-32 човека. Може ли тортата да се направи предварително и да се замрази до събитието. Ще издържи ли при транспортиране без хладилна чанта? Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миличка, разбрахме се вече с теб във Фейсбук. Няма да ти отговарям и тук. Весел празник желая и благодаря за доверието.

      Изтриване
  86. ОБИЧАМ те, Йоли! За 14-ти път правя тази торта! Няма нещо което да не съм пробвала, няма нещо, което не се получава от предложените кулинарни приказки! Коблерът ми е фаворит и тази разкошна Фантазия! Продължавай да ни радваш! Много поздрави от Бургас, морско момиче.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така! 14-и път! Ти ме изумяваш направо. Много, много ме зарадва. Благодаря ти!

      Ще се радвам, ако опиташ и тази торта. Мисля, че много ще ти хареса щом обичаш Фантазията.

      http://www.yoli.bg/entry/mus-torta-s-vishni

      Целувки на теб и прекрасния ми Бургас и да се топнеш в моренцето заради мен, че това лято няма да мога.

      Изтриване

    2. Йоли, Благодаря , че ви има. За рождения ден на сина му - 14.02. приготвих торта Ани, а за рождения ден на съпруга ми -01.08. приготвих торта Фантазия. Освен това доста често приготвям и бисквитите с кокосов топниг. Винаги съм сигурна в крайния резултат и ... гостите са впечатлени. Благодаря.

      Изтриване
    3. А аз благодаря на теб, че те има. Ако не бяха верните ми читатели кой щеше да ги опитва тези рецепти? Много, много ме зарадва! Благодаря ти отново!

      Изтриване
  87. Божествена тортичка! :-) Хиляди благодарности, Йоли! Ей, талантливи хора има по тая земя! Благородно ти завиждам на страхотните умения. А как пък завиждам на късметлиите които си хапват творенията ти... ;-)

    На мен от доста време ми текат лигите по твоите тортички и най-после се спретнах да направя тази. Тъкмо се насладих на последното парченце... Защо, о, защо занесох повечето на колегите?!;-) От една страна, заради пустите калории; от друга, защото малините се развалят много бързо и се опасявах, че същото може да се случи дори и да са вътре в тортата. Ама нищо им няма! Аз живея в САЩ и ако не си направиш нещо вкусно сам, няма и да я ядеш, та неволята учи... Не е като Франция, където животът няма да ти стигне само да опиташ чудесиите които се продават...

    Ако някой се колебае, направо си направете тортичката! И аз направих 1/2 доза; по-скоро може би малко повече от 1/2, защото слагах продуктите тук-таме на око и вкус. Стана съвсем приличен размер тортичка, но по-нисичка. Това не е капризен десерт, който може да се обърка, а и не се пече, така че ще кажа на всеки не особен добър кулинар като мен: карайте смело и смахнато през лука!;-) Няма шанс да сбъркате!

    Ето я и моята аматьорска тортичка:

    http://tinypic.com/view.php?pic=n36pll&s=8#.Vgn4VbnbKcw

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако можеш да ме видиш сега как широко съм се ухилила! Ама така ме зарадва! Колко малко му трябва на човек, две добри думи и е щастлив! Много, много ти благодаря за доверието и думите. Радвам се, че тихаресва тортата, и аз я намирам за много вкусна. Аматьорската ти тортичка е истински шедьовър! Благодаря ти отново. Бъди ми здрава, Мария!

      Изтриване
  88. Благодаря ти за милите думи, Йоли, а и за щедрата оценка на моето произведение. :-) Ооох, ако не бяха пустите килограми, така ми се правят такива нещица... А твоите тортички са между най-любимите ми от българските блогове!

    Всичко най-добро и да продължаваш да ни радваш и изкушаваш!

    ОтговорИзтриване
  89. Глазурата може ли с млечен шоколад и в каква пропорция....съвсем се обърках от коментара за белия шоколад?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може, Рени. Всичко може. И всичко е само въпрос на лично предпочитание и вкус. За глазура с млечен шоколад пропорциите трябва да са малко по-различни, тъй като в млечния шоколад какаовата маса е в по-малко количество. В него има повече мляко и захар, това е разликата. За 100 мл сметана сложи 180г шоколад. Благодаря и успех. Надявам се, че ще ти хареса тортата.

      Изтриване
    2. Здравей Йоли! Искам да направя тази" Фантазия" за рождения ден на мама, който е утре и тъй като през деня съм на работа искам да те питам може ли да се направи шоколадовият мус без да е престоявал в хладилника, а направо да направя тортата и така да престои до утре вечер?

      Изтриване
    3. Извини ме зе закъснелия отговор, но нямх тези дни компютър на разположение. Май е късно и празника ви вече е минал. Да е жива и здрава майка ти! Все пак да отговоря, че ако крема за муса не е охладен няма да може да се разбие до хухкавост. Само трябва да е студен, може и във фризер за кратко да се сложи. Това е. Извини ме още веднъж.

      Изтриване
  90. Здравей, Йоли. Много искам да направя тортата, но не успявам да намеря рикота. Мога ли да я заменя със заквасена сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, мила. Изобщо не опитвай, няма да стане. Заквасената сметана е чудесен продукт и аз много често я ползвам в сладкарството. Но за случая не е подходяща. Много е течна, киселее и няма да се получи добре. Трябва да и сложиш желатин, което изцяло ще промени структурата на тортата, както и вкуса и. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, Йоли. Купих крема за мазане от Лидл, който споменаваш в коментарите. Много е вкусен :-) Не разбрах обаче дали мога да заменя рикотата с него или той може да замени маскарпонето. Досега с крем сирене съм заменяла в рецептите точно маскарпоне, когато нямам под ръка. Съвсем се обърках :-) И ти благодаря отново!

      Изтриване
    3. Много добре правиш, точно така. Като нямаш маскарпоне заместваш с крем сирене. Рикотата е фина извара, няма нищо общо с крем сиренето. Сага, ако искаш можеш да смесиш маскарпоне с крем сирене, само да знаеш, че ще стане доста тежко и мазно. И без това цялата торта е тежка като вкус. Наистина препоръчвам рикота. Ако не, направи крем само с маскарпоне. Може да го олекотиш с малко разбити на сняг белтъци, както се прави като за тирамису.

      Изтриване
    4. Тееежка...?! На мен така добре ми дойде, че всеки път като купувам малини такива едни греховни мисли ме спохождат... ;-))

      Изтриване
    5. Сладурана! Ама наистина! Благодаря ти мила Мария!

      Изтриване
    6. Много благодаря и за поясненията и за рецептата. Стана страхотна торта! Другия път мисля да пробвам с фина безсолна извара и същия крем за мазане от Лидл, вместо маскарпоне и рикота. Мисля, че няма да е толкова тежко :-) Но и така много ни хареса :-)

      Изтриване
    7. Благодаря ти от сърце за доверието! Много се радвам, че ви хареса тортата. Да ви е сладко!

      Изтриване
  91. Здравейте, не обичам Рикота. Много зърнеста и суха ми стои. Мога ли да я заменя с крема сирене в рецептата и същото ли количество да вложа? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Да, разбира се, че може и с крем сирене. Надявам се да намериш качествено неутрално на вкус крем сирене. Трябва да е същото количество за да се получи същото количество крем. Само да кажа, че с крем сирене и маскарпоне кремът ще стане доста по-тежък. Благодаря, ще се радвам да опиташ тортата.

      Изтриване
  92. Здравeй Йоли, ще правя тортата за Коледа, дали ще стане със замразени малини или череши?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да. Ще стане супер. Давай смело! Благодаря ти, ще се радвам да я опиташ.

      Изтриване
  93. Благодаря, Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  94. Здравейте,Йоли!
    Направих тортата съвсем точно по Вашето описание с точно същите продукти и пропорции. Получи се супер,но основата остана суха и при разрязване и опит да се вземе парче се трошеше и разпадаше.Каква е целта на хартията за печене,защото това е единственото, което пропуснах.
    Благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя. Първо да ти благодаря за дзоверието. Радвам се, че ви е харесала на вкус тортата. Да, основата е точно такава каквато я описваш. Започвам с последният ти въпрос. Хартията за печене е с цел да не залепва основата на тортената чиния. Ако я няма шоколада след като се втвърди категорично ще залепне по чинията и след това ще е много трудно да се отлепи, ще се счупи със сигурност. Другото важно е много плътно да се притиснат трожите за да се споят максимално. Това е наистина твърда хрупкава основа и изисква плътност. Това е. И последно, добре е да се реже с горищ нож. Така парчетата са равни, а твърдият шоколадов блат се реже без проблем. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  95. Здравей, Йоли. Ето,че и аз реших да те поздравя за чудесния сайт, от който си вземам идеи за празниците.Правила съм парфе, великденска торта, козунак и тази чудесна Фантазия.Всички рецепти ти са супер сполучливи и се харесват на домашните. А сега да те попитам как заглаждаш тортите, че стават така равни. Моята фантазия стана на ивици от ножа.(Може би, защото изчаках малко глазурата да се охлади преди да я размажа). Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха! Колко мило! Много, много ти благодаря за хубавите думи!Радвам се, че ти харесват рецептите ми.

      Много правилно предполагаш, точно това е станало. Тази глазура бързо стяга. Ето един трик: духни вурху нея лекичко и отдалече със сешоар. Ще се заглади, но пак няма да стане перфектно гладка. Другото е да си купиш шпатула за торти. С ножа не става добре, дори и да е широк. Професионалните са много скъпи, около 30 лв, но няма смисъл да даваш толкова пари. Ще намериш и в нормалните магазини. Става въпрос за шпатула с криво рамо, нали се сещаш? Това е. И ти си знаеш, тази глазура е добре да е течна като се полага върху тортата. Благодаря ти още веднъж за доверието.

      Изтриване
  96. Йоли,
    Ще стане ли със замразени малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Ири. Често я правя със замразени малини. Става страхотно! Само не ги размразявай предварително, това е. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса тортата.

      Изтриване
  97. Здравей, Йоли! Да попитам само за малините (замразени) да ги размразявам ли, за да се отцеди водата, както си написала по-горе в коментар или да ги слагам замръзени между крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диляна. Ти сама си прецени, може и в двата варианта. Ако искаш да ги размразиш ги отцеди. Ако ги сложиш направо замразени това не е нужно, къй като водата, която се отделя от тях много равномерно попива в крема и не го разводнява. Просто, ако са предварително размразени и не са отцедени малините ще плуват в сок и ако сложиш цялото това нещо в тортата ще оцвети крема и малините ще се изгубят като визия. Аз ги слагам направо замразени, става чудесно. Но, както сама прецениш. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  98. Благодаря за поредния празник на сетивата!
    Както винаги точна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за хубавите думи и доверието. Много се радвам, че тортата ти е харесала!

      Изтриване
  99. Здравейте! Смятам да се постарая да приготвя това творение,но нещо не ми се връзват коментарите,относно рикотата. Малко по-нагоре препоръчвате вместо нея да се сложи Крем за мазане от Лидл, а по-надолу споменавате, че в този случай става тежка ??? И нещо друго искам да попитам:колко голяма става(диаметър см.), прочетох, че може да се раздели на две? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  100. Здравейте и от мен. Първо да се извиня за закъснелия отговор, но съм на почивка и рядко имам нет на разположение.

    Да, много правилно сте прочели. Тъй като хората ма питат с какво да заменят рикотата, най-близкото за мен като вкус е това крем сирене от Лидл. Това е по отношение на вкуса. Не бих препоръчала да се замести рикота с обикновена извара, в никакъв случай! Но от друга страна крем сиренето е по-тежко от рикотата, която е много фина извара. Нека всеки сам прецени. Лично аз винаги правя тортата с рикота. Няма кой знае каква разлика в цената между нея и крем сиренето. Препоръчвам тортата да се прави с рикота, но нали разбирате, понякога хората исат да заменят продуктите в една рецепта с други и се търси най-подходящ заместител. Да обобщя, тортата с крем сирене се доближава до тази с рикота, но става по-тежка.

    Големината: количествата са за торта със съвсем стандартен размер. Може би 26 или 28 см. Това е голяма торта, става и висока. И тъй като е плътна на вкус и се хапва на малки парчета наистина е доста. Аз винаги правя половината количество за тортичка от 20 см.

    Много ще се радвам, ако тортата Ви хареса. Благодаря за коментара.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    2. За трети път правя тази торта - страхотен вкус, много съм доволна. Утре дъщеря ми е рожденичка, тази торта си пожела :)

      Изтриване
  101. току-що я приготвих, още се облизвам от двата вида крем, че ме дожаля да не го обера с пръст от купите. Благодаря, за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха, как ме усмихна само. Точно така! Най-големият кеф е накрая да оближеш купата! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти хареса тази торта.

      Изтриване
  102. Страхотната си Йоли. Такова голямо вдъхновение си за мен пробвала съм почти всички сладки изкушения с които ни предизвикваш да се развихрим но тази торта е любимата на човека до мен и ми предстои отново да я приготвя. Бих искала само да попитам за тъмния крем след като го разбивам преди да го сложа не се сгъстява. Имам чувството че не се променя от първоначалното си състояние. Би ли ми казала къде бъркам. Благодаря ти много поздрави Жасмина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравй Жасмина. Благодаря ти за топлите думи и доверието! Много си мила!

      Много ми е странно това, което казваш. Точно обратното ми пишат доста хора. Че като го извадят от хладилника е толкова гъст, че трудно го разбират. Според мен може да има фал само в продуктите, съставките са много точни като мерки, гарантирам. Понякога сметаната не е добра, или пък шоколада не сгъстява добре...знам ли. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
    2. Този път ми се получи. Надявам се да оцелее до вечерта, че много хора се навъртат около хладилника от както я направих. :)

      Изтриване
    3. Еееееее, супер много се радвам! Благодаря ти и да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  103. Ако сезонът не позволява да се използват малини, с какво могат да се заменят? Настина е страхотна и много ми се ще да я направя на любимия човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. За съжаление не бих препоръчала друг плод. Може би само ягодите са подходяжи, но и те са сезонни. Много често я правя със замразени малини. Продават ги във всеки по-голям супермаркет. Наистина бих препоръчала да си вземеш замразени малини и да направеш тортата с тях без да ги размразяваш. Просто има вкусове, които така добре си пасват един с друг, че е грехота да ги заместиш с друго. Благодаря ти.

      Изтриване
  104. Тортата е страшно вкусна. Благодаря, Йоли!!! Правих я лятото за моят Рожден ден. Кремовете се съчетават много добре и е толков ароматна. Проблемът ми беше само с блата. Може би съм изпуснала нещо, не знам. Следвах уж рецептата, но стана толкова твърд, че не можеше да се разреже, много стегна и беше мъка да го чупя с нож. Тази седмица ще я правя отново за Рожден Ден. Мисля да направя блат от шоколадови бисквити и масло, надявам се, че ще се съчетае като вкус. Още веднъж благодаря, за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Иве. Много се радвам, че ти хареса тортата. И на мен ми е любима. Може би ще трябва да добавя малко обяснения за блата. Благодаря ти, че ми обърна внимание. Права си, много е твърда основата, но няма как да е друга. Шоколадът и маслото като се студени са направо като камък. Всъщност тортата трябва да се остави на стайна температура з 1 час и след това да се нареже с горещ сух нож. Това е начинът. Ще погледна сега какво съм писала, че съм забравила. Ако съм пропуснала добре да обясня ще го добавя. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
    2. И на мен ми стана много твърд блатът. Мислех да сиропирам следващитя път. какъв сироп би бил подходящ?

      Изтриване
    3. Злати, в никакъв случай основата не може да се сиропира. Нито пък това ще помогне. Аз съм написала, че става твърда. Все едно режеш плочка шоколад, с такава твърдост е. Няма как да не е така с тези съставки. Шоколадът и маслото като се стегнат в хладилника стават на камък. Затова е подходящо тази торта да се остави на стайна температура преди да се разреже. И да се реже с горещ нож. Или пък да се смени основата с някаква друга рецепта за блат, няма никакъв проблем. С нищо не мога да помогна в случая. Такава си е основата по рецепта. Ти прецени дали да не направиш някакъв мек блат следващият път. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
  105. Много апетитно изглежда наистина, но имам някои въпроси.
    1. Може ли да я направя с млечен шоколад, вместо с натурален?
    2. Къде мога да намеря замразени полодове? Дали ще успея в големите магазини Била или Кауфланд
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Никол. Ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти!

      1. Не бих те посъветвала да сменяш шоколада. Тортата е доста тежкат като продукти, маслена и сладка. С млечен шоколад ще стане още по-тежка и сладка.
      2. Замразени плодове има и в Била, и в Кауфланд. Във всеки по-голям магазин. Няма да имаш проблем с намирането. А специално малините са най-хубави в Лидл.

      Весели празници и на теб!

      Изтриване
  106. Всеки път сменям плодовете.според сезона-парченца нектарини,замразени вишни,сладко от боровинки и т.н.Получава се превъзходно с най-обикновена заквасена сметана,а рикотата-с цедено мляко или фина извара от Лидл.
    БЛАГОДАРЯ,ЙОЛИ за прекрасните рецепти-точни и невероятно вкусни!!!
    Огнянова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това е истински творец! Точно така трябва, благодаря ти, че написа този коментар. Идеята винаги е важна, но след това от значение е как всеки ще я доразвие. Както казваш, различни плодове, сметана, рикота или извара... важен е вкусният резултат накрая. Благодаря ти наистина от сърце!

      Изтриване
  107. Благодаря ти за бързият отговор. Всъщност, тортата ми хареса защото е без яйца, а мъжът ми не яде яйца и ми е много трудно с тортите. Имаш ли някаква идея за блат без яйца?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Злати, трудна работа е сладкиш без яйца. Не че няма, просто не са така качествени и вкусни. Без масло е същата трагедия. Можеш за блат на торти спокойно да направиш този вариант:

      Сложи на слаб огън 1 или малко повече ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио и 2 с.л. мед докато захарта се стопи. Нека се охлади малко. След това добави 1/2 ч.л. сода и подправки, каквито харесваш. Може да ги променяш спрямо основния вкус на тортата, която си решила да направиш. За шоколадовите добави какао. Накрая сипи 2 и 1/2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер. Това е постен сладкиш. Може да се сложат ядки, портокалови и лимонени корички, ванилия, сушени плодове, настъргани моркови, ябълки и т.н. Всичко е въпрос на вкус и въображение. После печеш на един или два блата. Получава се чудесно за всякакви торти, пробвай, ако решиш.

      Изтриване
  108. Благодаря за невероятната рецепта, Йоли! Направих тортата за годишнина на моя приятелка. Всички бяха във възторг. Поиграх си малко с украсата, но ефектът беше поразяващ. Увеличих малко дозата на шоколадовия мус, за да е с преобладаващ вкус, понеже приятелката ми обича шоколадови торти, всичко останало беше по рецепта и съм впечатлена от твоите рецепти (пробвала съм и други от твоите). Голямо БЛАГОДАРЯ ❤❤❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така се радвам, Диди! Супер е, че се е харесала на всички. Голямото благодаря идва от мен! Благодаря ти наистина много за доверието и хубавите думи!

      Да те питам нещо. Хареса ли се твърдата основа на тортата? Много хора имат проблеми, прекалето твърдо им е с този шоколад.

      Изтриване
  109. Здравейте, Йоли!
    Искам да изкажа огромното си възхищение от Вас, от блога Ви, от всичко, което творите. Когато имам лично време много често сядам на компютъра и разглеждам, чета, записвам, набелязвам рецепти. Вдичко, което съм направила от Вашите рецепти е просто супер и е съпроводено с комплименти вкъщи, в офиса и пред приятели. Искам да направя торта за повод и имам няколко набелязани, но май ще се спра на тази. Досега не съм правила истинска и успешна торта. Правя дооооста сладкиши, но при опитите ми за Торта (с блат, крем, глазура и т.н.) все нещо не се получава. Не се отказвам обаче и дано сега да ми се получи. Опитах се да изчета възможно най-много коментари, но ми останаха още един-два въпроса... извинявам се, ако вече сте отговорили на подобни въпроси. Искам да попитам дали ако правя малка торта трябва да разделя ВСИЧКИ продукти на две - и за блата, и за крема и т.н. Зодия Дева съм и всичко при мен трябва да е с точни грамажи :))) И другият ми въпрос е дали, ако сложа 250 гр. рикота, а не 300 ще е фатално, тъй като всички разфасовки, които намерих са по 250 гр.
    Благодаря предварително за отделеното време и отново Ви поздравявам, за всичко, което творите и споделяте :)
    Поздрави,
    Илина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам си ги аз Дените, Илина! Така перфектни, подредени и прецизни! Супер качества, човек само може да мечтае за тях! Първо да ти благодаря от сърце за доверието и да ти кажа, че тук всички си говорим на "ти". Така комуникацията е много по-приятна и лесна. Много си мила, радвам се, че ти харесват рецептите ми.

      какво да ти кажа за тортата... ами, великолепна е на вкус и е супер лесна. Няма никакво значение дали ще сложиш 250 или 300 г рикота. Това не е торта, която изисква чак толкова презизни мерки, няма печене при нея. Давай съвсем спокойно и смело. Няма човек, на който да не се е получила. Изчела си коментарите и знаеш, че основата става много твърда от шоколада и маслото. Тортата е добре да се остави на стайна температура преди да се поднесе и да се нареже с горещ нож. Това е всичко. Раздели си продуктите на две, ще получиш две тоортички по 20 или 18 см всяка, не си спомням точно. Тази торта е много плътна на вкус и не е нужно да е много висока, както и да се режат големи парчета от нея. Вкусът е повече от великолепен и малко парче от нея е напълно достатъчно. Благодаря ти още веднъж и весели празници!

      Изтриване
  110. Привет, Йоли, реших и аз да направя тортата, отдавна съм й хвърлила око...:-)
    Като започнах да разбивам шоколадовия крем с миксера обаче, сместта се пресече. Тъй като в коментарите никой не споменава за подобен проблем се чудя защо се получи така? Спазвах точно указанията...

    ОтговорИзтриване