събота, 9 август 2014 г.

Кокосова торта с нектарини




Продукти

Блат

220 г чаени ванилови бисквити
100 г стопено масло
50 г кокосови стърготини

Крем

200 г натурално крем сирене
400 г студен кокосов крем - ( кокосова сметана )
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
80 г захар
10 г желатин
200 мл сметана за разбиване

Плодова заливка

7 - 8 нектарини
5  с.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
1 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.ч. вода




Приготвяне

* За блата смелете фино в блендер бисквитите и добре ги размесете с маслото и кокоса. Постелете дъното на тортена форма 26 см с хартия за печене. Поставете ринга. Сипете бисквитените трохи и плътно ги притиснете за да оформите блат като основа.

* За крема разбийте крем сиренето и добавете кокосовия крем. Отново разбийте за няколко минути докато крема стане плътен. Подправете с ванилия, лимонов сок и лимонова кора.

* Залейте желатина с няколко лъжици вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го на тънка струйка в крема, като отново разбиете добре. 

* В отделен съд разбийте на сняг сметаната заедно със захарта. С внимателно бъркане я добавете към сметаново - кокосовия крем. Оставете го в хладилника докато приготвите нектарините.

* За плодовата заливка нарежете нектарините на парченца. Кипнете ги заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията за 1 - 2 минути, колкото да се стопи захарта. Разтворете нишестето във водата и го налейте при плодовете. Гответе 1 - 2 минути докато се сгъсти соса. Охладете добре.

* Върху бисквитения блат сипете пласт крем, поръсете с част от плодовете и отново сложете малко крем, като сипвате неравно с лъжица. Приберете в хладилника за 30 минути.

* Извадете тортената форма от хладилника и разсипете останалия крем и нектарини отново неравно, като ги сипвате тук-там на купчинки. Отново приберете в хладилник за няколко часа или докато тортата се стегне добре.

* Преди да я поднесете, освободете от ринга и поръсете с кокос и свежа мента. Да ви е сладко!





 * Тортата е изключително лека и вкусна. Кокосовият аромат би подхождал с праскови, ягоди или малини. Количеството желатин съвсем умишлено не е много. Целта ми беше кремът да е стегнат, но не и като желе. Така консистенцията му остава много по-нежна. Кокосовата сметана трябва да е добре охладена. Не очаквайте, че заедно със сиренето ще се разбие на гъст крем. По-скоро е като кексово тасто, но не и като сняг. В плодовете също умишлено не сложих желатин. Исках да ги оставя полусурови, но с приятното усещане за мекота, а не на желе. Нишестето може да е пшеничено или царевично. Не слагайте в тортата целия сос от плодовете за да не се разводни. Отделете го и допълнително я полейте при сервиране. И последно, може да направите тортата съвсем равна, а не като мен. Още веднъж, да ви е сладко!




.

34 коментара:

  1. чудесна лятна торта :)
    Може ли парченце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Приятелко, чудесна торта без печене!
    Мечта за лятото!
    А как ухае......
    Поздрави от любимото ти море :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна и свежа лятна торта. С удоволствие ще я опитам. Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Йолинка, уникално креместо удоволствие си измайсторила отново... Направо идвам с черпака. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви! Наистина тотрата стана много вкусна. Малко се притеснявах дали ще се получи добре с кокосовата сметана, но опасенията ми бяха безпочвени. Ще се радвам да пробвате и вие. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер сочна!!! Тортата ти е направо завладяваща, цял ден си мечтая за нея...

    ОтговорИзтриване
  7. Yoli, this looks so yummy and I am sure that tastes delicious. Enjoy it:)) Hugs;))))

    ОтговорИзтриване
  8. Ай ай!!! Ето това се чу откъм мен! И то не, защото се убодох на нещо :) Изглежда наистина, както я описваш. Отлично си представям и вкуса, защото често правя кокосови неща на Пилето. Чудна!! Запомням за някой път, като ми се прави десерт за Фифин :)

    ОтговорИзтриване
  9. О, тази е моята, с наситен вкус и аромат на кокос и сочни нектарини. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Оооо, прелестно е! Изглежда толкова лека и свежа! Йоли, царица си на плодовите торти и свежи вкусове ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам кокосов аромат! Нежен вкусов фон за повечето плодове....Прекрасна, нежна и вкусна торта, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Точно така неблежна ми е най-много на сърце,Йоли!Прекрасна,лека и много свежа торта!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви момичета. Много ми е драго, че харесахте тортата. Ще се радвам да я опитате.

    ОтговорИзтриване
  14. This pastry cake looks so delicious!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, а кокосовата сметана- откъде си я купя? Дай съвет, моля, че искам да изненадам един любим човек тези дни. :-)А трябва ли да знам нещо по-специално за нектарините или всички ще са подходящи? Поздрави ! Сиси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ще се радвам да направиш и ти тортата. Много е лесна и вкусна. Всякакви ароматни плодове са подходящи. Праскови, малини, ягоди, боровинки и т. н. А кокосовата сметана я купих от Кауфланд . Само внимавай, че има и мляко , а то няма да ти свърши работа. На кутията пише кокосов крем. Ще го намериш в по- големите магазини на щандовете за източна храна, както и в арабски, китайски и индийски магазини .

      Изтриване
  16. Всичко вложено в тортата ми е любимо......А и снимките ти,Йоли са така провокират апетита,че няма как....,запазвам рецептата!Благодаря и поздрави от мен:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленче. Много е вкусна и лесна тортата. Ще се радвам, ако я пробваш и ти.

      Изтриване
  17. Beauty Follower каза...
    This pastry cake looks so delicious!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    12 август 2014 г., 9:36

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, без да искам изтрих коментара и сега го публикувах отново. Много са извинявам , с това малко телефонче, от което пиша в момента е много лесно да натиснеш нещо грешно. Много благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  18. Йоли,отново ни поднесе една страхотната рецепта! Тортата е много лесна за изпълнение ,вкусна и лека. Направих я с консерва кокосово мляко от Пикадили ,понеже нямаше сметана и прибавих около 10 гр. повече желатин от указания. Перфектна торта препоръчвам да се пробва.

    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Гале! Така ме зарадва! Май си първата, която опита тортата. Много си мила. Страшно се радвам, че ти е харесала.

      Изтриване
  19. О, ще ни е сладко и още как, Йоли -
    красива лятна феерия - свежа, фин и ароматна.
    Страхотна идея, Прекрасна рецепта, и разкошни снимки...
    Сърдечни поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди. Прекрасно лято и на теб, мила.

      Изтриване
    2. Здравейте, Йоли! Много свежа и вкусна изглежда поредната ви сладкотия-красотия :-)...бих искала да я пробвам и тъкмо си записвам продуктите, които да купя, само се чудя за сметаната за разбиване, коя от всички (те май са само две в БГ) марки бихте ми препоръчала? Благодаря ви! Поздрави!
      Пепи

      Изтриване
    3. Здравей Пипи. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Лично аз купувам от Лидл. Имат чудесна млечна сметана в картонени червени опаковки по 200 мл. Мисля, че пише Пилос. Ще се радвам да опиташ тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  20. Отговори
    1. О, много благодаря! Радвам се, че ти е харесала тортата. Да ви е сладка на всички у дома!

      Изтриване
  21. Здравейте,
    къде да купя чаени ванилови бисквити
    няма и никой не ми помага в супер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не би трябвало да имаш никакъв проблем с бисквитите. Аз купувам на Руен. Просто потърси тях. Може да не са ванилови. Може да са с мед, вкус на масло или какаови. Всичко е въпрос на вкус, не не тревожи.

      Изтриване
  22. Искам да направя тортата за рождения ден на сина ми. Единствената кокосова консерва, която намерих е с надпис Cremy Cocoa Milk. Дали ще може да стане с него тортата? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей и от мен. Много ще се радвам, ако тортата ви хареса. Аз я намирам за много вкусна и лека. Да, разбира се, че ще стане. Изобщо не се притеснявай. Каквото и да е кокосовото мляко, крем или сметана, няма проблем, тъй като в има желатин. Той ще стегне всичко много добре и ще остане само приятния вкус. Благодаря ти за доверието и весел празник!

    ОтговорИзтриване