неделя, 17 август 2014 г.

Крем с Аперол






     Един от любимите ми летни коктейли е Аперол шприц. Приготвя се от три части вино Просеко, две Аперол и една част газирана вода. Разбира се, много лед и резен портокал. Представям ви го във вариант на десерт. Комбинацията от плътния сладък крем и леко горчивото желе е изумително вкусна. Надявам се да допадне и на вас. Наздраве! 







Продукти за 6 десерта

200 мл Аперол
300 мл Просеко
100 мл вода
15 г желатин
250 г маскарпоне
200 г гъсто кисело мляко
ванилия
80 г пудра захар
настъргана кора от 1 портокал







Приготвяне

* Накиснете желатина във водата докато набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна докато се стопи. Разбъркайте го с аперола и просекото. Сипете сместа в купичка и приберете в хладилника за няколко часа или докато се желира напълно. 

* В купа разбъркайте с лъжица маскарпонето, киселото мляко, захарта, ванилията и портокаловата кора. Разпределете крема в чаши. 

*  Извадете желето от хладилника и го раздробете с вилица. Сипете го върху крема. Съхранявайте десерта в хладилник до сервиране. Да ви е сладко!








 * Може да направите крема с рикота, шманд, крем фреш или заквасена сметана вместо маскарпоне. Ако не ви харесва раздробеното желе, излейте го на равен пласт върху крема и желирайте.





.

21 коментара:

  1. Нямам представа дали на вкус ми харесва (все още), но на вид е умопомрачително. Прегърни се, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи дали обичаш вкуса на този коктейл, Марте. Има само един начин да пробваш, нали знаеш? но аз ти предлагам първо да си забъркаш една напитка, да излезеш на двора и да седнеш в хамака. С коктейла в ръка. Незнам дали имаш двор и хамак, но нищо не ми пречи да ти го пожелая от сърце! Наздраве мила. Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Йоли, Йоли, как уцели намеренията ми;) И двор имам, и хамак имам. Само да изгоня навлеците оттам и ще последвам с удоволствие съветите ти;)) Пак се прегърни!

      Изтриване
  2. Много харесвам аперол шприц,любимо питие и в неговата компания този крем ще прилегне като брошка на ревер,перфектно,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Днес много нови думи, уж съм полиглот ;) Аперол и просекю, шманд... Това само направи цялата работа още по-любопитна! Как бих отмъкнала няколко трохички от последната снимка, да проверя за какво си говорим тук...
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аперол и Просеко са си питиета, цял свят ги пие. Не е нещо ново. Но немския шманд ми е любим. Честно казано, харесвам го понякога дори повече от маскарпонето. Като луда калинка, вместо да си нося обувки и дрехи от Германия, мъкна шманд и кварк. Това е положението.

      Изтриване
  4. И аз нямам представа какъв ще е вкусът, но ми звучи примамващо:)
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб ще кажа същото, Краси. Купувай един Аперол и почвай с коктейлите докато не е свършило лятото. Благодаря ти и наздраве!

      Изтриване
  5. Кремчето е обещаващо вкусно, Йоли. Да не говорим за визията - прелест!
    Не съм опитвала Аперол, макар често да ми се вре в ръцете - интересен ще ми е именно неговият вкус.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай Ирме, не изпускай момента да се разхладиш в летните горещини с един коктейл. После ще кажеш дали ти харесва. Благодаря ти мила.

      Изтриване
  6. Никаква идея нямам що за вкус има това искрящо нещо, ама така да ме впечатлява... Йоли, браво, страхотно хрумка отново. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, докато му е времето на този коктейл, купувай един Аперол и пийнете с любимия. После ще кажеш дали ти допада. Прегръдки и от мен, мила.

      Изтриване
  7. Уникална си, Йоли, а десертът - феноменален! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познавайки все пак стила и вкусовете ти, бях убедена, че лично на теб ще ти хареса. Благодаря, Еви. Всяка думичка, казана от теб значи наистина много за мен.

      Изтриване
  8. Йоли, изглежда страхотно <3 абсолютна радост за окото :) Ще го изпробвам със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау! Имам и аперол и просеко. Обожавам ги :) Нямам търпение да пробвам любимия си коктейл и като десерт.
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве Роси! Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

      Изтриване
    2. Вълшебен е! Ммммм! Но е за хора, които харесват силния вкус на аперол. Аз съм възхитена от комбинацията! Много вкусно ми беше!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че опита, Роси. И още повече, че ти хареса. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване