петък, 19 септември 2014 г.

Кайсиеви сладки




Продукти за около 40 - 50 сладки

250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
70 г меко масло
60 г захар
1 яйце
настъргана кора от 1/2 лимон
2 - 3 с.л. прясно мляко




Пълнеж

400 г конфитюр от кайсии
100 г печени счукани орехи

разбито яйце за намазване
кристална захар за поръсване





Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта, добавете яйцето, млякото, ванилията и лимоновата кора. Сипете на части брашното, примесено с бакпулвера и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно или разредете с мляко.

* Разбъркайте конфитюра с орехите.

* Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина около 3 - 4 мм. Намажете я с конфитюра и завийте на руло. Нарежете бисквити като охлювчета. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 180*. Намажете сладките с яйце и ги поръсете със захар. Изпечете ги за около 10 - 15 минути до приятен златист цвят.

* Може да направите пурички с пълнеж, да оформите рула с различна дебелина или да свиете венчета. Всичко е въпрос на личното ви въображение. Да ви е сладко!





.

27 коментара:

  1. Ама как майсторски си ги завила....
    И те как са се пропукали....
    Чудесни са с кафето ми :)
    Прегръдки, Йолинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Често да ти кажа, аз с бира ги преглътнах. Кафето май го пропуснах. Мерси Дани, опитай ги. Надявам се да ти харесат.

      Изтриване
  2. Йоли, страшно ми харесват тези крехки, ароматни мини ролца, изкуситни са много! Приличат на онези така известни Rugelach, които съм си запланувала да направя, дори в първия момент като ги видях си помислих, че са те :) Но сега не знам дали да не опитам твоите, разколебах се...
    Снимките ти са прелестни, Йоли, сякаш мога да си грабна една :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай Танче, направи ги непременно. Не знам какво е Rugelach, но ми звучи симпатично. Със сигурност не са тези, които виждаш тук. Резептата е от една мнооого стара книжка, не си знае годините. Грабвай каквото ти хареса, мила.

      Изтриване
  3. Йоли, чудесни са! Изглеждат много вкусно, а и лесни на всичкото отгоре!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, леснички са. Ами то нали знаеш, понякога простичките неща са по-хубави от трудните. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  4. Всякак ми харесват :) Обожавам такива сладки с пълнеж, черпя се едничка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Има едни "домашни курабии", които се продават в завързани с панделка пликове. Ама точно на твоите ми напомнят, тестото изглеждат точно така и са с конфитюр. Да подозирм ли колко по-вкусни са истински домашните на Йоли? :) Йолинка, да ти е сладко с тези кайсиеви мъници. Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не ги знам тези, Гери. Не се заглеждам по купешките, знаеш, че не съм любител. Изобщо не се съмнявам в качеството и вкуса на домашните, независимо кой и как ги е приготвил. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  6. Йоли, кайсии вече ми е трудно да намеря, но сините сливи са навсякъде и мисля, че ще се получи добре да тествам с тях. Перфектни са. Как са се увили само ( първите) ;)
    Хубав уикенд, момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Марте. И със сливи ще е чудно. А всъщност може с какъвто имаш конфитюр. На мен просто ми се намираше от кайсии. Благодаря ти, ще се радвам да пробваш.

      Изтриване
  7. О, и аз мисля да ги пробвам със домашно сладко от сини сливи :)))))
    Йоли, много харесвам теб, блога и предавенето. За жалост обаче изобщо не мога да готвя като теб :(
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, не! Това изобщо не искам да го чувам! Как така не можеш като мен! Можеш като теб и това е важното. Искам да си вярваш! Само тогава можеш да се отпуснеш и наистина да развихриш въображението си. Нали така? Благодаря ти за милите думи! Ще се радвам да опиташ сладките. Ще станат чудесни със сливи!

      Изтриване
  8. Чудесни....незная какво друго да кажа....само ще си взема една, и две и...:)))))))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ммм, сгушила съм се в меко одеяло и отпивам по глътка кафе. Навън вали и в тази домашна обстановка ми липсват само няколко от твоите сладчици с вкусен пълнеж. Прекрасни са, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  10. Докато отворя уста да кажа нещо за сладките, пак я заемам с нова... и така вече 3 дена. А с пълни бузи, трудно се говори, нали! Някак много апетитни ми изглеждат, така добре си уловила същината им с фотоапарата. Пък и ми напомнят на едни бабини сладки с мармалад от шипки. Не съм мяркала рецептата й из тетрадките (сега ме сещаш). Може твоята рецепта да ме отведе при тях. Ще я маркирам за готварско-вдъхновените си дни :)
    Усмивка за теб, мила фея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А позна ли си покривчицата? Много си я харесвам тази! Тики, рецептата е наистина много стара, в моите тефтери е преписана от бабините. ... от стари книжки и т.н. Нищо особено не е, маслено тесто с бакпулвер. Но кайсиите с орехи правят вълшебството. Направи твоята бабина рецепта, ще чакам да я видя с удоволствие. Благодаря ти миличка!

      Изтриване
  11. Обичам конфитюр от кайсии, и в компанията на твоите завъртяни рулца ще е просто един вълшебен вкус Йоли! Те старите рецепти са като отлежалото вино :) колкото по стари, толкова по вкусни :)
    Хубави септемврийски дни мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. И аз съм на това мннение за старите рецепти. Страхотни са и обожавам да се заровя в тях и да ги опитвам една по една. Ще се радвам да ги опиташ!

      Изтриване
  12. Страхотни сладки,Йоли,много по мой вкус са!
    Хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роска, ама докато успея да ти отговоря седмицата мина. Нищо, сега аз пък ти пожелавам прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  13. Йоли, направих ги- в събота една доза, харесаха ги много, а в неделя още две дози.
    Само че със сладко от малини и от ягоди, т.к. нямам от кайсии.
    Благодаря за споделената рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Габи! Много се радвам! Да са ви сладки, май с ягоди ще са още по-хубави. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
    2. Опитахме и това изкушение,само че с вишни,но задължително ще пробвам с кайсии.Много са вкусни рулцата,но на вид не са така красиви като твоите.Май малко ги попрепекох : )))

      Изтриване