сряда, 3 септември 2014 г.

Къпинов мус





Продукси за 4 порции

500 г къпини
2 с.л. захар
250 г гъсто кисело мляко
80 г захар
150 мл млечна сметана за разбиване
ванилия
10 г желатин





Приготвяне

* Кипнете къпините заедно с двете лъжици захар и малко вода за 2 минути. Охладете и пасирайте. Претрийте през цедка за да отстраните семките.

* Разбъркайте млякото със захарта и ванилията, а сметаната разбийте на сняг.

* Сипете към млякото половината от къпиновото пюре и разбъркайте.

* Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Добавете го към къпиновото мляко и разбъркайте.

* Накрая с внимателно бъркане прибавете сметаната. Приберете крема в хладилника за няколко часа докато се желира добре.

* Сервирайте муса с останалия къпинов сос. Да ви е сладко!






* Може да разсипете муса преди да се желира в отделни купички или форми. Ако е в един съд, най-лесно ще гребнете от него с гореща подсушена лъжица. По време на приготвянето му опитайте на вкус. Ако ви се стори, че не е достатъчно сладък прибавете още захар. Не преразбивайте млечната сметана. За разлика от растителната тя се разбива по-дълго време и никога не става много твърда. Достатъчно е да я разбиете до пухкавост. Иначе има опасност да се отдели маслото от водата и да се пресече.






* Мусът е подходящ за пълнеж на торти и рула. Ето един вариант.





.

11 коментара:

  1. Вече съм окончателно събудена и зяпам адмирационно с едни такива големи лъснали очи! Не само снимките са невероятно красиви, ами и тези лакомства на тях сякаш са на ръка разстояние! Много апетитно! Наоколо е пълно с къпини (дори не трябва да излизам от селото), все повече и повече ме подстрекаваш да вървя да бера :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. оооо,каква грандиозна гледка ми предлагаш,Йоли,божествено и точно по мой вкус!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда, Йоли! Поднесено по неустоим начин!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Йолинка, да ти казвам ли как ми взимаш дъха всеки път... То не е вкусно, то не е уютно, то не е красиво подредено и снимано, то не е пипнато от твоите ръчички... Думи нямам! И соленките, и теринът, и сега мусът - малко закъснях, но ти казвам едно огромно браво! Каквото ти си заслужаваш винаги. И много те прегръщам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами стара рецепта е, но докато се наканя да я пусна дойде есента. Благодаря ви, радвам се, че ви хареса.

      Изтриване
  5. Йоли, къпиновата серия продължава ли още, за да се запася със здрави нерви, докато намеря къпини;) Прекрасно е мусчето!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, старичка е къпиновата серия, но май чак сега намерих време да я пусна. И то защото покрай теб се усетих, че есента наближава. Обаче ми е любим сезон, да знаеш! Благодаря ти мила.

      Изтриване
  6. Иоли, мила може ли да постнеш една рецептичка за къпинков мус с трици, стафиди или джоджен!!! (СКЪПА моля побликувай коментара и отговори) Аз съм ти ГОЛЯМА почитателка!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С всичко мога да направя мус, определено! Благодаря за доверието, радвам се, че ти харесват рецептите тук! Да ти е сладко!

      Изтриване
  7. Къпиновите ти изкушения са невероятни, Йоли,
    пищна фантазия от вкус, аромат и неустоимо представяне!
    Благодаря за удоволствието,
    поздрави за теб, прегръдка и творческо есенно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диди. Хубав плод е къпината и е с много красив цвят. Всичко се получава красиво и вкусно. Радвам се, че ти хареса.

      Изтриване