неделя, 5 октомври 2014 г.

Златен кекс





    Баба ми често правеше целувки. Беше ненадминат майстор и хора от цял Бургас  я молеха да им направи и на тях. Съответно, често оставаха доста жълтъци. В такива случаи правеше или домашна майонеза, или един кекс, който наричаше "златен". Изпичаше го в най-нормална тавичка и отгоре набождаше орехи. Още докато кексът се охлаждаше оставаше без тях. Всичките ги изчоплях и после ме гонеха из къщи да ми се карат. Хубаво време беше!

   Кексът е изключително нежен на консистенция и фин като вкус. За разлика от обикновените кексове, колкото по-дълго време престоява, толкова по-крехък  и вкусен става, независимо, че е сух сладкиш. Може да сложите в тестото ядки, захаросани корички или сушени плодове. Ако обичате шоколадова глазура го полейте с ганаш от 50 г черен шоколад  и 50 мл течна сметана. Само ги затопляте до стопяване, разбърквате и това е всичко. Надявам се да ви хареса. Да ви е сладко!





 Продукти

125 меко масло
180 г пудра захар
5 жълтъка
1 цяло яйце
100 мл прясно мляко
200 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
2 щипки сол





Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото и захарта. Един по един прибавете жълтъците, а след това и цялото яйце. Налейте млякото и подправете с ванилия и лимонова кора. Пресейте брашното заедно със солта и бакпулвера и го разбъркайте с яйчената смес.

* Изсипете тестото в кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35 - 40 минути.






.

36 коментара:

  1. Йоли белята :D
    Много хубав кекс! Със сигурност ще се хареса и у дома.
    Поздрав мил сърдечен,
    твой приятел вечен!
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, като го гледам наистина е златен! За вкусът не се съмнявам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Йолинка, ама наистина е една златна вкусотия! :) И само си представям твоите внуци как ще минават и ще отмъкват от сладостите на Майстора вкъщи. :) Сега аз си грабвам парченце, да знаеш... Прегръдки, мила Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. чудесна идея, благодаря, Вкусна! при мен също остават често жълтъци, но по други причини :) дори в момента имам три. Ако не ме примързи - ще спретна един кекс.

    ОтговорИзтриване
  5. Ти си златна :)
    Чудесен е кекса.
    На мен ми трябват редовно белтъци за белтъчните
    питки, така че ще се разберем с жълтъците!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасные снимки!
    Уверена, что и вкус замечательный!
    Спасибо за красоту и настроение ♥
    Мои наилучшие пожелания, Eva-Lana

    ОтговорИзтриване
  7. Как ще ли ще ни се хареса за закуска с чашка кисело мляко?! Толкова са забързани седмичните утрини, че обожавам да имам нещо приготвено от вечерта, а този кекс е перфектен за целта!
    Прекрасен е, Йоли, така полят с ганаша сякаш ме вика от снимките :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви много. Радвам се, че харесахте бабиния кекс. Знаете, че това са сладкишите, които най-малко обичам. Все са ми сухи, не ги харесвам особено и рядко правя. Но този кекс, мокор е сух наистина е нежен и вкусен. Дори и няколко дена след това. В крайна сметка жълтъци + масло ... ами то няма как да не е хубаво. Ще се радвам да опитате когато имате излишни жълтъци.

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда невероятно апетитно и мисля, че идеално ще пасне в някой от студените есенни дни :)
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре казано. Наистина кексът е като че ли подходящ за есенно или зимно време. Усети го перфектно. Ще се радвам да го пробваш и ти, мила. Благодаря ти.

      Изтриване
  10. Йоли, както винаги... Вкусотия!!!
    Хубава вечер и поздрави!!! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Лили. Радвам се, че ти хареса. Да ти е сладък и на теб!

      Изтриване
  11. И моята баба беше майстор на сладкишите, не само кексове, но и еклери и особено козунаци.Но днес ние в къщи ги правим само за почерпка на някакъв празник.Всички в къщи имаме здравословни проблеми и избягваме бялото брашно.Но този кекс би могъл да се префасонира с други видове брашна, изглежда чудесно на снимките.
    Поздрави Йоли !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели. Радвам се, че ти хареса кекса. Голяма работа са бабите, наистина е много топличко да си спомня човек за тях. Надявам се кекса да стане с други брашна. Честно казано, незнам, не мога да те посъветвам в това. Ти си знаеш. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  12. Грее като злато, страхотен кекс, Йоли!
    Снимкките са вълшебни!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ив. Много се радвам, че ти хареса. Хубава седмица и на теб.

      Изтриване
  13. Jednostavan a fin slatkiš. Uostalom, kao i svi bakini recepti.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Нина. Всичко що е от бабите е мило. И вкусно. Благодаря ти, радвам се, че ти хареса.

      Изтриване
  14. Не само кексът е златен, ами и снимките! Погледни ги как греят!! :)
    А това с орехите ми е познато, от едно тесто сме с теб, Йоли :) Баба така набождаше с половинки орехи обикновения си сладкиш с какаови шарки вътре. И докато се маеше извън кухнята, част от орехите изчезваха :) Обаче бях по-беля от теб, защото много обичах горната коричка, та около орехите обелвах и максимум от нея 8-)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики белята. Това си си ти, знам те аз. Давай прегръдка сега!

      Изтриване
  15. Много,много вкусен ще да е-просто разкош!Записвам си рецептата и ще го направя,за да го опитам.Хубав ден,Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, ако обичаш кексове, направи го някой път. Хубав е, няма да съжаляваш. Благодаря ти.

      Изтриване
    2. Този кекс е не само златен на цвят но и на вкус.Не посмях да сложа ядки или друго за да усетим максимално вълшебния му вкус.И със заливката от dark chocolate и течна сметана стана перфектно и ефектно : )))

      Изтриване
  16. Разкош! Колкото и да не съм фен на кексовете, тоя не може да го подмина ей така!
    Страхотно изглежда, а и с любими аромати... и посипан с шоколад, мммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук станахме две. И аз никак не обичам кексове и рядко ги правя. Много интересно, този кекс е съвсем сух, но става маслен, крехък и направо се топи в устата. Колкото по-дълго престоява, толкова по-пръхкав става. Готин е, ще се радвам да го опиташ като ти останат жълтъци от нещо. Благодаря ти.

      Изтриване
  17. Здравей Йоли, моят кекс не стана за сьжаление вкусьт му е старанен и стана много ниськ, и може би това промени вкусьт му не е така бухнал като твоят на снимката и не знам защо се получи така следвах всички инструкций и грамажи..
    сажалявам това е пьрвата от твоите рехепти която не ми се получи ... Но ще пробвам отбново.
    Сьрдечни поздрави и до следващият пьт

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, миличка! Ужасно ми неприятно да чуя това. Дано за не съм те подвела в нещо. Може да не съм обяснила ясно рецептата. Според мен в печенето се е объркало нещо. Знам ли.... Само да ти кажа, че и на ме някой път като ми се получи тиклив кекс не го хвърлям, а го нарязвам на тънки филийки. Препичам го в тостера и после го поднасям за закуска, намазан с масло, сладко, шоколад и т.н. Благодаря ти, че опита и се надявам да не се откажеш.

      Изтриване
  18. А като малки мъфинчета дали ще се получи добре ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, разбира се. Просто времето за печене ще е много по-малко, това е разликата. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  19. Аз благодаря за прекрасната рецепта ,в съчетание с глазурата станаха божествени. Само дето малко неравномерно се надуха , за което подозирам фурната!

    ОтговорИзтриване
  20. Molia da opishesh gustptata na smesta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Незнам как да опиша точната гъстота на сместа..... ха сега де. Просто си става гъсто кексово тесто, нищо особено. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  21. Йоли, замених захарта с мусковадо и се получи страхотен кекс, е стана кафяв и по-малко се надигна, но на вкус е чудесен :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, направила с тъмно-златен кекс! Чудно! Важно е да ти е харесал на вкус, цветът няма никакво значение. Много, много ти благодаря!

      Изтриване