събота, 1 ноември 2014 г.

Горчица със стафиди





Продукти

100 г тъмни стафиди
75 мл вряла вода
3 с.л. балсамов оцет
100 г кафява захар
200 г горчица





Приготвяне

* Залейте стафидите с врялата вода и ги оставете да омекнат за 15 минути. Пасирайте ги заедно с водата на максимално гладко пюре.

* В малка тенджерка смесете оцета и захарта. Прибавете стафиденото пюре и варете на тих огън 10 минути, като бъркате.

* След като сместа изстине я смесете с горчицата. Разбъркайте и сервирайте с различни видове сирене или студено месо. Да ви е сладко!








* Може да подправите горчицата с пюре от сушени смокини. Опитайте пюрето на вкус преди да го смесите с горчицата. Ако е нужно добавете още захар или оцет. Може да си направите горчица сами като купите синапено брашно. Смесете го с вода и сол, добавете зехтин и след това го овкусете със стафидите.






.

24 коментара:

  1. Хах, Йолинце, не знам дали ще ми повярваш, но този следобед си мислех точно за комбинация на горчица със стафиди. Имам дежавю! :)) Още стоя с ококорени очи. Много весело ми стана, хихи. Прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да ми съвпадат идеите с теб! Много, много се радвам! Давай, направи си го така, както на теб ти е в главата и непременно го сподели после. Ще ми е изключително приятно да опитам твоя вариант. Благодаря ти, Дани.

      Изтриване
  2. ауу накапала си се! То и аз да ти кажа сигурно бих се окапала с някое сирене и такава горчица :)
    Чудна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, че ще ти хареса подобно нещо, Пеп. Нали сме си от една партия с теб, обичаме пикантните неща. Благодарско от сърце!

      Изтриване
  3. Е, как ти хрумва... Как може такива вкусове да извират от тази главица! Йолинка, гребвам с удоволствие! Ще се зарадвам дори да се окапя. :)
    Прегръщам те топличко, другарче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Гери, тъкмо малко по-надолу обясних как ми е хрумнала идеята. Не съм открила аз горчицата с плодове, в никакъв случай. Просто се опитах да я направя, това е. Благодаря ти мила.

      Изтриване
  4. Това дето е потекло отвън от бурканчето, с едно залъче хлебец, така бих го почистила, хич не ми трябва сирене и месо :) Предусещам вкуса на този вкусен топинг!
    Сещам се за един сос, сладко кисел или нещо подобно, който съм правила за гарниране на сандвичи, но той беше с ананас.
    Ще го опитам, да знаеш!
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, аз пък с манго съм правила, но май нямаше горчица в него. Нали уж чатни или чътни му казват. Много ги обичам аз тези чужди думички!!! Благодаря ти миличка, много ме зарадва оценката ти.

      Изтриване
  5. Интересно съчетание. Поръчано:))) Сериозно, Йоли, какви идеи ти хрумват наистина. Вълшебни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. Често да ти кажа, това изобщо не е моя идея. Не съм открила аз топлата вода. В магазините по чужбина има най-различни видове горчица. Миналата година моя приятелка ми донесе от Германия едно малко бурканче едрозърнеста горчица със сушени смокини. Много интересно ми се видя, но беше адски сладка, направо като конфитюр. Та от там ми хрумна да опитам нещо подобно в домашни условия. Имах стафиди под ръка и готово. Просто си я нагодих според моя вкус. Това е цялата истина. Благодаря ти отново, ще се радвам да пробваш.

      Изтриване
  6. Йоли, страхотни снимки! Предложението е повече от страхотно! Ще го пробвам и аз!
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Габи. Ако решиш да опиташ, най-добре е да си го нагодиш на вкус. Точни мерки тук изобщо не са нужни. Благодаря ти.

      Изтриване
  7. Да обяснявам ли колко пъти стигах до края на страницата и осъзнавах, че още веднъж не съм прочела рецептата... направо потъвам в слънчевите и апетитни снимки. Мислено си топвах и хлебчето, дето много подходящо дъвча в момента :)
    Обаче много интригуваща рецепта! Отмятам за пробване при първа сгода :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя една сложна, сложна рецепта ... какво да и четеш? То няма нищо за четене като се замислиш. Правиш един бъркоч от сушени плодове и туй то. ЦелуФки.

      Изтриване
  8. И аз като че, повече поглъщах с очи, вместо да чета, Йоли...
    Вълшебно изглежда, звучи страхотно, вкусът е гарантиран -
    благодаря за чудесната идея! Голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Диди. Ако обичате горчица в къщи я опитай. Знам,ме ще подобриш идеята ми.

      Изтриване
  9. Записано. В къщи сме фенове на горчицата. А и с тези апетитни снимки- просто няма как...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Криси. Ще се радвам да пробваш горчицата.

      Изтриване
  10. Йоли, като я гледам на снимките тази горчица, предизвиква ме да я направя и да я опитаме. Скоро ще имам повод и ще я сервирам със сиренца. Снимките са превъзходни и нямам никакво съмнение, че вкусът е още по-:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Светле. Много се радвам, че ти допадна. Опитай я, не е лоша наистина.

      Изтриване
  11. Ммм, Йоли, изкушаваш!!
    Обичам такива ми ти работи;) Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Отговори
    1. Анонимен/а, този блог е за хора, които имат отношение към кулинарията и обичат да готвят. Не виждам нищо лошо и нередно човек да експериментира и да открива нови вкусове. Не можеш да наречеш читателите тук сноби. Това са хора, които наистина обичат да фантазират и да влагат нещо свое във всяка една рецепта. Да променят и да влагат сърцето си във всяко ястие. Не е нужно да се обиждат хората, анонимен/а. Много е лесно, ако нещо не ти харесва, просто не го правиш. Не влизаш в този блог и не четеш рецептите. Лесно е, нали?

      Изтриване