Продукти за 1 хляб
1 голяма глава лук
2 - 3 с.л. олио
3 - 4 с.л. нарязани черни маслини без костилки
розмарин, риган
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
350 г брашно
1 ч.л. сол
Приготвяне
* Нарежете лука на полумесеци и го задушете до омекване в олиото. Охладете. Смесете лука с маслините и подправките.
* Разтворете маята във водата. Прибавете захарта и малка част от брашното, колкото да направите каша. Разбъркайте до гладкост. Оставете кваса за 20 минути на топло за да втаса.
* Смесете останалото брашно със солта. Към шупналия квас сипете лучената плънка и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, дори леко лепкаво.
* Оформете хлебче и го поставете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете хляба да втаса за 30 минути. Изпечете го в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Да ви е сладко!
* Може да подправите хляба с други подправки, ако не харесвате розмарин и риган. Дозирайте ги според вашата преценка. Ако имате машина за хляб направете тестото в нея. Хлебчето може да изпечете в продълговата форма за кекс или да оформите малки питки.
.
Бързам, бързам за филийка. Дано съм първа! :) Разкошен хляб, Йоли!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че е много ароматен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Йоли!
ауу чудесно хлебче! За мен без лютивката, моля :)
ОтговорИзтриванеО, правила съм хляб с маслини и знам колко е вкусен. А и с лучец вътре, мммм ! Чудесен е , Йоли! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКак му докара такава коричка, бе Йоли? Как го изпече така равномерно и форма му направи като от автентична италианска пекарна изваден?! Майстора си, е майстор!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
хляб с маслини съм опитвала, както и такъв с лук :) а с лук и маслини със сигурност е божествено :)
ОтговорИзтриванеАз знам колко е вкусен! :)
ОтговорИзтриванемного ароматен ,а коричката е направо завладяваща
Аз днес опитах с маслини, сушени домати, сирене и риган... Прекрасно! Така че грабвам две филийки от хляба ти за закуска - ще ни хареса и на двамата. :)
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре, Йолинка!
Аууу .... нареждам се на опашката за филийка от твоето хлебче Йоли :) Прекрасна коричка си му направила!
ОтговорИзтриванеПоздрави миличка!
Благодаря ви, момичета. Много вкусен е наистина този хляб. Ароматът на лука те кара да не спираш да го хапваш. Много от вас са правили такъв хляб, а тези, които не са ... време е. Ще ви хареса, знам го.
ОтговорИзтриванеАх, вълшебнице! Правила съм хляб с маслини, но като видях твоя - отиде ми почивката днес:) Да не говорим за плановете за разтоварващ ден само на салати... Обаче наградата си заслужаваше! Невероятно вкусен и ароматен хляб! Имам все още пресен риган и розмарин в градината, добавих и съвсем малко мащерка. И коричка се получи, но не като на твоя хляб на снимката. При теб всичко става съвършено. Само да кажа, че от нашето хлебче остана само ароматен спомен - почти се омете се на вечеря и след вечеря се дояде докато гледахме някакъв филм. Чакам следващата рецепта, обаче имай милост, че ще стана сто килца:) Много обич!
ОтговорИзтриванеКакто винаги си първа. Ама кога успя! Много ти благодаря, Светле. Толкова ме радваш винаги. Да ви е сладко на всички!
ИзтриванеУникален на вид, сигурна съм и на вкус е този хляб, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеАх, какви апетитни снимки, на този толкова ароматен и вкусен хляб! Обожавам тези аромати в хляб! Чудесен хляб си направила, Йоли!
ОтговорИзтриванеХубава и слънчева нова седмица!
Децата ми обожават хляб с маслини. Непременно записвам рецептата, за да ги изненадам:“ Тя е точно по мой вкус.
ОтговорИзтриванеПоздрави, вълшебнице:)
Благодаря още веднъж на всички. Ще се радвам да опитате хляба, наистина стана чуден.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Поздравления за всички прекрасни и вълшебни неща, които сътворяваш! Действат ми много вдъхновяващо и мисля да се опитам да направя някои от твоите сладкарски изкушения. Повечето ми сладкиши са сурови, печенето ме притеснява, но твоите обяснения са чудесни. Този хляб с лук със сигурност вече е в списъка за тази седмица! Пожелавам ти да имаш много поводи, които да провокират чаровната ти усмивка!!! :) :)
ОтговорИзтриванеОоо, не, недей. Не се притеснявай изобщо, моля те. Това е най-голямата грешка. Дори и да не се получи нещо както трябва от първия път, не се отказвай. Има и втори и ще е успешен. Нали? Много ти благодаря за милите думи и доверието. Наистина ще се радвам много, ако опиташ този хляб.
ИзтриванеВълшебни ръце, вълшебен хляб, вълшебен аромат и вкус...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли, това е една чудесна идея -
поздрави за теб и хубава нова седмица!
Ще се радвам да го опиташ, Диди. Време е за пости, мисля, че този хляб ще ти разнообрази трапезата. Благодаря ти!!
ИзтриванеБез съмнение си заслужава всяка хапка,Йоли,страхотно ти е хлебчето!С маслини имам идея как се получава,но с лук не съм опитвала,благодаря за великолепното предложение!Поздрави и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси. Аз знам, че на теб ще ти хареса с лук. Вече те познавам, познавам и вкуса ти и затова смея да го кажа. Ще се радвам да пробваш.
ИзтриванеЧудесен хляб си изпекла, Йоли.Снимките са превъзходни.Вълшебница си както в кухнята, така и с фотоапарата.Хлябът с маслини и лук става много вкусен, правила съм такъв с добавка на магданоз.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека седмица!
Еееееееей, Ели! Как не ме подсети по-рано. Така да обичам магданоз! Страхотна идея, веднага ще направя следващият хляб както ти казваш. Благодаря ти.
ИзтриванеЙоли, красота е този хляб. Още много има да уча по отношение на месенто на тестени изделия, но това не означава, че не се лепя на всяка такава рецепта. Много обичам маслинови хлебчета, а това ми се струва е още по-вкусно! Благодаря за рецептата и поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасната ми Люси! Ти си фантастично момиче, нали го знаеш? Ще се радвам да го опиташ, мила. Мисля, че всички ние има какво да научим точно от теб. Благодаря ти.
ИзтриванеЧуден хляб Йоли! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодарско, Ванка! Много се радвам, че ти хареса.
ИзтриванеНай-любимият ми блог! Не че не обичам храната да изглежда като от списание, но товага тя е просто красива. А при теб всичко освен красиво е толкова апетитно и винаги изглежда достъпно и реално за изпълнение! Покрай твоя блог се престраших да меся преди (не много) време и сега смятам да направя и този така апетитен хляб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сладурано. Толкова си мила! Радвам се, че са ти вкусни снимките ми. Аз искам от тях да лъха топлинка и нещо вкусно, домашно. Не мога да ги направя като професионални в списание, но и така стават. Ще се радвам да пробваш хляба. А още повече, ако ти хареса.
ИзтриванеЗдравей, Йоли. Искам да направя хляба, но мога ли да ползвам суха мая и колко.Благодаря за всички чудесни рецепти.
ОтговорИзтриванеРазбира се! Ще стане чуден и със суха мая. Просто спазвай указанието на опаковката. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ хляба.
ИзтриванеЕй, Йоли, ухае на есен и лято едновременно@!Царица си ми ти;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мартенце. Много си мила, аз пък страшно харесвам твоите снимки!
ИзтриванеЗдравейте, искам да направя това вкусно хлебче,но да питам какъв тип брашно използвате и може са се използва? Благодаря
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да го опиташ, благодаря ти. Аз ползвам бяло нормално брашно. Хлябът се оцветява така от маслините, имаче брашното си е бяло. А иначе може да се смеси с пълнозърнесто, с ръжено, типово и т.н. Хубаво е да има все пак бяло брашно на половина. Иначе хляба ще стане тежък и тиклив.
ИзтриванеЩе се радвам, ако посещаваш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.
Много интересно хлебче. Обаче при мен стои винаги едно влажно и лепкаво в средата. 2 пъти го правих. Първия път лука беше по-едро нарязан и не много запържен. Втория път се постарах да е възможно по-тънко нарязан и го запържих повече с цел да пусне повече вода. И в двата случая не беше сух отвътре.
ОтговорИзтриванеКъде ли бъркам?
Благодаря.
Петър.
Направих този хляб,страхотен е изядохме го на един път сега ще направя две дози.Поздрави йоли,страхотна си.
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам. И много, много ти благодаря за доверието и хубавите думи. Да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЗаповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти.
Много вкусен стана-благодаря!!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието и хубавия коментар! Да ви е сладко на всички у дома!
Изтриване