събота, 8 ноември 2014 г.

Лучен хляб с маслини




Продукти за 1 хляб

1 голяма глава лук
2 - 3 с.л. олио
3 - 4 с.л. нарязани черни маслини без костилки
розмарин, риган
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
350 г брашно
1 ч.л. сол





Приготвяне

* Нарежете лука на полумесеци и го задушете до омекване в олиото. Охладете. Смесете лука с маслините и подправките.

* Разтворете маята във водата. Прибавете захарта и малка част от брашното, колкото да направите каша. Разбъркайте до гладкост. Оставете кваса за 20 минути на топло за да втаса.

* Смесете останалото брашно със солта. Към шупналия квас сипете лучената плънка и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, дори леко лепкаво.

* Оформете хлебче и го поставете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете хляба да втаса за 30 минути. Изпечете го в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Да ви е сладко!

* Може да подправите хляба с други подправки, ако не харесвате розмарин и риган. Дозирайте ги според вашата преценка.  Ако имате машина за хляб направете тестото в нея. Хлебчето може да изпечете в продълговата форма за кекс или да оформите малки питки.





.

41 коментара:

  1. Бързам, бързам за филийка. Дано съм първа! :) Разкошен хляб, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурна съм, че е много ароматен!
    Прегръдка, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. ауу чудесно хлебче! За мен без лютивката, моля :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, правила съм хляб с маслини и знам колко е вкусен. А и с лучец вътре, мммм ! Чудесен е , Йоли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Как му докара такава коричка, бе Йоли? Как го изпече така равномерно и форма му направи като от автентична италианска пекарна изваден?! Майстора си, е майстор!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. хляб с маслини съм опитвала, както и такъв с лук :) а с лук и маслини със сигурност е божествено :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз знам колко е вкусен! :)
    много ароматен ,а коричката е направо завладяваща

    ОтговорИзтриване
  8. Аз днес опитах с маслини, сушени домати, сирене и риган... Прекрасно! Така че грабвам две филийки от хляба ти за закуска - ще ни хареса и на двамата. :)
    Усмихнато утре, Йолинка!

    ОтговорИзтриване
  9. Аууу .... нареждам се на опашката за филийка от твоето хлебче Йоли :) Прекрасна коричка си му направила!
    Поздрави миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, момичета. Много вкусен е наистина този хляб. Ароматът на лука те кара да не спираш да го хапваш. Много от вас са правили такъв хляб, а тези, които не са ... време е. Ще ви хареса, знам го.

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, вълшебнице! Правила съм хляб с маслини, но като видях твоя - отиде ми почивката днес:) Да не говорим за плановете за разтоварващ ден само на салати... Обаче наградата си заслужаваше! Невероятно вкусен и ароматен хляб! Имам все още пресен риган и розмарин в градината, добавих и съвсем малко мащерка. И коричка се получи, но не като на твоя хляб на снимката. При теб всичко става съвършено. Само да кажа, че от нашето хлебче остана само ароматен спомен - почти се омете се на вечеря и след вечеря се дояде докато гледахме някакъв филм. Чакам следващата рецепта, обаче имай милост, че ще стана сто килца:) Много обич!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както винаги си първа. Ама кога успя! Много ти благодаря, Светле. Толкова ме радваш винаги. Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  12. Уникален на вид, сигурна съм и на вкус е този хляб, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ах, какви апетитни снимки, на този толкова ароматен и вкусен хляб! Обожавам тези аромати в хляб! Чудесен хляб си направила, Йоли!
    Хубава и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Децата ми обожават хляб с маслини. Непременно записвам рецептата, за да ги изненадам:“ Тя е точно по мой вкус.

    Поздрави, вълшебнице:)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря още веднъж на всички. Ще се радвам да опитате хляба, наистина стана чуден.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли! Поздравления за всички прекрасни и вълшебни неща, които сътворяваш! Действат ми много вдъхновяващо и мисля да се опитам да направя някои от твоите сладкарски изкушения. Повечето ми сладкиши са сурови, печенето ме притеснява, но твоите обяснения са чудесни. Този хляб с лук със сигурност вече е в списъка за тази седмица! Пожелавам ти да имаш много поводи, които да провокират чаровната ти усмивка!!! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, не, недей. Не се притеснявай изобщо, моля те. Това е най-голямата грешка. Дори и да не се получи нещо както трябва от първия път, не се отказвай. Има и втори и ще е успешен. Нали? Много ти благодаря за милите думи и доверието. Наистина ще се радвам много, ако опиташ този хляб.

      Изтриване
  17. Вълшебни ръце, вълшебен хляб, вълшебен аромат и вкус...
    Благодаря Йоли, това е една чудесна идея -
    поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да го опиташ, Диди. Време е за пости, мисля, че този хляб ще ти разнообрази трапезата. Благодаря ти!!

      Изтриване
  18. Без съмнение си заслужава всяка хапка,Йоли,страхотно ти е хлебчето!С маслини имам идея как се получава,но с лук не съм опитвала,благодаря за великолепното предложение!Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси. Аз знам, че на теб ще ти хареса с лук. Вече те познавам, познавам и вкуса ти и затова смея да го кажа. Ще се радвам да пробваш.

      Изтриване
  19. Чудесен хляб си изпекла, Йоли.Снимките са превъзходни.Вълшебница си както в кухнята, така и с фотоапарата.Хлябът с маслини и лук става много вкусен, правила съм такъв с добавка на магданоз.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееееееей, Ели! Как не ме подсети по-рано. Така да обичам магданоз! Страхотна идея, веднага ще направя следващият хляб както ти казваш. Благодаря ти.

      Изтриване
  20. Йоли, красота е този хляб. Още много има да уча по отношение на месенто на тестени изделия, но това не означава, че не се лепя на всяка такава рецепта. Много обичам маслинови хлебчета, а това ми се струва е още по-вкусно! Благодаря за рецептата и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасната ми Люси! Ти си фантастично момиче, нали го знаеш? Ще се радвам да го опиташ, мила. Мисля, че всички ние има какво да научим точно от теб. Благодаря ти.

      Изтриване
  21. Най-любимият ми блог! Не че не обичам храната да изглежда като от списание, но товага тя е просто красива. А при теб всичко освен красиво е толкова апетитно и винаги изглежда достъпно и реално за изпълнение! Покрай твоя блог се престраших да меся преди (не много) време и сега смятам да направя и този така апетитен хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сладурано. Толкова си мила! Радвам се, че са ти вкусни снимките ми. Аз искам от тях да лъха топлинка и нещо вкусно, домашно. Не мога да ги направя като професионални в списание, но и така стават. Ще се радвам да пробваш хляба. А още повече, ако ти хареса.

      Изтриване
  22. Здравей, Йоли. Искам да направя хляба, но мога ли да ползвам суха мая и колко.Благодаря за всички чудесни рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! Ще стане чуден и със суха мая. Просто спазвай указанието на опаковката. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ хляба.

      Изтриване
  23. Ей, Йоли, ухае на есен и лято едновременно@!Царица си ми ти;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мартенце. Много си мила, аз пък страшно харесвам твоите снимки!

      Изтриване
  24. Здравейте, искам да направя това вкусно хлебче,но да питам какъв тип брашно използвате и може са се използва? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да го опиташ, благодаря ти. Аз ползвам бяло нормално брашно. Хлябът се оцветява така от маслините, имаче брашното си е бяло. А иначе може да се смеси с пълнозърнесто, с ръжено, типово и т.н. Хубаво е да има все пак бяло брашно на половина. Иначе хляба ще стане тежък и тиклив.

      Ще се радвам, ако посещаваш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.

      Изтриване
  25. Много интересно хлебче. Обаче при мен стои винаги едно влажно и лепкаво в средата. 2 пъти го правих. Първия път лука беше по-едро нарязан и не много запържен. Втория път се постарах да е възможно по-тънко нарязан и го запържих повече с цел да пусне повече вода. И в двата случая не беше сух отвътре.

    Къде ли бъркам?

    Благодаря.
    Петър.

    ОтговорИзтриване
  26. Направих този хляб,страхотен е изядохме го на един път сега ще направя две дози.Поздрави йоли,страхотна си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам. И много, много ти благодаря за доверието и хубавите думи. Да ви е сладко на всички у дома!

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
  27. Много вкусен стана-благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието и хубавия коментар! Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване