Много интересно бананово руло с пласт от печена рикота, която придава както кремообразност и сочност, така и интересен вид на десерта.
Продукти:
блат:
рикота пласт:
250 г рикота
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
бананов пласт:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пасиран банан
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/3 ч.ч брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
карамелен сос:
150 г захар
150 мл гореща течна пълномаслена сметана
20 г масло
2 банана
Приготвяне:
* Разбъркайте рикотата на фин крем заедно с яйцето, захарта, ванилия и лимонова кора. Намажете лист хартия за печене с масло и разнесете равномерно крема.
* За банановия пласт разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с.л. от захарта. В отделен съд разбийте жълтъците и останалата захар на гъст крем. Към тях добавете банановото пюре и брашното, примесено с орехите, бакпулвера и ванилията. Накрая с внимателно бъркане прибавете и разбитите белтъци.
* Много внимателнно сипете и разнесете банановото тесто върху рикотата. Загладете с лъжица и изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 минути.
* След като блатът леко се охлади го обърнете върху кърпа и отстранете хартията. Завийте го на руло, като пластът с рикота трябва да остане от вътрешната страна.
* За соса карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Отстранете от огъня и бавно налейте горещата сметана. Прибавете маслото и разбъркайте до гладкост. Оставете соса да се охлади.
* Сервирайте рулото с резенчета банани и карамелен сос. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар