вторник, 16 юни 2015 г.

Паста от маслини и черен трюфел





В по-големите магазини, както и тези, които предлатат "гурме" продукти, без проблем ще откриете малки бурканчета с паста от маслини и трюфел. Много е вкусно и определено си заслужава цената. Днес ви предлагам домашен вариант на тази паста, която може да срещнете под името Pesto или Pate di olive nere е tаrtufo nero pregiato. Благодарение на скъпия подарък от Дими и у дома се насладихме на прекрасния аромат на странджанския черен трюфел. Благодаря от сърце за удоволствието, Дими!

Продукти:

1 черен трюфел
100 г черни маслини без костилки
50 мл зехтин
сол, ако е нужно



Приготвяне:

* Сложете в блендер всички съставки и смелете на фино пюре. Това е!

* Лесно, нали? Все пак нека спомена, че може да обелите трюфела, ако не искате да усещате твърдостта на обвивката му. В никакъв случай не я изхвърляйте. Сложете я в малко шише и залейте с неутрален на вкус зехтин или олио. Поставете бутилката в шкафа и я забравете за доста време. След месец ще имате чудесна ароматна мазнина, с която може да подправите салата или паста.

* Може да направите още нещо с обелките. Сложете ги в буркан заедно с няколко яйца и затворете плътно. Само след ден - два яйцата ще са ароматни, и ако някой ви завърже очите докато ги хапвате ще се закълнете, че ядете трюфели.

* Към пастата може да добавите някакви ядки, но също да не са много ароматни. Нека преобладава вкуса на гъбата. Може да запазите трюфеловата паста дълго време като стерилизирате бурканчето за 5 минути. Сервирайте с различни видове сирене, сушено месо, дивеч, патица, паста или салата. Да ви е сладко!

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар