четвъртък, 6 август 2015 г.

Сироп от смокинови листа





Рецептата за този ароматен сироп ми е скъп спомен от най-щастливите ми години, докато рибарското селище на устието на Ропотамо все още съществуваше. Там израстнах, там израстна и моето дете. Около рибарските колиби имаше много смокинови дървета с разкошни зрели плодове. Хората правеха от тях сладко, конфитюр, както и този сироп. Уникален е, непременно го опитайте!






Продукти:

20-30 смокинови листа без дръжките
1 литър вода
1 кг захар
1 пакетче лимонтузу

 Приготвяне:


* Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността.

* Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак, докато сиропа започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто.

* Сипете сиропа докато е още горещ в суха бутилка. Затворете веднага.

* Поднесете с газирана вода, лед и лимон. Наздраве!





4 коментара:

  1. Скъпа Йоли,
    Този сироп е амброзия!!!! Првих го два пъти преди зимата и сега запретвам ръкави отново. Стана любим на дъщеря ми, гаринарме го с много лед, мента и резенчета лимон! А дори може да се поръсят палачинки или сладолед с него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Лили. И на мен много ми харесва. На синът ми също у любим, на децата определено им е вуксно. Пийни една чашка и заради мен. В Германия съм, а тук смокините са само мираж. Наздраве!

      Изтриване
  2. Важна подробност: На литър течност се прибавя сока на един лимон, а корите на кубчета киснат поне денонощие. Може да добавите листа от вишни и дюли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това с листата от дюля или вишна е наистина чудесно. Благодаря за допълнението, супер е!

      Изтриване