сряда, 30 септември 2015 г.

Телешко с пачи крак




Пачият крак е една от най-вкусните ядливи диви гъби. В различните краища на страната е позната и под имената лютивка, лисичка, лаберка, жълтурка и дивисилка. Пачият крак е доста издържлива гъба и идеално може да се съхранява в хладилник до 10 дни. Продава се и в сушен вариант, но лично аз никак не го харесвам. Пресните гъби са с много приятен аромат на кайсии, който се усеща най-вече в по-големи количества. Хубавото е, че на нашите пазари се продава пресен пачи крак, когато е сезона на тази висококачествена гъба.

Продукти за 4 порции:

600 г телешки котлети
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
500 г пачи крак
100 мл бяло вино
100 мл течна сметана
1 с.л. горчица
1/2 ч.л. листенца мащерка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Посолете котлетите и ги поръсете с черен пипер. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете за кратко в двата вида мазнина до зачервяване.

* Към месото добавете виното, сметаната и горчицата. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Гответе на тих огън около 40 минути. Проверявайте прериодично готовността на месото, като го пробождате внимателно с нож.

* Прибавете гъбите и гответе до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието топло с подходяща гарнитура. Да ви е сладко!


7 коментара:

  1. Мммм..... Ще се пробва в най-скоро време.С тези продукти ще се получи превъзходно.Не съм се разочаровала от направена Ваша рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце. Надявам се да ти хареса. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  2. Здравейте. Искам да пробвам да приготвя това ястие, но в линка с рецептата не намирам количества на продуктите. Не пише и с какво вино се приготвя. Можете ли да ме ориентирате в тези неща, защото имам прясно телешко и искам да действам бързо? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Йоли. Много харесвам Вашия блог и съм приготвяла някои рецепти, всички до една се получиха, поздравления! За тази рецепта можете ли да ми кажете количествата на необходимите продукти? Благодаря и всичко най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И таз добра! Забравили са да го напишат. За съжаление аз нямам текста на рецептата. Тя е разработена специално за Фармхопинг и всички материали са техни. Писах им веднага да оправят пропуска. Виж сега, не ти трябват чак толкова точни пропорции. Ще ти кажа какво да направиш. Довери ми се и няма да имаш проблем. Трябват ти между 500 и 700г телешко или свинско месо за 4-5 порции. Нарежи го на по-тънки парчета и го оваляй в брашно. Запържи го от двете страни до зачервяване в малко олио, смесено с малко масло. Извади го в чиния. В същата мазнина сложи гъби, 200мл течна смената и малко бяло вино. Сол, черен пипер и мащерка на вкус. Върни месото в соса и го задуши до омекване. Малко горчица също може да добавиш към соса. Много върви и салвията, ако я обичате у дома. То това е. Извини ме за неудобството. Надявам се да си оправят линка своевременно.

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря ти Кари. Ама какво да ти кажа ... продуктите са такива, че не може да не стане вкусно. Тяхна е заслугата.

      Изтриване