сряда, 31 януари 2018 г.

Торта Опера





Като всеки световноизвестен шедьовър в сладкарството и тази торта води до ден днешен битката за доказване на авторство. Освен изискания вкус и елегантната квадратна визия, може би точно мистерията около нея я правят още по-харесвана. И като всеки подобен бисер, торта "Опера" има не една история, която твърди, че е вярната. Според някои източници тортата се появява за първи път на парижката сцена на едно сладкарско изложение в началото на XX век, представена от Луи Клиши. След това става емблема на сладкарска къща "Клиши", а всички нейни версии се считат само за копия.
Други твърдят, че тортата е сътворена в сладкарска къща "Далоло" и е наречена така специално на френската опера, тъй като е напомняла на сцената  и́ . Авторът е Сириак Гавилон. По това време тортата е била покрита с изящна бяла глазура и разбира се, квадратна.
След това историята на торта "Опера" бурно започва да се променя. Дъщерята на Гавилон изменя рецептата, като добавя кафе и шоколад, които са присъщи на днешните вариации. Няколко години по-късно Гастон льо Нотр представя нов вариант на тортата и категорично претендира за авторство. И битките продължават...
Независимо коя от версиите е истина, заслужава си да опитаме тарта "Опера" за да разберем на какво толкова се възхищават французите и защо си е спечелила световна слава. Тортата се състои от бадемови блатове "Мона Лиза", нежен маслен крем с кафе и ганаш. Глазурата обикновено също е от ганаш, но има най-различни варианти. Специална торта за специални случаи! Ще се радвам да опитате и моята вариация на торта "Опера". Рецептата е на Ettore Cioccia.






Продукти за торта 24x24 см:

блат:

6 яйца
270 г захар
235 г фино смлени бадеми
4 разбити на сняг белтъка
45 г брашно
ванилия
45 г стопено масло
100 мл студено прясно мляко за сиропиране
80 г стопен натурален шоколад за намазване на долния блат

маслен крем с кафе:

6 жълтъка
170 г захар
2 ч.л. инстантно кафе
70 мл вода
170 г много меко масло

ганаш:

200 г натурален шоколад
150 мл гореща течна сметана
50 г меко масло






Приготвяне:

* Блат: В голяма купа смесете яйцата, бадемите, ванилията и захарта (по ваш вкус може да замените бадемите с фино смлени лешници). Разбийте всичко на пухкав побелял крем. Сипете брашното и разбъркайте. Прибавете на 3 части разбитите белтъци, като бъркате внимателно с лопатка. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте (маслото и прибавянето му накрая ще придаде лека еластичност на блата). Разпределете тестото на два тънки блата в големи правоъгълни тави, покрити с хартия за печене. Най-удобно е да се ползват тавите от фурната. Изпечете ги за около 10-12 минути на 180*. Охладете добре и отстранете хартията. От двата блата отрежете 2 квадрата с големина 24 см. От останалите парчета отрежете две правоъгълни парчета по 12x24 см всяко, за да може като ги съедините да получите трети квадрат с размери 24x24см. Един от целите квадрати намажете с тънък пласт стопен шоколад и го оставете да се втвърди. Тортата може да се направи и по-малка, ако тавите ви не са достатъчно големи. Моля, съобразете сами подходящите размери. Например, аз направих тортата правоъгълна. За да отрежете максимално прецизно блатовете, ползвайте линия.

* Маслен крем с кафе: Разбийте жълтъците до побеляване.  От водата, захарта и кафето сварете сироп до 118*. Налейте го постепенно на много тънка струйка при жълтъците (буквално на капки), като непрекъснато разбивате с миксер. Продължете да разбивате, докато кремът се охлади напълно и стане гъст и пухкав. Оставете го за кратко в хладилника да изстине добре, след което добавете на малки части маслото, като отново разбивате с миксер. Ще си позволя да повторя, че крема трябва да е студен, когато прибавяте маслото. В противен случай може да се пресече. Ако все пак това стане, сложете го в хладилника и наново разбийте преди да го нанесете върху блатовете. Ако обичате по-наситен вкус на кафе, увеличете количеството му.

* Ганаш: Натрошете шоколада на ситно и го залейте с горещата сметана. Разбъркайте до гладкост и добавете маслото. Отново разбъркайте, докато маслото се абсорбира напълно от шоколада.






* Сглобяване: На дъното на равна чиния поставете намазания блат с шоколада надолу. С четка сиропирайте съвсем леко с млякото. (Тук е моментът да отбележа, че блатовете се навлажняват със захарен сироп с кафе, но аз избрах прясно мляко, тъй като сложих доста инстантно кафе в крема и не исках да прекаля с вкуса му. ) Върху блата нанесете половината от яйчения крем и разнесете равномерно. Похлупете с двете пръвоъгълни парчета блат, като ги съедините в квадрат. Сиропирайте и намажете с ганаша. Ако кремът се е втвърдил, затоплете го леко в микровълнова фурна или на водна баня. Ганашът трябва да е плътен, но мек за да може да се нанесе равномерно. Върху него поставете последното парче блат, сиропирайте и намажете с останалия яйчен крем. Изравнете добре. Ако имате правоъгълен ограничител за торти не се колебайте да го ползвате, но не е проблем и ако нямате. Всички страни на тортата се изрязват с нож преди да се поднесе за да стане равна и да се видят пластовете. Приберете тортата в хладилника поне за 6 часа преди да я залеете с глазура. Приберете тортата в хладилника поне за 6 часа преди да я залеете с глазура. Аз я направих с шоколадова огледална глазура. Съответно, тортата ми беше предварително замразена. Ето тук може да видите рецептата и как се приготвя. Ако все пак предпочетете ганаш, залейте 100 г натрошен натурален шоколад със 100 мл гореща течна сметана. Разбъркайте до гладка консистенция и охладете леко. Глазурата трябва да е гъста, но течна като я наливате върху тортата. Оставете тортата отново в хладилника, докато глазурата се стегне. Това е. Вече споменах, че след полагане на глазура всички краища на тортата се изрязват (и тайничко се изяждат). Украсете по желание, рарежете на правоъгълни парчета и поднесете. Да ви е сладко!

*** Специално прикачвам линк към видеото на Еторе. Мисля, че ще е най-добре нагледно да видите как се прави крема, тъй като много хора имат проблеми при приготвянето му. При мен количествата са увеличени с 1/3, тъй като тортата ми е 24/24 см, а на Еторе е едва 16 см. 



7 коментара:

  1. Здравей Йоли,тортата както всички други е превъзходна.Поздравления !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, приятелко! Много се радвам, че тортата ти хареса!

      Изтриване
  2. На вкус се получи много добре ,но блатовете отдолу ми станаха стиклени ....помощ Йоли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Петя, много съжалявам. Нищо не може да се направи, а няма и как да ти помогна. Това е класически блат с ядки, който се казва "Джоконда" или "Мона Лиза". Прави се само по един и същ начин. Цялата тайна е да се съхрани максимално въздуха в тестото, да не се бърка много за да не спадне. Друго няма, няма тайни. Благодаря ти, че опита тортата. Радвам се, че ти е харесала на вкус, въпреки неудачите с блата.

      Изтриване
  3. Здравейте как най добре да съхраня блата за 4-5 дена?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жени, без никакъв проблем може да го замразиш. Така ще го съхраниш месеци наред. А ако е само за 3-4 дена, просто го завий плътно в найлоново фолио за да не съхне. Това е всичко.

      Изтриване