вторник, 20 февруари 2018 г.

Багети




Рецептата за този хляб е изключително лесна. Всичко се приготвя с миксер само за минути. Въпреки това трябва да имате търпение, тъй като тестото втасва много дълго. На практика багетите са готови след 2 дена. Лично аз съм очарована от качеството и вкуса на хляба и го приготвям доста често. Маята в рецептата е много малко, а течността много, което прави тестото изключително лепкаво и не може да се обработва с ръце. Всичко това, както и дългото втасване спомагат за образуването на големи шупли и невероятна еластичност на тестото. Като краен резултат са получава хляб с твърда кора и жилава вътрешност. Не препичайте багетите, тъй като коричката ще стане наистина много твърда. Поради тази причина във фурната се слага купичка с вода, която донякъде предотвратява изсъхването на хляба.  Вече спометах, че тестото е много лепкаво, почти течно. Това изисква ползването на някаква форма. В противен случай тестото ще се разлее в тавата и ще стане като плоска питка. Ако нямате форма за багети може да изпечете хляба в продълговата кексова форма. Аз често го правя кръгъл, като изпичам тестото наведнъж в чугунена тенджера. Ще се радвам, ако багетите ви харесат и споделите мнението си!

Продукти за две багети:

6 г свежа мая
500 г бяло брашно
370 мл топла вода
1 ч.л. сол



Приготвяне:


* Разтворете половината мая в 150 мл от водата. Добавете 150 г брашно и разбъркайте на гладка каша. Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете кваса на стайна температура за 15 часа.

* В 210 мл топла вода разтворете останалата мая. Сипете останалото брашно и солта. С миксер (ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто или кухненски робот) разбъркайте всичко за 2 минути. Прибавете кваса и отново с миксер бъркайте още 2-3 минути. Покрийте купата с найлоново фолио. Оставете тестото в хладилник за 24-30 часа.

* Извадете тестото от хладилника 1 час преди да изпечете багетите. То трябва да е много лепкаво и навсякъде по повърхността да се виждат мехурчета с въздух.






* Посипете обилно с брашно лист хартия за печене. Изсипете отгоре тестото и го поръсете с брашно. С нож разделете тестото на две части. С набрашнени ръце или с две силиконови шпатули оформете багети. Пренесете ги във формите и ги оставете за 20 минути на стайна температура.






* Подгрейте фурната на 230* и сложете в нея метална купичка с вода. Изпечете багетите за около 17-20 минути. Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар