петък, 11 януари 2019 г.

Пълнозърнест селски хляб без месене





Това е един много любим хляб у дома. В общи линии го правя пред ден-два. Коричката е така хрупкава, а средата така мека и еластична, че всяка следваща хапка те кара да затваряш очи и да промърморваш "ммм ...". Хлябът се приготвя без никакво месене, но е нужно дълго втасване. Ако искате топъл хляб на сутринта, забъркайте тестото преди да си легнете вечерта и го оставете да си втаса спокойно през нощта. Ще ви отнеме точно 3 минути. За да се получи истински хрупкава коричка и еластична вътрешност е много важно да се спази технологията на печене, температурите и да не се подценява чугунената тенджера. Именно тя замества изцяло селските пещи, опалвани дълго време с много дърва. Благодарение на нея можем сами да си направим у дома истински селски френски хляб и направо да се пренесем в Прованса. Като последно искам да спомена, че ако решите да направите изцяло бял хляб, намалете количеството на водата с 50 мл.

Продукти:

300 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл топла вода
20 г прясна или 7 г суха мая





Приготвяне:

* В голяма купа смесете и разбъркайте двата вида брашно със солта и захарта.

* Отделно разтворете маята във водата. Налейте я при брашното и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко. Нужно е продуктите добре да се смесят и да се получи лепкава топка тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете тестото на стайна температура минимум 5 часа.

* Наръсете хартия за печене с брашно и изсипете отгоре втасалото тесто. Поръсете го и него с малко брашно и с ръце го намачкайте на питка. Прегънете го няколко пъти, като набрашнявате ръцете си и оформете кръгъл хляб. Захлупете го с купата, в която е втасвало тестото и оставете на стайна температура за още 1-2 часа.

* Включете фурната на 250* с вентилатор и сложете в средата чугунена тенджера с капак. След като фурната достигне нужните градуси извадете тенджерата и пренесете в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене. Ако желаете направете с нож леки разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Захлупете тенджерата с капака, върнете я във фурната и печете точно 30 минути. След половин час намалете температурата на 200*, махнете капака и печете още 20 минути. Охладете хляба върху решетка минимум 1 час преди да го разрежете. Да ви е сладко!









6 коментара:

  1. Йоли,
    чудесна рецепта за хляб.Имам една стара чугунена тенджера останала още от баба ми.Ползвам я за печене и за готвене.Та в нея може да изпека този хляб.Вече няколко поколения ползваме тази тенджера и в нея всичко става много вкусно.В Румъния между другото видях подобни тенджери, но за жалост не със същото качество каквато е моята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. Голяма работа са чугунените съдове! И аз имам от баба ми, но е в Бургас, не е при мен. Пробвай хляба, ще останеш доволна. Благодаря ти.

      Изтриване
  2. Йоли, хляба е невероятен, не мога да спра да го приготвям! Експериментирам с различни брашна и резултата винаги е страхотен! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че съм щастлива пък аз! От сърце ти благодаря! Наистина много се радвам!

      Изтриване
  3. Непременно ли трябва да се пече в чугунена тенджера. Днес тези тенджери са безумно скъпи, а аз няма откъде да си набавя. А много ми се иска да си пека хляб от пълнозърнесто брашно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Светле. Скъпи се тези тенджери. Може да го изпечеш в глинен гювеч пак по същия начин. Много хора ми писаха, че така са го направили, тъй като и те нямат тенджера. Пробвай, ще стане.

      Изтриване