петък, 1 март 2019 г.

Бонбони с мек бадемов пълнеж




Бонбоните са изключително вкусни и ще се радвам да ги опитате. Пълнежът може да ползвате в кремове, да го разредите още малко със сметана за сос към сладолед или кекс, както и да му добавите още марципан и бял шоколад и да направите от него трюфели.
За да направите перфектни бонбони е нужно шоколада да е темпериран. Тук може да си припомните най-важните стъпки.

Продукти за около 30 бонбона:

200 г стопен натурален шоколад
150 г бадемов марципан
50 г бял шоколад
50 мл амарето или друг бадемов ликьор
100 мл течна сметана
ванилия

Приготвяне:

* Накъсайте марципана на дребни парченца, а белия шоколад нарежете на ситно. Кипнете сметаната и махнете от огъня. Към нея прибавете марципана и белия шоколад. Разбъркайте, докато всичко се стопи и получите гладък крем. Може да го направите още по-фин с пасатор. Налейте амаретото и подправете с ванилия. Оставете пълнежа да се охлади напълно. Подходящо е да го направите от предния ден и да го оставите в хладилника. Ще получите гъст полутечен крем със силно изразен бадемов вкус и аромат.

* Във форми за бонбони сипете малко от стопения натурален шоколад. С четка намажете стените, за да получите шоколадова черупка.
Другият начин е да облеете стените на формите с шоколада, като накланяте цялата матрица в въртеливи движения. Обърнете формата върху решетка, за да се отцеди излишния шоколад. След като се втвърди го съберете с шпатула и го ползвайте отново.
Все пак от опит мога да кажа, че ако формите са меки силиконови е по-удобно това да се направи с малка четка, тъй като формата се огъва и е трудно стените да се покрият равномерно с шоколад.
Ако нямате специални форми за бонбони може да ги направите в най-обикновени хартиени малки капсули. Тук може да погледнете как става това.

* След като направите шоколадовите черупки ги оставете на стайна температура, докато се стегне шоколада. Напълнете ги с бадемовия крем, но не съвсем до горе. Запечатайте ги със стопен шоколад, като сипете от него върху крема и внимателно го разнесете с четка. Оставете бонбоните напълно да се втвърдят и внимателно ги извадете от формите. Не бъдете нетърпеливи, не бързайте да ги вадите. Нека всичко се стегне наистина добре. Пълнежът е течен и ако шоколада не е добре втвърден лесно ще се счупи и крема ще изтече. Моят съвет е да ги оставите на стайна температура за една нощ, а не в хладилника. Но пак да спомена, че цялата тайна се крие наистина в темперирания шоколад. Ако това е направено правилно няма да имате никакви проблеми. При недобре темпериран шоколад бонбоните губят блясъка си и побеляват, много трудно се втвърдяват и много  лесно се топят при допир. С други думи, ядовете са налице.

* Съхранявайте бонбоните в кутия на стайна температура. Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Неустоим разкош, Йоли ... вълшебни малки бижута!
    Благодаря, поздрави за теб и честита Баба Марта,
    със здраве, късмет и много пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Диди! Честита Баба Марта и на всички ви у дома!

      Изтриване