сряда, 29 декември 2021 г.

Лешникова шоколадова крем-торта

 


 Любителите на шоколада ще останат очаровани от тази шоколадова експлозия. Всяка хапка е истинска наслада! Както казва един мой приятел, "това затваря очите". Тортата е тежка, с много ядки, шоколад, сметана и масло. Малка е, само 22 см, но ви уверявам, че е достатъчна поне за 20 души. Един тънък триъгълник е напълно ще задоволи и най-капризния вкус. Тортата е подходяща за замразяване и е идеална за празник. Ще се радвам да я опитате!

Продукти за основата:

150 г много меко масло
100 г пудра захар
2 яйца+1 жълтък, разбити с вилица
225 г фино смлени лешници, смесени с 25 г какао
2 белтъка, разбити на сняг със 75 г кристална захар

крем:

225 мл прясно мляко
225 мл течна пълномаслена сметана
ванилия
5 жълтъка, разбити на пухкав крем с 75 г кристална захар
270 г натрошен натурален шоколад

друго:

какао за поръсване

Приготвяне:

* За основата разбийте на крем маслото и пудрата захар. Налейте яйцата и отново разбийте. Накрая прибавете лешниците и разбитите белтъци, като ги редувате. Бъркайте с внимателно лопатка, а не с миксер.

* Загрейте фурната на 170*С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на правоъгълна форма 24/24/3 см с намаслена хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете и изпечете блата за около 30-35 минути. След като напълно се охлади отстранете хартията и отрежете кръг 22 см. Поставете го в равна чиния и пристегнете ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ацетатни ленти.

* За крема загрейте до горещо млякото и сметаната. Излейте ги на тънка струйка върху жълтъците, като бъркате енергично с бъркалка. Добавете ванилията. Сипете сместа в тенджерка и под непрекъснато бъркане на тих огън сварете крем. Кремът не трябва да завира. Нужно е само леко да се сгъсти и да се темперират жълтъците. Ако имате термометър, го ползвайте. Кремът е готов при достигнати 84*С. Махнете крема от котлона и добавете шоколада. Разбъркайте, докато се стопи, след което разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Оставете крема да изстине до стайна температура.

* Излейте клема върху блата и приберете тортата в хладилника поне за 4-5 часа. Освободете я от ринга, махнете ацетатните ленти и поръсете с какао. Украсете по желание. Да ви е сладко!

*** От посочените продукти може да направите по-голяма торта 24 или 26 см. Ще стане малко по-ниска, но това не е проблем. А лично аз направих две малки тортички по 18 см всяка. От изпечения блат изрязах кръг 18 см. От остатъците оформих втора основа. Независимо, че са начупени, те лесно се слепват, тъй като блатът е лепкав и много прилича като консистенция на брауниз или на шоколадовата лава. След като този „закърпен“ блат се залее с крем, никой не може да разбере, че са били отделни парчета. След това разпределих крема по равно върху двете основи. Едната торта хапахме с гости, а другата замразих. Така имам под ръка готов чудесен десерт.



Няма коментари:

Публикуване на коментар