Замисляли ли сте се, защо френските сладкиши от парено тесто (еклери, профитероли и т.н.), както и много сладкарски изделия от многолистно тесто са така неустоимо хрупкави? И не само хрупкави, а и с красив външен вид. Ще кажем " да, френски сладкари са това"! Тези магьосници в кухнята ненапразно са №1 в световната кулинария! Цялата тайна на великолепния еклер се крие в една малка маслена бисквитка, която се стапя от топлината на фурната и равномерно покрива сладкиша, като му придава хубав вид, хрупкавост и не му позволява да се напука.
Намирам тази глазура за чудесна и днес споделям с вас начина на приготвянето и́. Глазурата се нарича Сraquelin (Кракелин) и се състои от масло, захар и брашно. Може да се добави какао за тъмен цвят и шоколадов вкус, но може да се оцвети със сладкарска боя в най-различни цветове. Тук може да видите варианти и да изберете този, който най-много ви допада. Надявам се да ви хареса и моето предложение!
Продукти:
60 г захар
60 г меко масло
40 г брашно
20 г какао
Приготвяне:
* В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни, за получите еднороден крем. Смесете брашното с какаото, прибавете го към маслото и отново разбъркайте до гладкост.
* Изсипете сместа върху лист хартия за печене. Отгоре покрийте с друг лист и леко разточете с точилка за да оформите тънък пласт около 2 мм. Дебелината на получената кора не трябва да е много дебела, бъдете внимателни!
* Пренесете двата листа на дъска, табла или равна чиния. Приберете в хладилника за 30 минути, докато тестото се стегне. Може да го замразите за кратко във фризер или ако навън е зимно време, да го оставите да се втвърди на балкона. Тази стъпка е много важна, не я пропускайте! В противен случай тестото ще остане меко и няма да успеете да го нарежете на кръгчета.
След като тестото се е втвърдило отделете внимателно горния лист хартия. Обърнете внимателно кората и отделете и долния лист, за да може без проблеми да извадите бисквитките след като ги изрежете. С малка формичка изрежете кръгчета.
* Моите бисквитки стояха в хладилник 10 дена, просто не успях по-рано да ги употребя. За да не залепват кръгчетата едно с друго ги отделих помужду им с хартия за печене. След това ги сложих в кутийка и прибрах в хладилника.
1. В тенджерка кипнете 100 г прясно мляко, 100 г вода, 100 г масло, 1/2 ч.л. захар и 2 щипки сол. След като маслото се стопи и течността заври изсипете наведнъж 150 г брашно. Разбъркайте енергично с лъжица докато съберете всичко на гладка топка, която се отделя от дъното и стените на тенджерата. Тестото е готово след като остави тънък бял филм по дъното на съда. Процесът трае по-малко от минута.
2. Охладете тестото и едно по едно сложете 4 или 5 яйца в зависимост от големината им. След прибавяне на всяко яйце разбърквайте добре до гладкост.
3. Сипете тестото в пош с широк кръгъл накрайник. Сипвайте го на части за да ви е по-лесно да оформите профитеролите. В тава, покрита с хартия за печене шприцовайте кръгли топчета. Големината им трябва да е по-малка от тази на кракелина. Разбира се, тя изцяло зависи от вашите предпочитания. Ако искате кракелинът да облее равномерно профитеролите, то трябва да е с около 1 см по-голям от тях. Ако кръгчетата са малки ще покрият само горната част на сладкишите. След като направите топчетата сложете върху всяко по едно кръгче от кракелина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар