Декорацията от оризови кори (оризова хартия) е лесна и ефектна. Може да се направи дни или седмици предварително, а тъй като трайността ѝ е голяма е подходяща за съхранение месеци наред. Нужно е само да е на сухо място, примерно в кутия. Вкусови качества няма, само декоративни. Въпреки, че е ядлива, в този вид оризовата хартия не е приятна за ядене. Все пак намирам, че е интересна украса за торти, кремове, сладкиши и фини предястия. На снимката виждате портокалова торта, гарнирана с оризови кори, чиято рецепта може да прочетете тук.
Нужни са ви оризови кори за пролетни ролки за директна консумация. Знаете, че тези прозрачни твърди кръгове само трябва да се намокрят и след това да се завият на рулца с различни пълнежи. Хапват се без термична обработка. Освен тях ви е нужна хранителна боя (цвят по избор), както и алуминиево и найлоново фолио. Това е всичко.
Гарнирайте храната в последния момент преди сервиране. Оризовите кори са много хигроскопични и бързо ще омекнат и изгубят форма. Издържат по-дълго време върху маслен крем или ганаш, но въпреки това е добре да се поставят преди поднасяне на десерта. Също не е добре да се държат дълго време в хладилник, там има достатъчно влага, която в даден момент ще ги деформира.
При оцветяването им може да играете с цветовете. Например може да топнете и размекнете в даден цвят кората само до половина, а след това да я прехвърлите в друга чиния с друг цвят вода. Нюансирайте както ви харесва. В Интернет ще намерите много красиви торти, гарнирани с оризова хартия.
От същите кори може да направите и друг вид украса. Тя се хапва, вкусна е и прилича на оризовите пелети. Тя също може да се оцвети, но без вода. Нанесете с четка или салфетка гелова боя върху кората и я изпържете за 2-3 секунди в тиган със съвсем малко количество загрято олио. Тя бухва веднага като пуканка. Извадете и отцедете върху салфетка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар