петък, 31 март 2023 г.

Бисквити с халва и мед

 



Напълно екстперимернална рецепта, съставена от мен с продукти, които ми се намираха под ръка. Получиха се много нежни, крехки и вкусни бисквити. Тестото не е много сладко, и ако не искате да използвате глазура, увеличете количеството на меда с още 20 г или сложете 1-2 с.л. пудра захар.

Продукти за около 50 бисквити:

100 г меко масло
100 г ситно натрошена или настъргана сусамова халва
50 г течен мед
1 яйце (L)
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
320 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол

Приготвяне:

* Разбъркайте маслото на крем заедно с халвата и меда. Добавете яйцето и отново разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Смесете брашното с бакпулвера и солта. Прибавете го на части към маслената смес, като разбърквате с лъжица. Накрая за кратко омесете тестото с ръка, колкото да се съединят всички компоненти. Увийте го в стреч фолио и сложете в хладилник за 1 час.

* Разточете тестото с дебелина около 3 мм върху набрашнен плот. С формички изрежете сладки. Броят им зависи от големината на формите. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор.

* След като сладките изстинат ги украсете по желание. Идеиални са за глазура с айсинг, чиято рецепта може да видите тук. Може да ги покриете с фондан, марципан или както направих аз – с шоколадово тесто за моделиране. Сладките са много вкусни слепени две по две с крем, шоколад, ганаш или конфитюр. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар