Хрупкави отвън, сочни отвътре и с дъх на ягоди. Вкусни бисквити, към които винаги протягаш ръка. За плодовия сос освен ягоди може да ползвате малини, къпини или боровинки. Подходящи са и замразени плодове.
Продукти за около 25 бисквити:
Ягодов сос:
150 г фино пюрирани ягоди-пресни или замразени
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар
1 ч.л. царевично нишесте
Тесто:
125 г стопено и охладено масло
70 г светла кафява захар
50 г бяла кристална захар
ванилия
1 яйце – L
250 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. канела
50 г обикновени бисквити, ситно счукани
Пълнеж:
100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
1-2 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
1 жълтък
1 равна ч.л. царевично нишесте
Друго:
2-3 натрошени обикновени бисквити
Приготвяне:
* Започнете с ягодовия сос. Може да го приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате в хладилник. Кипнете заедно всички продукти и варете 1-2 минути на тих огън, докато сосът се уплътни. Ако искате да е по-рядък сипете 1 с.л. вода.
* За тестото в купа разбийте с ръчна бъркалка до еднородност маслото, двата вида захар и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното, примесено със содата и канелата. Размесете добре. Накрая сложете бисквитите и леко объркайте. Добре е да останат малки хрупкави парченца от тях, затова не ги счуквайте прекалено фино. Те изсушават тестото и придават фина и крехка текстура на бисквитите.
* За пълнежа разбъркайте на гладък крем всички продукти.
* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.
* От тестото оформете топчета като голям орех. Подредете ги в тавата. В средата на всяко топче направете вдлъбнатина и сипете от пълнежа. Отстрани поръсете с натрошените бисквити.
* Изпечете ги за около 15 минути.
* Докато изпечените сладки са още топли ги покапете с ягодовия сос или сипете от него по 1 ч.л. в средата на всяка бисквита. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или до седмица в хладилник. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар