неделя, 27 август 2023 г.

Малинов сладкиш с бадеми

 



Сладкишът се състои от маслена основа, бадемов пълнеж (Frangipane) и крем с бял шоколад. Малините са най-отгоре и съответно може да ги замените с всякакви други плодове по ваш избор.

Продукти за сладкиш 18 см (8-10 порции):

Маслена основа:

55 г меко масло
45 г пудра захар
ванилия
1 яйце (М)
125 г бяло брашно
15 г бадемово брашно
2-3 щипки сол

Бадемов пълнеж:

50 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 яйца (М)
50 г бадемово брашно

Крем:

85 г натрошен бял шоколад
50 г горещо прясно мляко
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Друго:

250 г малини за гарниране
по желание балсамова редукция



Приготвяне:

* За основата разбъркайте на крем маслото, пудрта захар и ванилията. Добавете яйцето и отново разбъркайте. Смесете заедно брашното, бадемовото брашно и солта. Сипете ги в маслената смес и размесете всичко до еднородност с лъжица или лопатка. Увийте тестото в стреч фолио и го охладете за 30 минути. След това го разточете на кръг 20 см и го сложете в кръгла форма 18 см, покрита с хартия за печене. Тъй като тестото е с по-голям диаметър, това ще ви позволи да оформите малък борд. Надупчете дъното с вилица.

* За бадемовия пълнеж размесете на гладък крем заедно всички продукти. Сипете го върху маслената основа и заравнете. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 175°C за около 35 минути. Оставете го добре да изстине и през това време пригответе крема.

* За крема сложете желатина в горещото мляко. След като се стопи залейте шоколада и разбъркайте до хомогенност. Добавете лимоновата кора и ванилията. След като сместа изстине до стайна температура сложете сметаната и размесете. Нанесете крема върху изпечения сладкиш и приберете в хладилник за 2-3 часа.

* Наредете малините върху охладения сладкиш. По желание ги напълнете с балсамов крем. Това придава изключителна свежест и подчертава вкуса на плодовете. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар