събота, 2 септември 2023 г.

Хляб с прясна царевица

 



Има много рецепти с варена царевица, повечето от които са сладки или под форма на солен кекс. Исках да опитам да направя хляб с мая и сурова царевица, предварително смляна на пюре. Получи се мек, пухкав и влажен хляб с чудесен вкус и цвят. Убедена съм, че ще стане много хубав и с варена царевица. Ще се радвам да го опитате!

Продукти:

За удобство всички мерки са в грамове.

180 г зърна прясна млечна царевица (около 3 царевици)
100 г прясно мляко
1 яйце М, разбито с вилица
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
320 г брашно
1 ч.л. сол
30 г зехтин

Добавка:

80 г зърна прясна млечна царевица
брашно за поръсване

Приготвяне:

* С нож отрежете зърната царевица, като внимавате да не засягате твърдия кочан (снимка 1). Сложете ги в блендер заедно с прясното мляко и ги смелете на каша (снимка 2).



* Към царевицата прибавете яйцето, маята и захарта. Постепенно сипвайте брашното, смесено със солта, като месите на ръка или в кухненски робот. Накрая налейте зехтина и измесете за няколко минути до гладка консистенция. Добавете зърната царевица и премесете още веднъж.

* Загрейте фурната на 50°C и я изключете. Покрийте купата с тестото със стреч фолио и го оставете в топлата фурна за 40-50 минути.

* Разделете втасалото тесто на три части и ги оформете на топки. Сложете ги в продълговата кексова форма, покрита с хартия за печене. Върнете формата в затоплената фурна и оставете хляба да втаса за още 20 минути. (Може да оформите тестото по друг начин и да направите класически хляб, кръгъл, на малки хлебчета и др.)

* Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Поръсете хляба с малко брашно и го изпечете за около 35 минути. Оставете го да изстине и чак тогава го отрежете. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар