петък, 29 декември 2023 г.

Погача-звезда

 



За новогодишната трапеза често приготвяме погача, тъй като тя се отличава от обикновения хляб с богато на вкус тесто, с нежна и пухкава текстура и аромат на масло. Представям ви един празничен вариант на оформяне на Idan Chabasov, а тестото е съставено от мен.

Продукти:

20 г свежа мая
240 мл хладко прясно мляко
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М
½ ч.л. сол
500 г бяло брашно
100 г много меко масло

Друго:

1 жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Приготявне:

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта, яйцата и солта. Разбъркайте. На части сипете брашното, като бъркате с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто или ползвате кухненска машина.

* След като тестото стане на хомогенна топка започнете да прибавяте лъжичка по лъжичка от маслото. Размесвайте в машината или с миксера, докато маслото напълно се усвои и тестото започне да се отделя от стените на купата.

* Разделете тестото на 6 равни части, направете ги на топки и ги сложете в тавичка, покрита със стреч фолио, поръсено с малко брашно. Покрийте тавата с памучна кърпа и оставете топките за 30 минути на топло място.




* Всяка топка разделете на половина. От всяка половинка оформете два фитила, като леко изтъните краищата им. Поставете ги два по два на работния плот, поръсен с малко брашно. Ще получите два двойни фитила. (Снимка 1) Поставете едната двойка върху другата под лек диагонал. (Снимка 2) Усучете първо долната част, (Снимка 3), а след това и горната.




* Прережете плетеницата в средата. (Снимка 4) С точилка разточете малка част тесто откъм широката страна. (Снимка 5) Подгънете я под тестото. (Снимка 6) Това няма да позволи да се развие по време на печене и ще запази добра форма.




* Ще получите 6 триъгълни плетени хлебчета. Наредете ги под форма на звезда в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с жълтъка и поръсете върховете им със сусам.



* Оставете ги да втасат за 15-20 минути и ги изпечете в предварително загрята на 190°C фурна с вентилатор или на 200°C без за около 20-25 минути. Да ви е сладко!

*** Тестото е изключително меко и нежно. По-лесно би се оформило тесто за обикновен хляб, тъй като е еластично и по-твърдо. Препоръчвам прясна мая пред суха, когато става въпрос за погача. Качествата ѝ са много по-добри и тестото втасва много бързо. От посочените количества се получават две малки погачи-звезди или една доста голяма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар