сряда, 7 февруари 2024 г.

Портокалови бисквити с бял шоколад

 


Най-вкусните маслени бисквити! Влюбих се в това тесто с бял шоколад и занапред ще го ползвам във всякакви рецепти. Пай, тарт, тарталети, различни сладки, тънка основа за торти и т.н. Подходящо е за много неща, но най-хубавото е, че е много крехко и с млечен вкус.
Портокаловите бисквити, които ви предлагам може да направите с други любими ваши цитруси. Тъй като сладките са с пресен плод, най-вкусни са в рамките на два дни. След това тестото омеква от влажността на плода. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за около 36-40 бисквити:

100 г стопен бял шоколад
200 г много меко масло
100 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал (алтернативно 2 мандарини или 2 клементини)
оранжева сладкарска боя по желание
440 г бяло брашно, смесено с 1-2 щипки сол

Друго:

портокали, мандарини или клементини по избор
червено желе по желание



Приготвяне:

* В купа смесете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Добавете захарта, яйцето, ванилията, портокаловата кора, боята и солта. Отново разбъркайте добре до хомогенност. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна.

* Сипете брашното и замесете меко тесто. В началото разбъркайте с лопатка, а накрая съвсем за кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на гладка топка. Разделете тестото на 2-3 части. Всяка увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда подгответе портокалите. Може предварително да остържите с ренде кората им, за да не нагарча след печене, а може и да я оставите за по-пикантен вкус. Лично аз изстъргах част от нея. Нарежете плодовете на тънки кръгчета и непременно ги попийте с кухненска салфетка.

* Разточете тестото с дебелина 4-5 мм. Хубаво е бисквитите да са малко по-дебели от обикновено. Спрямо големината на кръгчетата портокал изрежете кръгове от тестото с приблизително същия диаметър. Ползвайте форма за сладки или чаша. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях поставете портокаловите кръгчета.




* Изпечете сладките за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Готови са след като краищата на тестото леко порозовее. Казвам това, тъй като ако оцветите тестото в оранжево се вижда по-трудно, дали тестото е изпечено или не. С други думи-наблюдавайте ги.

* След като сладките изстинат по желание намажете част от тях с тънък слой червено желе. Така ще заприличат на кървавите портокали, които също са много вкусен и красив сорт. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар