неделя, 19 май 2024 г.

Лучен оцет

 



Сибирският лук, познат още като див лук, шивес, резаниц, влашец, е незаменим в салати, дресинги и сосове. Ароматът е нежен, мек и на вкус не е лют. Обикновено се консумира суров, тъй като топлинната обработка отнема голяма част от качествата му. Фините зелени пера и красивите лилави цветове са незаменими като декорация. Храна, гарнирана с тях веднага привлича поглед и става специална. Както се казва, много е шик.

В градината имам много див лук, расте като троскот и изобщо не е капризен за отглеждане. Тази година реших да направя оцет от цветовете. Крайният продукт се получава в красив червено-лилав цвят и аромат на лук. Когато го използвате спокойно може да не слагате лук в салатата.

Нужни са ви 250 г бял оцет-винен, ябълков или балсамов и 25-30 цветчета див лук. Сложете цветовете в буркан и ги залейте с оцета. Затворете с капачка и оставете за 2 седмици на тъмно място. Периодично разклащайте буркана през 1-2 дена. След 2 седмици прецедете оцета и го налейте в бутилка. Това е всичко. Да са ви вкусни салатите!




Няма коментари:

Публикуване на коментар