понеделник, 20 май 2024 г.

Спаначена лайм торта

 



Около тортите винаги има някаква история. Редовно ги правим по повод, но често се случва някой продукт да ни провокира и много да ни се иска да го вложим в това сладко изкушение. Една торта е многокомпонентен сладкиш, което ни дава изключителна възможност за творчество. Добавяш различни вкусове, съчетаваш ги с основния продукт, стараеш се цветово също всичко добре да си пасне и накрая стигаш до украсата. Моята торта започна с това, че съседът ми донесе една пълна торба с манго. Поне 3 кг. Истинско богатство! Но такова количество няма изяждане, не може и всичко наведнъж да направиш на сладкиши. А плодовете бяха идеално узрели и нямаше да издържат дълго време. По-голямата част от тях направих на пюре, което замразих. В момента имам фантастична заготовка за крем, сладолед или сорбе. И тъй като е пролет и наближава най-хубавия ни празник 24 май, е време за нещо свежо. Какво по-леко и приятно от торта с много лайм, манго и кокос? Тропически вкусове, допълнително подчертани с мента. За колорит-спаначени блатови, които сами по себе си са прелестен сладкиш. Идеята взаимствах от Maren Lubbe. Заслужава си да надникнете при нея!
И така, заповядайте една дълга рецепта за торта, придружена със снимки. Надявам се да ви хареса!




Продукти за торта 20 см:

Желе манго:

100 г фино пюрирано манго
2 с.л. захар
160 г манго на ситни кубчета
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. сок от лайм
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
шепа листа мента, ситно нарязани

Приготвяне:

* Сварете за 1-2 минути пюрираното манго и захарта. Добавете мангото на кубчета и кипнете още веднъж. Сипете кората и сока от лайм. Махнете съда от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте добре, докато се стопи напълно. След като мангото изстине до стайна температура сложете ментата (Снимка 1), разбъркайте и изсипете желето в силиконова форма 18 см. (Снимка 2) Замразете. (Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио).



Кокосов мус:

100 г кокосов крем (може да ползвате и кокосово мляко, но само гъстата част, която обикновено се е събрала на повърхността)
35 г захар
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване кокосовия крем и захарта. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. След като сместа изстине до стайна температура добавете сметаната и разбъркайте.

* Извадете замръзналото желе от манго от формата. В същата форма налейте половината от кокосовия крем. (Снимка 1) Отгоре поставете желето манго. (Снимка 2) Залейте с останалия крем. (Снимка 3) Заравнете повърхността с шпатула и замразете отново. Всичко това може да подготвите дни предварително.



Спаначен блат:

50 г листа спанак, почистени от дръжките и жилките
сок от ½ лайм
настъргана кора от 1 лайм
50 г гъсто кисело мляко
100 г меко масло
120 г захар
ванилия
2 яйца
150 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер (равни)

Приготвяне:

* В блендер смелете фино спанака, сока, кората от лайм и киселото мляко. (Снимка 1) Може да ползвате и пасатор. Нужно е да получите гладко и фино спаначено пюре. В купа разбийте с миксер до побелял крем маслото и захарта. Добавете ванилията и едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате. Сипете брашното, смесено с бакпулвера и добре разбъркайте. Накрая сложете спаначеното пюре. (Снимка 2) Разбийте за кратко с миксера и изсипете тестото във форма 20 см, покрита с хартия за печене. (Снимка 3) Изпечете блата за около 25 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Проверявайте готовността с клечка. След като блатът напълно изстине го увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за няколко часа. Когато е студен консистенцията му става много стабилна и лесно ще го разрежете на две равни части.



Ментов сироп с лайм:


80 г захар
40 г сок от лайм
20 г вода
шепа листа мента

Приготвяне:

* Кипнете за 1 минута захарта, сока от лайм и водата. Махнете от огъня и добавете ментата. Оставете сиропа да се овкуси поне за 1-2 часа. Може да го направите и от предния ден.



Мус лайм:

120 г прясно мляко
25 г захар
настъргана кора от 1 лайм
8 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
ванилия
250 г стопен бял шоколад
75 г прецеден сок от лайм
320 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване млякото, захарта и кората от лайм. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Смесете горещото мляко със стопения шоколад и добре размесете. Сместа трябва да е напълно гладка. Ако има неразтворени частици шоколад, разбийте за кратко с пасатор. Овкусете муса с ванилия и сока от лайм. След като се охлади до стайна температура монтирайте крема със сметаната, като бъркате с лопатка.

 Хрупкава основа:

100 г стопен бял шоколад
30 г натрошени вафлени ролки
30 г ситно счукани бадеми
настъргана кора от 1 лайм
15 г стопено масло
1-2 с.л. течна пълномаслена сметана

 Приготвяне:

* Сложете всички продукти в купа и разбъркайте.



Сглобяване:

* Сложете сиропа на плота (Снимка 1) и извадете спаначения блат от хладилника. Изрежете дъното и горната част, докато се покаже свеж зелен цвят. Разрежете блата хоризонтално на 2 части, а всяка оформете на кръг 18 см. (Снимка 2)



*  С четка нанесете равномерно сиропа по двата блата. Върху единия кръг изсипете хрупкавата основа и я заравнете.



* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса с лайм. (Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио). Поставете спаначения кръг, който е без хрупкавата основа със сиропираната част нагоре. Върху него сложете замразения трипластов слой с манго и кокос. Отстрани излейте останалия крем. (Ако е започнал да стяга го затоплете съвсем за кратко, колкото да се отпусне и леко втечни). Поставете втория блат с хрупкавата част нагоре. Притиснете внимателно с ръце, за да изравните основата с крема. Приберете тортата във фризера до пълно замразяване. След това я извадете от формата и я поставете в чиния с хрупкавата основа надолу. Украсете по желание, а аз ще ви споделя моята украса.

Преди време много харесах визията на тази торта. Трябва да имаш шаблон, спрей велур за торти и това е всичко. Тъй като нямам шаблон на маргаритки реших да си направя сама. Нужни ми бяха нарисуван лист с няколко цветчета, мека пластмасова папка за документи-джоб и макетно ножче. (Снимка 1) Сложих найлоновата папка върху нарисувания лист и ги залепих заедно с тиксо, за да са стабилни. След това изрязах с ножчето мотивите по рисунъка. (Снимка 2) С това искам да кажа, че няма нищо невъзможно, дори и да не разполагаш със специални форми. Трябва само желание и малко въображение.



След това направих точно така, както виждате на клипчето. Поставих внимателно шаблона върху замразената торта, но без да го залепвам плътно по нея. Напръсках с бял спрей за торти, махнах шаблона и залях тортата с прозрачна глазура.

Ето съставките за нея:

160 г пудра захар
160 г вода
8 г желатин, набъбнат в 4 с.л. вода

Приготвяне:

Кипнете за 1 минута захарта и водата на сироп. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. След като глазурата се охлади до 24°C залейте тортата.



Като допълнение към украсата сложих няколко листенца от марципан, тичинки, а отстрани лента от бял шоколад.

Пренесете внимателно тортата в равна чиния и я оставете бавно да се размрази в хладилника. Да ви е сладко и приятно творчество!



Няма коментари:

Публикуване на коментар