неделя, 26 май 2024 г.

Ликьор от бял бъз

 


Малките нежни цветчета на белия бъз правят чудеса в кулинарията. На сироп, сок, желе, сорбе, оцет, чай или панирани, те доставят истинска вкусова наслада. Рецептите са безброй и самата аз всяка пролет приготвям нещичко от бъз. Тази година ще опитам ликьор. Тук в Германия е много разпространен и се продава навсякъде като готов продукт. Не съм купувала, защото със сигурност е по-добре да го приготвя сама. Вече съм заляла цветовете с алкохол, но трябва да изчакам 4 седмици, докато отпуснат аромата си. Едва тогава ще завърша ликьора. Опасявам се, че докато минат тези 4 седмици няма да се намери цъфнал бъз. Поне в България със сигурност ще е прецъфтял. Затова пиша тази рецепта предварително, без ликьора да е готов. Така ще можете да го приготвите и вие, докато цветовете все още са свежи и годни за беритба. Обещавам след това да споделя резултата, като се надявам да се получи ароматна и вкусна напитка.

Продукти:

25-30 големи цвята бъз
2 лимона
1 литър водка
100 г захар
100 мл вода

Приготвяне:

* С ножица отрежете доколкото може по-голяма част от дръжките на цветовете. Обелете на ивици лимоните без да засягате бялата част. Обелените лимони изцедете на сок и прецедете от семките.

* Поставете цветовете и лимонените кори в голям буркан. Залейте ги с водката и добавете лимоновия сок.




* Разбъркайте добре, затворете буркана и го оставете на хладно и тъмно място 4 седмици. Периодично през 1-2 дена разклащайте буркана или разбърквайте цветовете с лъжица.

* След 4 седмици прецедете водката през фина кърпа. Направете захарен сироп от захарта и водата. Кипнете го за 1-2 минути, повече не е нужно. След като изстине го смесете с водката, като в началото добавите половината и опитате на вкус. Ако не ви е достатъчно сладко налейте и останалото количество. Рецептата е със 100 г захар, но всеки обича различно наситено на сладост. Затова прибавяйте сиропа постепенно според вкуса си.

* Налийте ликьора в бутилки и съхранявайте на стайна температура като всеки друг ликьор. Може да го консумарите веднага, но предполагам, че ще е по-хубав, ако отлежи още малко. Наздраве!

*** След 2 седмици опитайте водката. Ако ароматът ви задоволява може да завършите ликьора по-рано. Ако не обичате по-кисели ликьори сложете само 1 лимон. След като смесите водката със сиропа винаги може да добавите още лимон. Аромата и вкуса на белия бъз чудесно си подхожда с мед. Може да добавите 1 с.л. към сиропа, ако харесвате тази комбинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар