сряда, 29 май 2024 г.

Домашно приготвени череши Амарена

 


Един от най-вкусните начини за приготвяне на коктейлни череши е Амарена. Всъщност, това е сорт дребни черни череши, отглеждани в Болоня и Модена. За да станат коктейлни, вкусните тъмни плодове се заливат със сироп и се използват за декорация на различни десерти. Черешите са съвършено кръгли, гладки, хрупкави и напоени със сироп. Комбинацията с шоколад е просто неустоима! Освен това са разкошни в крем, към сладолед, както и за пълнеж на торти и бонбони.
Amarena  на италиански означава вишна, но по-скоро италианците наричат така сорт леко горчиви череши. Интензивният им вкус, напомняш горчив бадем е много специфичен и точно той отличава тези плодове от познатите ни вишни и череши. Сортът е разработен от Дженаро Фабри. Всичко започва след като съпругата му набрала диви череши и ги приготвила по този начин, който днес носи името череши Амарена. Дженаро купил керамичен бяло-син буркан от художника Рикардо Гати, в който да съхрани черешите. Така стартира малък семеен бизнес, свързан с черешите. До ден днешен компанията е семейна и носи името Фабри. Красивият керамичен буркан става емблема за череши Амарена, независимо, че по целия свят те се произвеждат от различни фирми.
Цената на Амарена е доста висока, затова може да се опитаме да ги приготвим сами. Сигурните продукти са черешите, захарта и лимона. Останалите подправки са търговска тайна, затова по вкус добавяме продукти, които биха доближили домашно приготвените череши до тези, които произвежда Фарби. Сега у нас е черешово време и си заслужава да направим 1-2 бурканчета.

Продукти:

500 г тъмни череши без костилки
150 мл Амарето
300 г захар
½ настъргано бобче Тонка
2 мл есенция бадем (за предпочитане горчив)
ванилия
сок от ½ лимон

Друго:

40 г захар
1 ч.л. ябълков пектин с връх



Приготвяне:

* В тенджера смесете всички продукти. Похлупете и оставете на стайна температура 24 часа. От време на време разклащайте съда, за да се стопи захарта по-лесно.

* След като захарта напълно се е стопила отцедете черешите и ги сложете в буркан или в малки бурканчета.

* Прецедете сиропа и го редуцирайте до 1/3, докато леко се уплътни. В малка купичка разбъркайте 40 г захар с пектина. Добавете ги към сиропа и варете на умерен огън 3-4 минути.

* Залейте черешите с горещия сироп и веднага затворете буркана с капачка. Съхранявайте ги както съхранявате сладко и конфитюр. Да ви е сладко!

*** Бобче Тонка придава фин костилков вкус. Може да го пропуснете, но ако ви се намира у дома, непременно сложете от него.
Пектин може да купите в магазини за био храни, аптеки, дрогерии или онлайн.
Вишните, които познаваме като плод у нас не са подходящи за тази рецепта. Те са меки, много сочни и кисели. Затова подберете тъмни череши от твърди сортове. Това е важно, за да останат плодовете цели, гладки, хрупкави и добре напоени със сироп. В Германия, където съм в момента няма този богат избор на сортове череши, както имаме у нас в България. Купувам това, което има в магазина, а това обикновено е само един сорт по-светли череши. Ако се случат по-воднисти и меки, след като престоят в сиропа малко се сбръчкват и не са съвършено кръгли и гладки. Но това, че не изглеждат съвсем като купешките е без никакво значение. Защото са много, много вкусни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар