петък, 16 август 2024 г.

Шоколадов франжипан тарт с къпини

 



На вашето внимание представям един великолепен сладкиш, съставен от крехко маслено какаово тесто за основа, шоколадов франжипан за пълнеж и къпинов ганаш за глазура. Бих искала да обърна малко повече внимание на франжипана (Frangipane). Като кулинарен термин думата се появява за първи път във френска готварска книга от 1674 година. Рецептата е била за киш със счукани бадеми или шамфъстък. Много кулинарни историци предполагат, че франжипан има италиански корени и идва от името на римските благородници Frangipani. Един от тях е бил парфюмерист на френския крал Луи XIII и е ароматизирал ръкавиците му с бадемова есенция. Счита се, че този вкусен десерт е кръстен на негово име.
Франжипанът е характерен за френската кухня, особено за коледната. На Богоявление французите приготвят галет на влъхвите с франжипан (Galette des Rois), като вътре крият бобено зърно (или малка порцеланова фигурка). Сладкишът се нарязва на парчета и се раздава на децата. Детето, което намери бобчето става крал (le petit Roi).
Основата за франжипан се прави от масло, яйца и фино смлени бадеми. Добавят се аромати като ванилия, лимонова или портокалова кора, есенция горчив бадем и др. Аз избрах да го направя с шоколад, тъй като смятам, че си кореспондира много добре с къпините. Тартът се получи толкова вкусен, че изчезна за секунди от масата. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса!

Продукти за тарт 20X20 см:

Тесто за основата:

120 г брашно
15 г фино смлени бадеми
15 г какао
ванилия
2 щипки сол
40 г пудра захар
75 г студено масло на кубчета
½ разбито яйце М

Приготвяне:

* В блендер смесете и разбъркайте всички сухи съставки. Добавете маслото. (Снимка 1) Смелете, докато получите фини маслени трохи. Добавете половината от разбитото яйце. (Снимка 2) За кратко омесете гладко тесто. (Снимка 3) Нужно е само съставките да се съединят, не обработвайте дълго тестото с ръце. Увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилник поне за 30 минути.




Шоколадов франжипан:

80 г фино смлени бадеми
60 г пудра захар
80 г много меко масло
1 яйце+останалото яйце от тестото
ванилия
80 г стопен тъмен шоколад
60 г пресни или замразени къпини

Приготвяне:

* В купа сложете всички съставки без шоколада и къпините. (Снимка 1) Разбъркайте на крем и добавете шоколада. (Снимка 2) Отново размесете.



Къпинов ганаш:

150 г пресни или замразени къпини
200 г нарязан на малки парченца бял шоколад
65 мл течна пълномаслена сметана
1 с.л. прецеден лимонов сок
ванилия

Приготвяне:

* Първо подгответе къпиновото пюре. Измийте плодовете под течаща вода и ги отцедете добре. (Снимка 1) Смелете ги в блендер или с пасатор и кипнете за 2 минути. Изсипете горещите къпини в цедка. (Снимка 2) Претрийте ги добре, за да може да извлечете максимално количество от сока и пулпата. От готовото пюре претеглете 65 г. (Снимка 3)



* В тенджерка смесете 65 г къпиново пюре и сметаната. (Снимка 1) Доведете сместа до кипване и я излейте върху белия шоколад. Разбъркайте добре, докато шоколада напълно се разтвори. (Снимка 2) Добавете лимоновия сок и ванилията. Покрийте ганаша плътно със стреч фолио, за да не засъхва повърхността. Оставете го да изстине до стайна температура.



Печене и сглобяване:

* Покрийте формата за печене с лист хартия. Разточете охладеното тесто на кора с дебелина 3-4 мм. Кората трябва да е с 2 см по-голяма от формата. Пренесете тестото в нея, като оформите борд по вътрешната страна на стените. Надупчете дъното с вилица. (Снимка 1) Върху тестото изсипете франжипана, загладете и наредете къпините. (Снимка 2)



* Изпечете тарта в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 25-30 минути. Имайте предвид, че кремът няма нужда от дълго печене, но тестото трябва да бъде добре изпечено. Затова наблюдавайте готовността на крайчетата тесто, а не повърхността на крема.

* Оставете изпечения сладкиш напълно да изстине. Залейте го с ганаша без да го вадите от формата и го приберете в хладилника за няколко часа или докато глазурата се уплътни достатъчно. След това освободете тарта от формата и го поднесете. Да ви е сладко!

*** Не е задължително тартът да е квадратен. Може да го изпечете във всяка друга форма за пай, дори да ползвате и обикновен ринг. За дъно облечете ринга в алуминиево фолио, а след това поставете хартия за печене, както направих аз с моята квадратна форма.
Тартът е великолепен и с малини. Аз имам много къпини в двора и затова използвам тях. (А за приятна изненада до къпината посред август отново цъфна люляка). Плодовете могат да са пресни или замразени. За франжипана лично аз предпочитам бадеми с люспи, които дават повече вкус, но може да ползвате и белени.
От ганаша осавих 1-2 лъжици за гарниране. Сложих го в хартиена фунийка и направих тънки ивици върху глазурата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар