сряда, 28 август 2024 г.

Пай с праскови

 



Изобилието на лятото! Слънце и сладост са във всеки плод и си заслужава да направим поне веднъж през сезона плодов пай. Аз избрах праскови, но пай може да се направи с всякакви плодове. Маслената кора е класическа, съставките за пълнежа също. Единственото изменение, което ще ви предложа в тази рецепта, е, че първо сгъстявам отцедилия се прасковен сок и след това го смесвам със самите праскови. Така по време на печене пълнежът не отпуска много течност и е идеално разпределен по всички парченца плод. Проблемът с по-сочните плодове, е, че соковете се събират на дъното на пая. Долната маслена кора става по-мека и лично аз не съм удовлетворена. Но с предварително сгъстяване на сока всеки плодов пай става като по образец! Опитайте!

Продукти за пай 22 см:

Тесто:

250 г меко масло
80 г пудра захар
ванилия
1 яйце+1 жълтък
40 г прясно мляко
430 г брашно

Пълнеж:

800 г праскови, нарязани на четвъртинки
120 г кристална захар
40 г царевично нишесте
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. канела
сок от ½ лимон (може да се замести с лимончело или друг ликьор)

Друго:

разбито яйце за намазване



Приготвяне:


* Тесто: В купа разбъркайте на гладък крем маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцето, жълтъка, млякото и отново разбъркайте. Сипете брашното. В началото смесвайте с лопатка, а след това съвсем за кратко с ръце, колкото всичко да се събере на топка. Разделете тестото на две равни части. Всяка оформете на диск и увийте в стреч фолио. Оставете двете части в хладилника поне за 30 минути. Може да направите тестото ден-два предварително. Ако е прекалено твърдо го оставете да се отпусне за десетина минути на стайна температура и след това може да започнете пая.

* Пълнеж: В купа смесете заедно всички продукти за пълнежа. (Снимка 1) Разбъркайте добре, като се уверите, че нишестето и захарта са се разпределили навсякъде. (Снимка 2) Оставете прасковите да престоят 10-15 минути, за да отпуснат соковете си. След това ги прецедете. Сипете отделилия се сок в малка тенджерка и го кипнете за минута под непрекъснато бъркане. Ще получите гъст крем. (Снимка 3) Оставете го да изстине и го сипете при прасковите.  Размесете добре.




* Покрийте дъното на формата за печене с хартия. Извадете едното тесто от хладинлика и го разточете на кръг с 2 см по-голям от формата. Пренесете го в нея, като оставите краищата свободно да излизат навън. Надупчете дъното с вилица. (Снимка1) Приберете формата в хладилника, докато подготвите лентите.

Разточете втората част от тестото на кръг с дебелина 3-4 мм. Нарежете го на ленти. Формата и широчината им е изцяло въпрос на избор и въображение. (Снимка 2) Извадете маслената основа от хладилника и изсипете вътре прасковите. (Снимка 3) Притиснете пълнежа с лъжица, за да не остават кухи пространства между плодовете. Отгоре поставете лентите, като ги оформите на решетка. Прищипете краищата им към тестото, което излиза извън формата и изрежете излишъка с ножче. (Снимка 4) Остатъкът от тестото може да изпечете на бисквити, да изрежете цветя с формички и да ги залепите върху пая или да го замразите.




* Приберете готовия пай в хладилника, докато се загрее фурната. Подгрейте я на 180°C с вентилатор. Намажете студения пай с разбито яйце и го изпечете за около 40 минути. След 20 минути от времето за печене може да го покриете с алуминиево фолио, за да не прегаря твърде много. Сервирайте прасковения пай охладен на стайна температура или съвсем леко топъл. С топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана е още по-вкусен. Да ви е сладко!




*** Има различни видове кори за пай. Може да я приготвите без яйце и с малко ледена вода за спойка. В този случай е добре маслото да е студено и нарязано на кубчета. Първо се стрива на трохи с брашното, а след това се добавя водата. Тази кора за пай се подслажда само с 1-2 с.л. кристална захар. Друг вариант е с брашно, смесено със смлени бадеми или други ядки. В трети се добавя какао. Немалък е и изборът на подправки-ванилия, цитрусови кори, есенция горчив бадем, канела, тонка-бобче и др. Лично аз предпочитам масленото тесто с яйца или само с жълтъци. Става изключително крехко и нежно.
Вместо с разбито яйце може да намажете решетката на пая с белтъка, който остава от тестото. В този случай коричката става много по-хрупкава, особено ако я поръсите с малко кристална захар.
Изпеченият пай се съхранява на стайна температура до 2 дена, а след това в хладилник. Ако го обичате леко топъл винаги може да го затоплите за кратко в микровълнова фурна. Готовият пай е подходящ и за замразяване.
Накрая завършвам със същия десерт, но с боровинки и къпини. Както споменах, може да се направи с всякакви плодове. Пропорциите на продуктите остават същите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар