неделя, 22 септември 2024 г.

Ябълкови кексчета

 



Продукти за около 20-24 кексчета:

80 г мека кафява захар-светла или тъмна
2 ябълки, нарязани на малки кубчета, смесени с 2 с.л. кафява захар

Тесто:

230 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол
1 пълна ч.л. микс подправки по избор (канела, кардамон, карамфил, сух джинджифил и др.)
125 г меко масло
50 г бяла кристална захар
50 г кафява захар-светла или тъмна
2 яйца М
60 г кисело мляко
60 г прясно мляко
ванилия

Приготвяне:

* Сложете във формите за мъфини хартиени кошнички. В тях разпределете меката кафява захар, а върху нея разсипете ябълките.




* За тестото в купа смесете и разбъркайте заедно сухите продукти: брашно, сода, бакпулвер, сол и подправки. В друга купа разбийте на крем маслото с двата вида захар. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна. Добавете яйцата и разбъркайте добре. След това сипете двата вида мляко, ванилията и отново размесете. Накрая прибавете сухата смес. Объркайте кексовото тесто до хомогенност и го разпределете върху ябълките. Сипвайте по 2 с.л.. Тестото е гъсто и не потъва във формите, но по време на печене ще изпълни целите хартиени кошнички. Изпечете кексчетата за около 20-25 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор.

* Изчакайте ги напълно да изстинат и преди сервиране отстранете хартиените кошнички. Ако са топли част от ябълките и карамела ще остават полепнали по хартията, затова не бързайте и ги оставене добре да се охладят. Поднесете ги с малко заквасена сметана или топка ванилов сладолед. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар