събота, 12 октомври 2024 г.

Тиквени блини

 




Продукти за около 12 блини:

300 г тиква, сварена със 150 мл вода
300 мл прясно мляко
3 яйца
1 пълна ч.л. суха мая
50 г захар
сол на върха на ножа
по 1 равна ч.л. сух джинджифил и канела
1/2 ч.л. кардамон
ванилия
50 г стопено масло
200 г брашно

Друго:

масло за намазване на тигана


Приготвяне:

* Пасирайте сварената тиква на гладко пюре заедно с прясното мляко и яйцата. Добавете сухата мая и разбъркайте, докато се разтвори. След това прибавете всички осдтанали продукти и разбийте с миксер до хомогенност. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло, докато сместа шупне, удвои обема си и по повърхността се образуват мехурчета.

* След това по добре познатия ни начин изпечете блини. Добре е да ползвате тиган с незалепващо покритие. Намазвайте го с масло преди да изсипете черпак от тиквената смес. Печете на слаб огън, тъй като блините са дебели и изискват по-дълго готвене. Заради тиквеното пюре стават влажни и меки. Дори ще ви се стори, че са леко тикливи, ако ги хапнете горещи. Затова ги оставете да изстинат, за да се стегнат. Преди поднасяне леко ги затоплете във фурната или в микровълнова. Блините остават меки дни наред, увити в стреч фобио. Това ви дава предимството да ги приготвите за сутришната закуска още от предния ден. Не жалете подправките. В тях се крие цялото очарование на тези нетрадиционни дебели палачинки. Поднесете ги с конфитюр по избор, шоколад или карамел. Лично на мен са ми най-вкусни със солен карамел. Да ви е сладко и на вас!

*** Всеки сорт тиква е с различно съдържание на вода. Ако е по-водна тиквеното пюре ще стане малко по-рядко. В този случай добавете още малко брашно. Но не е нужно да давам никакви съвети. Всеки от вас прави палачинки у дома и знае по-добре от мен какво трябва да се направи, за да станат идеални и много, много вкусни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар