събота, 21 декември 2024 г.

Постни карамелени ябълки

 


За Бъдни вечер бих искала да ви предложа вкусен десерт с ябълки. Обезателно го направете го 1-2 дни предварително и да го съхранявате в хладилник.

Продукти за 6-8 порции:

Карамел:

150 г захар

Поръска:

80-100 г захар
1 с.л. царевично нишесте с връх
1 равна ч.л. канела
½ ч.л. смлян кардамон
3-4 щипки сол
ванилия

Пълнеж:

5-6 обелени ябълки, нарязани на тънки кръгчета или резенчета

Друго:

шепа орехи или други ядки



Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта на среден огън до златисто-кафяв цвят. Веднага я излейте в малка кексова форма (примерен размер 20x11x8). Облейте с карамела стените на формата, като я накланяте. Съдът се затопля веднага и става горещ, затова работете с ръкавици.



* Смесете всички продукти за поръската и разбъркайте. Подправките може да замените по ваш вкус.

* Върху карамела започнете да подреждате плътно едно до друго ябълковите резенчета. Между всеки пласт поръсвайте малко от сухата смес.




* Най-горния слой направете само от ябълки без да го поръсвате. Формата трябва до горе да е пълна с ябълки. Много добре притиснете ябълките с ръце, докато започнат да отпускат малко от сока си. Ако ползвате обикновена кексова форма, непременно я увийте с алуминиево фолио, тъй като не винаги стените са плънто прилепени една до друга и е възможно по време на печене да изтече част от сока. А самата увита форма може да поставите в тавичка, отново постлана с алуминиево фолио. Така фурната ви ще остане чиста, ако все пак потече нещо от карамела.

* Изпечете десерта в загрята на 170°C фурна с вентилатор за 1 час. Оставете го напълно да изстине, след което притиснете горния слой ябълки с лъжица, за да се споят добре пластовете. Приберете в хладилник за 1 ден. Преди сервиране внимателно прокарайте ножче по стените на формата, за да се отлепят ябълките по-лесно. Обърнете десерта в подходяща чиния и поръсете с орехи. Да ви е саладко!




*** Ако не приготвите ябълките конкретно за Бъдни вечер, непременно ги сервирайте с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана.




Няма коментари:

Публикуване на коментар