неделя, 10 август 2025 г.

Млечен дип с пържен чесън и сусам

 


Изключително вкусно! Чесънът е хем мек и сочен, хем с леко хрупкава коричка. На вкус е като конфитиран, но запържването му дава плътност. Различен е от печения със зехтин чесън, а и се приготвя за минути. С допълнението от сусам е истински неустоим!
Поднесете го към салати, месо, различни дипове, паста или просто с крекери. Може да приготвите по-голямо количество и да го съхранявате в бурканче в шкафа. Не е нужно да е в хладилник. Когато ви потрябва добавете от него към храната, която сте избрали.
Аз прибавих пържен чесън към млечен дип. Имах останало маскарпоне, което смесих с кисело мляко и малко сол. Сервирах с различни зеленчуци. Вие направете такъв дип, какъвто предпочитате. Кисело мляко, заквасена сметана, крем сирене, рикота, шманд, крем фреш...много са продуктите, които може да използвате.

Продукти:

чесън на скилидки (аз използвах 3 глави)
около 40-50 мл зехтин, подходящ за готвене
4-5 с.л. сусам
сол

Приготвяне:

* В тиган или тенджерка сложете заедно скилидките чесън и зехтина. (Снимка 1) Пържете няколко минути на бавен огън под капак, докато чесъна стане златист и омекне. Слабата температура е важна, тъй като скилидките не прегарят бързо и имат време да омекнат. Проверявайте готовността им като ги прободете с клечка или с върха на ножа. След като се зачервят махнете капака и добавете сусама. (Снимка 2) Пържете още 1-2 минути и посолете.



* Оставете чесъна да изстине и го пресипете в бурканче.



* Пригответе дипа. Намачкайте малко от чесъна с вилица и го разпределете по млечната смес. Покапете тук-там със зехтина и по желание добавете малко чили и мащерка. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар